Toate lucrurile frumoase pe care le-am descoperit cand am vizitat castelul Bethlen-Haller si aroma inedita a unui vin cu traditie in Romania

1
De Andreea Raicu
2 dec. 2021

Chiar daca imi place sa calatoresc in strainatate, locurile pe care le descopar in Romania sunt speciale si imi raman in suflet pentru totdeauna.

In ultimii doi ani am vizitat tara noastra mai mult decat am facut-o vreodata si am fost profund impresionata de frumusetile pe care le-am descoperit. Stiam ca avem o tara frumoasa, cu locuri spectaculoase, dar vizita la Castelul Bethlen-Haller m-a conectat si mai mult cu tinuturile noastre. Vazusem inainte imagini de acolo, dar cand am ajuns, pur si simplu m-a fascinat maretia castelului, felul unic in care a fost restaurat, organizarea lui si oamenii de acolo, care sunt atat de calzi si de primitori si datorita carora m-am simtit ca acasa acolo. Mi s-a parut dragut ca poti fi cazat atat in castel, unde sunt patru camere, cat si in camerele din curtea interioara, iar orice ai alege simti cu sufletul atmosfera incarcata de traditie si istorie a castelului.

Trebuie sa-ti marturisesc ca eu am avut onoarea de a avea castelul pentru mine si mi s-a parut foarte amuzant ca oamenii de acolo m-au intrebat: “N-o sa-ti fie frica sa dormi singura in castel?”. Nu ma gandisem la asta, dar se refereau la fantome :-)). Nu mi-a fost deloc teama, ba chiar m-am simtit in siguranta, pentru ca locul acela are o energie frumoasa, calda si protectoare.

In plus, zilele pe care le-am petrecut acolo invatand si experimentand lucruri noi au fost atat de lungi si de pline, incat seara eram rupta de oboseala si adormeam instant. Mi-a placut sentimentul acesta, pentru ca mi-a amintit de anii copilariei, cand ma jucam toata ziua si descopeream lumea, iar seara mergeam la culcare cu acea liniste si inocenta in suflet, fara ganduri repetitive care sa ma tulbure, fara anxietati. A fost minunat sa petrec atat de mult timp in natura, sa pierd pur si simplu notiunea timpului, ca atunci cand eram copil.

Aromele care m-au cucerit

Mi-au placut la nebunie plimbarile printre intinderile nesfarsite de vita-de-vie, care mi-au dat o senzatie de libertate si liniste. Asa am avut ocazia sa descopar povestile din jurul Jidvei Romania, un brand 100% romanesc, pe care acum il pretuiesc si mai mult, pentru dragostea pe care o poarta istoriei si traditiei romanesti, dar si pentru pasiunea nesfarsita cu care creeaza vinuri de calitate. Am avut placerea sa degust spumantele Mysterium by Jidvei in acea atmosfera de tihna si armonie, protejata de forta naturii si de lunga traditie a acestui loc special.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Ador sa savurez un vin bun alaturi de oameni calzi si minunati, mai ales atunci cand stiu detalii despre cum se face. In zilele pe care le-am petrecut la castelul Bethlen-Haller, am avut ocazia sa invat cum se face vinul spumant Mysterium, si trebuie sa-ti spun ca am fost fascinata de intregul proces – soiurile de struguri, diferenta dintre ele, istoria lor… toate acestea m-au ajutat sa simt cu adevarat acea impletire misterioasa a aromelor cu care m-au rasfatat spumantele din colectie.

Mysterium face parte din colectia de vinuri exclusiviste Jidvei si te provoaca sa deslusesti tainele aromelor, in timp ce te lasi delectat si cucerit de ele. Am simtit arome si note familiare, care mi-au incalzit inima, dar pe care nu am reusit sa le descifrez pana la capat – si poate chiar in asta consta farmecul intregii experiente :-). Soiurile nobile alese cu grija confera acestor spumante o savoare complexa, de care m-am bucurat in liniste, in acel tinut cu aer curat care incepuse deja sa miroasa a toamna. In zilele noastre agitate, rar avem ocazia sa ne oprim cu adevarat, sa simtim fiecare senzatie, sa ne bucuram pana la capat de un pahar cu vin bun. Ei, bine, acolo am avut parte de aceasta libertate si lentoare, de aceasta bucurie pur umana de a fi. E un sentiment pe care l-am luat cu mine si la care ma intorc in zilele in care ma simt coplesita.

Cea mai calda experienta

La castelul Bethlen-Haller am mai avut parte de o experienta speciala: lectiile de calarie. Dintotdeauna mi-au placut caii: mi se par cele mai puternice, frumoase, sensibile si blande animale, iar in acest tinut magic m-am conectat cu ei, ba chiar am invatat sa calaresc. Timpul petrecut cu caii a fost pentru mine un soi de terapie, m-am deconectat complet de la griji si probleme si am fost prezenta in momentele acelea. Ba chiar mi-am prelungit sederea cu o zi ca sa petrec mai mult timp cu ei: i-am mangaiat, i-am tesalat, i-am alintat si am avut grija de ei, iar ei mi-am daruit in schimb inocenta si caldura lor. Plimbarile in natura cu caii au fost vindecatoare pentru mine – parca m-am intors la mine, cea adevarata, si la ceea ce conteaza in viata mea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Fiecare zi petrecuta la castel – fie ca am degustat vinuri delicioase si speciale, fie ca am stat de vorba cu oameni interesanti sau m-am plimbat prin natura – a fost pentru mine calda si speciala. De aceea, daca iti doresti sa ai parte de o experienta deosebita chiar la noi in tara, iti recomand cu caldura acest loc. Iti promit ca sufletul tau se va bucura de fiecare secunda.❤️

Foto: Victor Vibez