5 lectii de viata pe care le-am invatat de la yoga

1
De Andreea Raicu
9 sept. 2018

De fiecare data cand te asezi pe salteaua de yoga, iti dai oportunitatea de a invata tot felul de lectii.

Sigur, poate initial te-ai gandit ca mergi la yoga pentru ca vrei sa vezi daca-ti ies si tie pozitiile alea complicate, dar vei vedea ca atunci cand iesi din sala de antrenament ai noi informatii despre tine, despre cei din jur si despre lume. Daca mergi constant si ai mintea deschisa, sunt multe lectii de viata pe care le poti invata de la yoga – pana la urma, tu esti cel mai bun profesor al tau si de fiecare data cand te asezi pe saltea te redescoperi in moduri complet noi.

Daca tot ceea ce am spus mai sus ti se pare ca intra la categoria “aiureli hipioate”, te inteleg. Obisnuiam sa cred ca yoga e doar un antrenament care ma face mai flexibila si da, daca o practici doar pentru beneficiile fizice, e in regula si asa.

Dar pentru mine, ceea ce a inceput initial doar ca o alta forma de sport, treptat s-a transformat in oportunitatea de a ma descoperi emotional in moduri pe care nu le credeam vreodata posibile. Antrenamentele de yoga au fost alaturi de mine in perioadele de depresie, durere, confuzie si schimbari turbulente si mi-au amintit constant si cu rabdare ca sunt mai puternica decat credeam.

Pentru ca yoga e o poarta catre acceptare, iubire de sine si compasiune neconditionata. Iata care sunt lectiile pe care le-am invatat eu, de-a lungul timpului.

Cum gadesti asa traiesti

Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o la yoga este cat de mult imi controleaza realitatea modul cum gandesc. Cand am inceput prima data practica de yoga, ma concentram mai degraba pe cat de grele erau anumite pozitii, pe cat de slabi erau muschii mei si cat de multa durere simteam. In timp, am invatat sa-mi controlez gandurile si sa renunt la cele negative, care nu ma ajutau la nimic. In loc sa ma concentrez pe cum imi ard muschii intr-o anumita pozitie, acum pur si simplu ma predau emotiilor pe care le simt, ma concentrez pe respiratie si incerc sa traiesc in prezent fara a ma concentra pe suferinta. Cand am aplicat aceasta regula si in afara salii de antrenament, mi-am dat seama ca nu trebuie sa ma stresez cu lucrurile negative care mi se intampla. Totul e de cum alegi sa vezi lucrurile. Acum stiu cat de important este sa ma gandesc la lucrurile pe care le pot controla si care vor iesi bine, in loc sa raman incatusata de agonia celor pe care nu-mi e in putere sa le schimb.

Slabiciunea e, de fapt, o forta

Bineinteles ca la inceput nici mie nu-mi ieseau toate pozitiile. Tendoanele se incapatanau sa nu ma ajute si oricat de multa dorinta aveam, nu reuseam sa avansez pe cat de repede mi-as fi dorit. Au fost momente cand m-am accidentat pentru ca am exagerat, dar asta m-a ajutat sa invat sa fiu mai blanda cu mine, sa-mi inteleg corpul si sa nu-mi mai compar progresul cu al altora, ci doar cu al meu cu o zi in urma.

E atat de bine sa stai complet nemiscat

Yoga m-a invatat puterea de a sta complet nemiscata. Savasana arata ca si cum tragi un pui de somn, dar faptul ca esti complet prezent in acel moment, complet relaxat, te ajuta sa incepi calatoria catre tine insati. Neclintirea duce beneficiile practicii de yoga de la exterior catre interior, catre spirit. In Savasana te predai complet vietii, creezi spatiu in interiorul tau pentru o pace completa, pura, care te ajuta enorm, chiar daca doar pentru cateva momente.

Nimic nu e permanent in viata

Nimic nu dureaza pentru totdeauna, fie ca e o pozitie, o accidentare, statul in plansa, totul e temporar. In yoga, ca si in viata, ne place sa ne atasam de ceea ce ce ne place si sa evitam ceea ce nu ne place. Dar atunci cand esti in mijlocul unui antrenament, iti dai seama ca totul e in flux continuu si daca ceva doare in secunda asta, in secunda urmatoare vei simti o relaxare imensa.

Yoga te invata sa fii un om mai bun

Uneori ma intreb cum am reusit sa trec prin viata fara lucrurile pe care le-am constientizat in timpul antrenamentelor de yoga. Yoga m-a invatat cum sa-mi traiesc viata intr-un fel care sarbatoreste bunatatea si compasiunea si mi-a aratat cat de important este sa ma accept asa cum sunt. In plus, m-a invatat importanta de a-i trata pe ceilalti in exact acelasi mod.

Foto: Alex Rosieanu