Legatura dintre cariera si fericire: Ce iti poate aduce cu adevarat fericire in viata profesionala?

1
De Georgiana Dorobantu
17 feb. 2023

Daca ai putea sa-ti incepi cariera de la capat si sa iei decizii mai bune, care sa te ajute sa ai o viata mai fericita, ce ai face diferit?

Probabil raspunsul tau are legatura cu banii si vei spune ca ai alege o profesie mai bine platita. Dar adevarul s-ar putea sa te surprinda, pentru ca banii nu sunt cheiea unei cariere care iti aduce fericire.

Banii aduc fericirea, dar pana la un punct

O arata studiile, care demonstreaza ca nu ai nevoie de sume exorbitante pentru a trai fericit, ci ai nevoie de suficienti bani incat sa nu-ti mai faci griji pentru cheltuielile necesare unei vieti linistite.

Robert Waldinger si Marc Schulz, autorii cartii „The Good Life” si profesori de psihologie si psihiatrie in cadrul Universitatii Harvard, sustin ca banii nu aduc fericirea. Afirmatia lor se bazeaza pe cel mai lung studiu asupra fericirii, realizat de pestigioasa universitate americana pe o perioada de 85 de ani.

Cu alte cuvinte, banii reprezinta o parte importanta a vietii de zi cu zi si pana la un anumit nivel de venit (75.000 de dolari potrivit unui alt studiu cunoscut) ne afecteaza satisfactia, adica indeplinirea nevoilor de baza si asigurarea nevoilor familiei.

Dincolo de acest punct, insa, nu exista o corelatie intre bani si fericire. Cu alte cuvinte, nu inseamna ca nu esti cu atat mai fericit cu cat ai mai multi bani.

Specialistii considera ca banii nu trebuie sa fie telul suprem, ci doar un mijloc prin care sa-ti creezi o viata implinita.

„Cu banii nu ne putem cumpara fericire, dar sunt o unealta care ne ofera securitate si siguranta si sentimentul ca detinem control asupra vietilor noastre”, spune psihologul si profesorul universitar Marc Schulz, citat de Reuters.

In studiul Harvard, cercetatorii au descoperit ca „participantii care aveau joburi prestigioase si mai multi bani nu aveau neaparat vieti mai fericite”, spune Schultz.

Prin urmare, ce te poate face fericit, in ceea ce priveste cariera? Raspunsul este unul simplu, potrivit specialistilor citati de inc.com: sa faci ce iti place.

Miliardarul Warren Buffett a spus la un moment dat ca secretul fericirii este „sa faci ceva ce ti-a placut toata viata sa faci.” El a adaugat „te indemn sa muncesti in joburi pe care le iubesti. Cred ca nu esti intreg la minte daca iti tot iei joburi care nu iti plac pentru ca crezi ca vor da bine in CV-ul tau.”

Exista si unele riscuri atunci cand incerci sa obtii acel job de vis sau cariera visurilor tale. Nu poti pur si simplu sa te trezesti intr-o dimineata, sa-ti dai demisia si sa renunti la siguranta financiara pentru a-ti incepe propria afacere. Dar atunci cand descoperi jobul sau cariera care te inspira sa te trezesti cu entuziasm in fiecare dimineata, atunci cu siguranta va merita.

Iata care sunt avantajele pe termen lung de a face ce-ti place si ce te face fericita:

 

Iti ofera sentimentul ca ti-ai gasit menirea

Cand faci ceea ce-ti place, obtii o alinire intre munca ta, valorile tale si acele lucruri care iti ofera o menire. Si nu poti simti ca ai gasit menirea daca lipseste pasiunea, care la randul sau vine din dorinta de a face o schimbare si de a face diferenta – pentru clienti, pentru afacere si chiar pentru lume.

Iti pui in practica talentul si aptitudinile

Sa faci ce iti place si ce iti aduce bucurie inseamna probabil sa faci acele lucruri la care te pricepi. Inseamna sa-ti folosesti darurile si talentul cu care te-ai nascut, la cel mai mare potential, spre deosebire de un job de la 9 la 17, in care nu te regasesti. Este o modalitate prin care profiti de ceea stii sa faci bine si pentru care ai o inclinatie innascuta. Imagineaza-ti ca esti un muzician care canta la pian, nu unul care este obligat sa picteze.

Esti mai optimista si plina de speranta

Oamenii care fac ceea ce iubesc, alaturi de oameni pe care ii plac, se simt mult mai rar apasati de griji si probleme, spre deosebire de cei care muncesc in medii toxice, din care lipseste pasiunea si increderea. Se pot concentra mai mult asupra viitorului, isi stabilesc teluri ambitioase si au curajul de a infrunta obstacolele. Pe de alta parte, sa iubesti ceea ce faci te face sa fii mai motivata atunci cand muncesti si nu vei simti ca esti obligata sa faci acel lucru. Dorinta de a fi mai productiva vine de la sine, prin prisma pasiunii tale.

In concluzie, cand faci ceea ce iubesti, nu mai simti ca muncesti, iar acesta este un factor ce contribuie extrem de mult la o viata mai fericita.

Foto: depositphotos.com