41 de lucruri pe care le-am invatat in 41 de ani

1
De Andreea Raicu
25 iul. 2018

Viata mi-a daruit un numar extraordinar de mare de experiente – unele mai bune, altele mai putin bune – dar ma bucur pentru fiecare dintre ele pentru ca acum pot da mai departe lucrurile pe care le-am sustras de-a lungul timpului.

Te invit sa le citesti si sa incerci sa faci si tu acest exercitiu – e foarte sanatos pentru minte si suflet si-ti da o binemeritata imagine de ansamblu.

  1. Ca toate lucrurile care te framanta, te chinuie, iti scot peri albi, in cativa ani nici nu o sa mai conteze, ba chiar o sa fie o sursa de amuzament.
  2. Mom rocks!! Mama e acolo mereu, chiar daca in copilarie de multe ori te enerva la culme si de abia asteptai sa faci 18 ani si sa pleci de acasa… mie clar mi s-a intamplat chiar de la 14 J Dar ea ma iubeste indiferent daca sunt frumoasa sau nu, am reusit sau nu, plang sau ma bucur, sunt dezordonata, sau nu o sun zile intregi cand plec intr-o tabara de meditatie.
  3. Ca totul trece. Bucurie sau tristete, oricum trece. Oricat am vrea sa tinem de bucurie, ea trece, si oricat am vrea sa evitam tristetea, ea vine, dar si pleaca J
  4. Ca in noi exista si lumina si umbra si e important sa ne acceptam ambele parti. Fara, am trai intr-un dezechilibru si am avea dezamagiri, pentru ca ceea ce vedem si acceptam la noi, facem si cu cei din jurul nostru. Asa ca tine minte ca nu esti doar lapte si miere… mai esti si furie si invidie si rautate… dar partea buna este ca, odata ce le-ai acceptat, ele dispar J
  5. Ca e important sa ii acceptam pe cei din jur asa cum sunt si sa nu mai incercam sa ii schimbam, cum eu, una, am incercat sa fac ani la rand… si ce sa vezi, nu imi iesea. Nimeni nu e perfect! Nici macar tu, chiar daca ai trait cu aceasta senzatie J Odata ce ii accepti pe cei din jur si te concentrezi pe ceea ce au bun si iti place, nu o sa mai fii dezamagit si trist.
  6. In mine e o forta incredibila, care ma ajuta sa fac ce vreau, doar ca in momentele in care e galagie in cap, nu mai aud inima, care imi spune ce am nevoie. Mintea vrea mereu ceva si oricum ma cearta ca nu sunt indeajuns … de buna, inteligenta, amuzanta, muncitoare, slaba…. Dar realitatea este ca sunt foarte bine asa cum sunt, ca pot face orice si pot ajunge oriunde, atata vreme cat realizez asta si muncesc.
  7. Iertarea e foarte importanta. Nu sta suparat pe nimeni nici macar o zi. Nu te ajuta la nimic. Cand imi dau seama cat timp am pierdut stand suparata pe altii… A ierta nu inseamna a lasa sa ti se intample acelasi lucru, ci a accepta ce s-a intamplat… Furia si lipsa iertarii te pot tine ancorat in acel eveniment chiar si ani de zile… Nu vrei sa pierzi timpul legat de ceva ce nu mai exista.
  8. Poti face orice! Dar chiar orice, doar sa nu uiti ca fiecare alegere are o consecinta… pe care trebuie sa ti-o asumi J Viata este rezultatul alegerilor noastre.
  9. Faptul ca te certi cu cineva nu inseamna ca trebuie sa te si desparti.
  10. Comunicand, rezolvi orice situatie… ”Daca ar fi asa de usor”, ar zice unii…eu am invatat ca nu e atat de greu, mai ales dupa realizezi ca fiecare si-a imaginat povesti care nu aveau legatura cu realitatea.
  11. Ne imaginam multe, atat de multe… facem atat de multe scenarii si ce sa vezi… statistic, e demonstrat ca nici macar 90% din ele nu se intampla J
  12. Poti sa o iei de la capat ori de cate ori vrei.
  13. Atunci cand ti se pare ca oamenii sunt inchisi si aroganti, fii tu exact opusul lor si ai sa vezi cum se schimba totul.
  14. Zambetul schimba atat de multe.
  15. E ok sa ai o zi proasta, sa nu ai chef, sa nu poti sau sa nu vrei.
  16. E ok sa gresesti. Asta nu inseamna altceva decat ca esti un om normal. Iar cine nu te accepta asa, nu are ce cauta in viata ta.
  17. Oamenii pot fi in viata noastra pentru o zi, o saptamana, un an sau o viata… iar atunci cand nu mai avem lucruri in comun trebuie sa o luam fiecare pe drumurile noastre, indiferent cat de greu e.
  18. Competitia cu cei din jur nu e decat o pierdere de timp si energie. De ce ai vrea sa fii mai bun decat ceilalti si nu ai vrea sa fii cel mai bun in ceea ce faci tu, lucru care te poate bucura de 1000 de ori mai mult?
  19. Un om poate gresi, dar asta nu il face un om rau, nu ii anuleaza tot ceea ce a facut pana atunci… acea greseala nu il reprezinta in totalitate si e ok sa il iertam. Eu, una, pana sa inteleg asta, il decapitam la prima greseala 🙂
  20. Daca nu evoluezi, incetezi sa mai traiesti, asa ca invata, citeste, experimenteaza. Asculta podcasturi, cunoaste oameni noi. Te face sa te simti mereu tanar si plin de viata.
  21. Natura e aur! Te ajuta sa te relaxezi, sa te deconectezi de toata nebunia in care traim.
  22. Linistea e nepretuita. Doamne, si cat de mult puteam sa vorbesc… prietenii mei stiu. Mi-a luat mult timp sa inteleg cat de vindecatoare este linistea.
  23. Trebuie sa faci lucrurile de care ti-e frica daca vrei sa evoluezi si sa ai viata plina pe care sa simti ca o traiesti. Asa ca iesitul din zona de confort e nelipsit din viata mea.
  24. Daca nu faci tu, nu face nimeni pentru tine. Asa ca nu mai astepta.
  25. Vrei sa ai nororc? Munceste pentru el, o sa vezi cum vine J
  26. Somnul e vital!! Multi ani am crezut ca pierd vremea dormind, la cate lucruri as putea sa fac. Acum am inteles ca trebuie sa dorm daca vreau sa pot sa fac atat de multe.
  27. Schimbarile din interior le produc pe cele din exterior. Poti sa pleci in alta tara, sa-ti schimbi jobul, casa, prietenii, dar daca pe dinauntru ramai la fel, problemele vor veni cu tine oriunde te-ai duce si orice ai avea.
  28. Eu nu sunt ceea ce am, nu sunt definita de lucrurile mele, nici de casa in care locuiesc, nici de masina pe care o conduc, nici de contul din banca, nici de hainele pe care le port. Daca ele dispar, ar insemna ca as disparea si eu, nu?
  29. E ok sa renunti cand nu mai poti, cand nu iti mai face bucurie, placere, ceea ce faci. Nu ai un contract pe viata cu nimeni, dar nu da bir cu fugitii si comunica cat mai sincer ce simti.
  30. Atata vreme cat eu nu ma accept, iubesc, pretuiesc, respect, nu am rabdare cu mine, nu o va face nimeni.
  31. Daca eu nu pun limitele pe care mi le doresc, oamenii nu vor avea grija sa le puna pentru mine.
  32. Vulnerabilitatea e nepretuita. Nu e nici slabiciune, nici lipsa de putere, nici nimic altceva decat forta si onestitate. E singurul mod in care poti sa ai relatii autentice cu cei din jur, pentru ca atunci le vei arata cine esti cu adevarat.
  33. Sa imi fac timp pentru oamenii care conteaza pentru mine. Sa nu mai aman sa o sun pe mama, pe cei pe care ii iubesc, sa le spun asta, pentru ca s-ar putea sa nu mai am cand sa o fac. Nimic nu e mai important decat ei si dragostea lor autentica.
  34. Timpul e cel mai de pret lucru pe care il avem si, odata dus, nu se mai poate recupera, asa ca pretuieste-l.
  35. Nu regreta nimic. Fa orice nebunie care iti trece prin cap, chiar daca te sperie doar gandul, pentru ca iti promit ca daca nu o vei face, mai tarziu vei regreta. Nu vrei sa traiesti cu gandul ca era mai bine daca o faceai. E foarte chinuitor, asa ca nu-i da voie sa existe.
  36. Joaca-te, prosteste-te, nu mai lua totul atat de in serios. Da-i voie copilului din tine sa existe.
  37. U rock si nu lasa pe nimeni sa-ti spuna altceva sau sa te trateze ca si cand nu ar fi adevarat.
  38. Nu mai cauta perfectiunea. Eu am cautat-o ani de zile si aproape ca m-a omorat pe interior. Esti perfect asa cum esti.
  39. E important sa visezi. Fa-ti un board cu ceea ce iti doresti, imagineaza-ti ce vrei sa ti se intample si vizualizeaza. Functioneaza mereu.
  40. Roaga-te. Cere ce iti doresti. Dar din suflet, nu din minte, si Dumnezeu iti va da ceea ce este cel mai potrivit pentru tine. Eu, una, am invatat sa nu mai cer decat sa-mi arate calea si sa imi dea ce e cel mai bun pentru mine, pentru ca ani de zile m-am rugat specific si mi-a dat si nu o sa crezi, dar nu era ce imi trebuia cu adevarat.
  41. Tot ce mi se intampla are un motiv clar. Bine, rau, este ca sa ma ajute sa ajung acolo unde trebuie si fiecare experienta vine cu o lectie. Daca nu o inveti, ea se repeta, dar intr-un mod mai dur, ca sa o poti vedea mai bine, asa ca incearca sa fii deschis si sa inveti din prima.

Foto: Alexandru Rosieanu