16 carti de dezvoltare personala pe care le-am citit in 2018 si pe care le recomand

carti de dezvoltare personala
1
De Andreea Raicu
28 dec. 2018

Multa vreme am avut o stima de sine scazuta. Chiar si ca adult imi era frica sa ma arat exact asa cum sunt. „Daca spun ceva gresit, daca jignesc pe cineva, ce-o sa creada lumea despre mine, daca dezamagesc pe cineva?” Toate lucrurile acestea imi treceau prin minte.

In timp, insa, dupa un proces indelung si pe alocuri dureros de auto-descoperire, am invatat sa reactionez altfel la ce mi se intampla. Am invatat sa ma descopar lumii, sa ma arat exact asa cum sunt si sa ma accept. Am invatat sa vorbesc despre problemele mele si sa ma simt confortabil in propria piele.

Toate aceste lucruri s-au intamplat si gratie faptului ca am inceput sa citesc carti de dezvoltare personala. O fac deja de ani buni si cu fiecare pagina citita mai invat ceva despre mine si despre vulnerabilitatile si fortele mele. Si anul acesta am citit foarte mult, iar aceste carti sunt cele care m-au invatat foarte multe lucruri si pe care vi le recomand cu caldura.

1. Cum sa dai lovitura, Gary Vaynerchuk

49 lei, editura Publica

In aceasta carte, Gary diseca toate platformele majore de retele sociale din prezent pentru ca toata lumea, de la un instalator la un patinator profesionist, sa stie exact cum sa-si amplifice brandul personal pe fiecare dintre ele. Ofera sfaturi teoretice si tactice pentru a deveni vedete in retele binecunoscute ca Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest si Snapchat. Am aflat o gramada de lucruri si trucuri interesante din acest manual foarte util in ziua de astazi.

2. Curajul in salbaticie, Brene Brown

32 lei, editura Curtea Veche

Noua carte a lui Brené Brown este cum nu se poate mai actuala, prin provocarea pe care o adreseaza – cultivarea sentimentului de apartenenta adevarata in comunitatile in care traim, in organizatii si in cultura noastra. Desi sentimentul de apartenenta este dorinta innascuta a oamenilor de a face parte din ceva mai amplu decat propria persoana, ne vedem pusi in fata redefinirii acestui concept intr-o era a polarizarii crescande, in care omenirea trece ­printr-o criza spirituala a lipsei de conexiune. Cu totii avem nevoie sa simtim ca facem parte din ceva, insa trebuie sa fie ceva real – nu conditionat sau fals, ori supus constant negocierii.

3. Dependent de spirit, Gabrielle Bernstein

35 lei, editura For You

Gabrielle ne povesteste cum si-a transformat viata si ne ofera propria ei calatorie spirituala drept ghid pentru a ne invinge frica, a ne schimba perceptiile si a ne crea o viata care sa ne aduca implinire autentica. Dependenta de lucruri si experiente desarte se transforma in „dependenta” de Spirit, astfel incat sa ne traim viata deplin si cu bucurie.

4. Quiet – Puterea introvertitilor intr-o lume asurzitoare, Susan Cain

55 lei, editura Publica

Am fost mereu o persoana extrovertita, dar am si momente cand sunt teribil de introvertita. Obisnuiam sa le detest si sa incerc sa scap de ele si sa revin la felul meu energic si vulcanic de a fi. Dar aceasta carte m-a invatat sa mi le accept si sa mi le pretuiesc, pentru ca ma ajuta in moduri in care nu as fi crezut. Ti-o recomand!

5. Obstacolul este calea, Ryan Holiday

32 lei, editura Seneca Lucius Annaeus

Exista o infinitate de carti despre cum sa ajungi la succes, insa nici una nu ne invata cum sa depasim un esec, cum sa privim obstacolele, cum sa ne raportam la ele si, mai ales, cum sa le folosim sa devenim mai buni DATORITA lor. Aveam nevoie de aceasta carte, mai ales in ultima perioada, si trebuie sa recunosc ca m-a ajutat sa privesc altfel lucrurile.

6. O viata implinita, Brendon Burchard

35 lei, editura Curtea Veche

Lucrurile pe care Burchard ti le impartaseste te vor surprinde si te vor provoca. Se pare ca majoritatea metodelor prin care incercam sa contribuim la satisfacerea nevoilor noastre sunt, de fapt, contraproductive. De pilda, dorinta unei sigurante mai mari in viata de zi cu zi sau dorinta de a-i manipula pe ceilalti reduce nivelul controlului si al fericirii.

7. Arta subtila a nepasarii, Mark Manson

35 lei, editura Lifestyle Publishing

Pentru a fi fericiti, trebuie sa renuntam la a fi „pozitivi” mereu si trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor. Pentru a avea o viata mai buna trebuie sa stim nu cum sa transformam lamaile in limonada, ci cum sa le toleram mai bine. Autorul ne sfatuieste sa ne cunoastem limitele si sa le acceptam. Aceasta este adevarata sursa a puterii. Dupa ce ne-am acceptat temerile, greselile si incertitudinile, dupa ce incetam sa evitam adevarurile dureroase si incepem sa le infruntam, putem gasi curajul si increderea pe care le cautam cu disperare.

8. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Stephen R. Covey

44,90 lei, editura ALL

E o carte laudata de un director la NASA, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca are peste 15 milioane de exemplare vandute in intreaga lume. Practic, e cea mai importanta carte a secolului XXI in domeniul afacerilor. Aveam nevoie de ea, mai ales ca anul acesta am ales sa-mi deschid propriul business singura. M-a ajutat enorm si sigur te va ajuta si pe tine, mai ales daca planuiesti sa pornesti pe calea antreprenoriatului.

9. Cum sa-ti creezi relatii avantajoase, sa castigi increderea si sa devii influent, Dale Carnegie

29,90 lei, editura Litera

Unii oameni au magnetism personal, sunt atat de solari, de luminosi, de veseli si atragatori incat nu trebuie niciodata sa forteze sau macar sa solicite accesul undeva. Ei stiu cum sa convinga aproape fara sa rosteasca vreun cuvant. Sunt simpatizati de grupurile si comunitatile sociale si avanseaza rapid la locul de munca si in cariera. Nu ti-ar placea sa fii unul dintre acesti oameni? Pai atunci citeste aceasta carte – te va duce pe drumul corect.

10. Mindset, Carol S. Dweck

33 lei, editura Curtea Veche

Oamenii cu mentalitate rigida cred ca insusirile lor fundamentale sunt un dat, ca inteligenta si talentele lor nu pot fi schimbate. Oamenii cu mentalitate flexibila, pe de alta parte, sunt de parere ca-si pot dezvolta calitatile prin stradanie si daruire. Carol S. Dweck discuta pe larg despre influentele celor doua tipuri de mentalitate in toate aspectele vietii, de la afaceri la dragoste. Si sustine ca poti oricand sa-ti schimbi gandirea din rigida in flexibila, trecand, asadar, in tabara oamenilor de succes.

11. Dimineata miraculoasa – Cele 6 obiceiuri care iti vor transforma viata inainte de 8 a.m., Hal Elrod

35 lei, editura Lifestyle Publishing

Ce-ar fi daca te-ai trezi maine dimineata si, ca prin miracol, toate aspectele vietii tale s-ar transforma? Ce ar fi diferit? Ai fi mai fericit? Mai sanatos? Cu mai mult succes? Intr-o forma mai buna? Ai avea mai multa energie? Mai putin stres? Mai multi bani? Relatii mai bune? Care dintre problemele tale ar fi rezolvate? Ce-ar fi daca ti-as spune ca exista un secret „nu tocmai evident” care iti va transforma in mod garantat viata, mai rapid decat ai crezut c-ar fi posibil? Ce-ar fi daca ti-as spune ca ai nevoie doar de 6 minute pe zi? Dimineata miraculoasa, o metoda practicata de sute de mii de oameni din lumea intreaga, ar putea fi cea mai simpla cale de a-ti crea viata pe care ti-ai dorit-o intotdeauna. Esti gata? Un capitol nou din viata ta este pe cale sa inceapa.

12. Regula de 5 secunde – Doza zilnica de curaj care-ti va transforma intreaga viata, Mel Robbins

35 lei, editura Trei

Mel Robbins foloseste povestiri captivante si anecdote savuroase din momente celebre ale istoriei, artei si afacerilor, dar si concepte ale etologiei, pentru a demonstra cata forta poate declansa o clipa de curaj. Astfel, ne ofera o strategie simpla, dar spectaculos de eficienta in dezvoltarea personala: Regula de 5 secunde. Peste 12 milioane de oameni au urmarit prezentarea TEDx omonima a lui Mel Robbins, iar managerii celor mai mari branduri din lume folosesc deja Regula de 5 secunde pentru a creste productivitatea, devotamentul si cooperarea intre angajatii lor.

13. Designing your life – Cum sa-ti construiesti o viata buna, de care sa te bucuri din plin, Bill Burnett & Dave Evans

49 lei, editura Publica

Aceasta carte a fost initial un curs sustinut de cei doi la Stanford. Pentru ca respectivul curs s-a bucurat de un succes incredibil de mare si a fost urmat si testat de mii de oameni, cei doi inovatori s-au decis sa-l transforme in carte. Ce mi-a placut este ca metoda lor este incredibil de simpla si te invata cum sa aplici instrumentele de baza ale designului ca sa-ti creezi o viata care sa te implineasca.

14. Esentialismul, Greg McKeown

48 lei, editura ACT si Politon

Esentialismul este despre cum sa faceti ce trebuie, nu despre cum sa faceti mai multe. Este despre a va investi timpul si energia cat mai intelept posibil, pentru a opera la cel mai inalt nivel de contributie personala, facand doar ceea ce este esential. In aceste vremuri cand cultul omului ocupat a ajuns la rang de arta, aceasta este cartea pe care v-0 recomand cel mai mult. Te va ajuta sa-ti indrepti privirea catre ceea ce conteaza si cred ca te va scapa de riscul burnout-ului.

15. Grit – Puterea pasiunii si perseverentei, Angela Duckworth

54,99 lei, editura Publica

Angela Duckworth m-a invatat un lucru foarte important, si anume ca secretul realizarilor exceptionale nu este, de fapt, talentul, ci o combinatie unica de pasiune si perseverenta. Practic, Grit este o carte despre gandurile care iti trec prin cap cand esuezi si cum exact aceste ganduri – nu talentul sau norocul – fac toata diferenta.

16. Blink – Decizii bune in 2 secunde, Malcolm Gladwell

43,35 lei, editura Publica

O carte superba, care te va ajuta sa-ti intelegi mai bine lumea interioara. Pornind de la studii de ultima ora din domeniul neurostiintei si al psihologiei pentru a demonstra ca diferenta dintre o decizie buna si una gresita nu sta atat in volumul de informatii cu care lucram, cat in capacitatea de a ne concentra asupra unor detalii esentiale, Gladwell ne invata cum putem lua decizii mai bune – acasa, la birou si in viata de zi cu zi.

Foto: Alex Rosieanu