Studiu: Aceasta bautura poate reduce procentul de grasime corporala

1
De Maria Constantin
12 dec. 2020

Daca incerci sa reduci consumul de cafea, ar trebui sa te mai gandesti. Un studiu recent a descoperit ca femeile care beau mai mult de doua cesti pe zi au un procent de grasime in corp mai mic decat cele care beau putina cafea.

Cercetatorii de la Anglia Ruskin University au analizat timp de doi ani datele stranse in cadrul sondajului National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Studiul a vizat atat barbati, cat si femei cu varste cuprinse intre 20 si 69 de ani.

Dupa ce au analizat relatia dintre consumul de cafea al subiectilor si tesutul adipos al acestora (mai exact, procentul de grasime in corp), autorii cercetarii au o veste foarte buna pentru iubitoarele cafelei, relateaza Mind Body Green.

Ce au descoperit cercetatorii

Femeile cu varsta intre 20 si 44 de ani care au consumat intre doua si trei cesti de cafea pe zi au un procent de grasime corporala cu 3,4% mai mic decat cele care beau putina cafea sau nu consuma deloc. Femeile cu varsta intre 45 si 69 de ani care au baut mai mult de patru cesti pe zi au avut un procent si mai mic de grasime: 4,1%.

Barbatii care beau in mod constant cafea au un procent de grasime corporala mai mic decat cei care nu beau frecvent cafea, dar in cazul lor relatia dintre aceasta bautura si grasime a fost nesemnificativa.

Cercetatorii nu stiu de ce cafeaua reduce procentul de grasime corporala, insa autorul studiului, Lee Smith, a declarat intr-un comunicat ca efectul s-ar datora compusilor bioactivi din cafea, altii decat cafeina.

„Ingredientele active ale cafelei ar putea fi integrate intr-un plan de dieta sanatoasa care sa reduca povara bolilor cronice legate de obezitatea epidemica”, a spus Smith.

Ce efect are cafeaua decofeinizata

E minunat ca ne putem bucura de gustul cafelei, iar aceasta ne ajuta sa slabim, dar trebuie sa avem, totusi, grija sa nu facem excese. Doctorul Shawn Talbott, expert in nutritie si in stiinta miscarii, considera cafeaua un produs sanatos, dar spune ca un consum excesiv poate fi periculos. Prea multa cafea inseamna pentru cei mai multi dintre noi 400 de miligrame sau patru cesti pe zi. Consumul excesiv de cafeina poate provoca anxietate, palpitatii si cresterea nivelului de cortizol, arata Talbott.

5 trucuri pentru a evita efectele secundare ale cafeinei, dezvaluite de experti

Din fericire, cafeaua decofeinizata are acelasi efect asupra grasimii corporale ca si varianta obisnuita, arata studiul.

Asadar, daca exista o legatura intre cafea si procentul de grasime, este important sa monitorizam nivelul de cafeina si sa mentinem o dieta sanatoasa. Nu ar trebui sa privim cafeaua ca pe un mijloc unic si sigur de a slabi, noteaza Mind Body Green.

Foto: Shutterstock.com.