Cand te-ai privit ultima data goala?

1
De Andreea Raicu
11 mart. 2015

Ca sa faca pace cu ea insasi si sa castige apoi razboiul cu frustrarile si complexele, o femeie trebuie mai intai sa se priveasca goala. De haine si de prejudecati!

O sa va propun un exercitiu inedit: acordati cinci minute corpului vostru. Mergeti in baie, in dressing, in dormitor, intr-o camera in care aveti oglinda, dati-va hainele jos si uitati-va la voi. Pur si simplu. Priviti-va picioarele, talia, bustul.
Cele mai multe dintre voi veti fi nemultumite de femeia pe care o vedeti in oglinda! Ati vrea sa ii modificati formele, vi se pare ca e departe de standardele de frumusete impuse de societate si nu cadreaza cu ceea ce voi ati ajuns sa credeti ca e un corp frumos.

In loc sa ne uitam mai des la noi, ne uitam la etaloane artificiale

Va inteleg perfect! Stiu cum va simtiti uitandu-va la trupul vostru cu dezamagire. Ani de zile am fost in exact aceeasi situatie. Mereu era cate ceva ce as fi vrut sa schimb la felul in care aratam si ma presau aceleasi dorinte deseori irealizabile…
Va uitati la voi dezbracate si ati vrea sa vedeti cu totul altceva, nu? Celei din oglinda ati vrea sa-i lungiti picioarele, sa-i subtiati coapsele si gambele, sa-i conturati talia si sa-i aplatizati abdomenul, sa-i martiti si ridicati sanii, sa-i sculptati bratele.

Lupa pe “defecte”

Eu ani de zile mi-am dorit sa am soldurile mai inguste! Apoi mi-am dorit sa am abdomenul mai plat! Apoi sa am pometii mai conturati. Problema era ca fara aceste “idealuri” tot corpul era compromis si eram total nemultumita de mine.
Ce daca aveam si parti pe care nu le-as fi modificat? Mai important era ce nu aveam.
La acelasi corp, pe care l-as fi redesenat in trecut, ma uit acum. Paradoxal, sunt multumita ce vad in oglinda! E un trup peste care au trecut 15 de ani de cand nu-mi placea de el. Ganditi probabil ca situatia ar fi trebuit sa se inrautateasca… daca nu esti incantata de tine cand abia ai implinit 20 de ani, ce sanse ai sa faci asta cand imbatranesti?
Ei bine ai, pentru ca anii vin la pachet si cu intelepciunea. Da, vad acelasi corp, dar il privesc cu alta minte! Una care stie ca frumusetea unui om, farmecul lui nu stau in lipsa ori surplusul unor kilograme sau centimetri, ci in bucuria cu care traieste impacat cu el si cu cei din jur!

Acceptarea e primul pas

Atata timp cat nu te accepti asa cum esti, atata vreme cat vei alege sa vezi doar partile negative ale trupului tau vei fi o femeie nefericita. Trebuie sa intelegem ca fiecare dintre noi ne nastem cu o anumita conformatie: picioarele au o anumita proportie in raport cu trunchiul, poate umerii sunt mai lati, posteriorul mai proemiment, soldurile mai inguste sau mainile mai osoase. Aceste dimensiuni nu se pot schimba! Pur si simplu!
Da, putem sa lucram cu noi insine, putem sa facem sport si sa tinem diete care sa ne armonizeze corpul, dar, repet, sunt lucruri pe care nu le putem schimba.
E asta o tragedie? E un capat de tara faptul ca nu toate aratam ca un fotomodel? Nu, nu este! Un capat de tara e insa faptul ca multe dintre femei isi desconsidera trupul pentru ca se raporteaza la niste standarde impuse de cei din jur, nu de ele insele.

Un corp chinuit e unul nefericit

Ca sa va placa corpul gol pe care il vedeti in oglinda trebuie sa fi renuntat si la prejudecati, nu numai la haine. Oricate sacrificii am face, oricat am munci in sala de sport, oricat ne-am infometa, poate fi in zadar atat timp cat nu suntem blanzi cu noi insine.
Corpul are un nivel de toleranta la schimbari foarte sensibil: daca nu il ajuti, daca il chinui, nu te va ajuta nici el pe tine!
Abia in momentul in care va veti accepta veti vedea schimbari in bine. Nu, nu ale corpului, ci ale starii voastre de spirit.
Depinde de noi ce alegem sa vedem, depinde de noi daca ramanem permanent prizoniere ale complexelor sau evadam mizand pe atuurile noastre, depinde de noi sa fim confortabile cu modul in care aratam.
Cand esti nemultumita de corpul tau vei fi implicit si nefericita. De ce ai vrea sa fii nefericita?! Doar pentru ca ai vazut pe un afis o femeie care ti se pare tie ca arata senzational si tu nu semeni cu ea? Acest gen de comparatii sunt in zadar pentru ca intotdeauna va exista cineva mai slab, mai inalt, mai blond, mai brunet, mai senzual, mai, mai, mai…
Atata timp insa cat avem un corp sanatos, pe care il hranim bine, care beneficiaza de odihna si sport, e suficient cat sa ne consideram norocoase si sa fim cele mai mare fane ale femeii pe care o vedem dezgolita, in oglinda!
Curand o sa va povestesc cum am invatat eu sa-mi iubesc corpul. Va urma!

Foto: Sebastian Enache pentru revista Viva