Ce am invatat despre mine in 10 zile fara social media

andreea raicu fara social media
1
De Andreea Raicu
19 ian. 2022

Ieri s-au facut 10 zile de cand nu m-am mai conectat la Social Media. 10 zile in proporție de 98% fara telefon, whatsapp sau alte aplicatii.
10 zile de liniste.

10 zile de timp cu mine si pentru mine, cu cei de langa mine, prezenta in fiecare moment, in realitatea mea, nu in cea virtuala, pentru care am ajuns sa traim cei mai multi dintre noi, mult prea atenti sa facem mereu alegerile care sa ne arate cat mai ”bine” in ochii celorlati, mult prea preocupati sa postam doar acele imagini care „spun” despre noi ca avem viata perfecta.

10 zile in care m-am oprit si mi-am intors atentia din exterior, la interior, acolo unde este totul. Acolo unde sunt raspunsurile la orice intrebare pe care o ai legata de ce ai nevoie, ce simti si ce ar trebui sa faci. Acolo unde se afla forta fiecaruia dintre noi, echilibrul si mai ales dragostea, puterea si increderea ca alegi sa-ti traiesti viata pentru tine si nu pentru ceilalti. 

M-am oprit din a poza si posta la tot pasul cadrele care mi se pareau interesanate, frumoase sau speciale, perfecte pentru a strange miile de LIKE-uri atat de dorite de cei mai multi.

M-am bucurat de mancare fara sa o pozez, dar sa o simt cu adevarat, de apusurile atat de spectaculoase, de marea atat de albastra si de nisipul ireal de alb si fin. 

Am stat ore intregi si m-am uitat si le-am simit, iar asta m-a ajutat sa ma simt mai bine pe mine, sa stiu exact ce e cu adevarat inauntru pentru ca, de cele mai multe ori, nu avem timp sa o facem si tot de cele mai multe ori nici nu vrem.

Preferam sa ne ascundem de noi, de ce simtim si ce ce ne dorim.

Din frica de a nu simti tristetea, furia sau frustarea ca nu avem curajul sa facem ceea ce ne dorim, din teama de a nu fi judecati sau respinsi, din teama de a nu pierde imaginea atent creata, cu care ne pacalim atat pe noi, cat si pe ceilalti.

De unde stiu asta? Pentru ca am facut-o mult timp.

Dar atunci cand te ascunzi de tine, te negi pe tine, cum esti tu cu adevarat, te anulezi pierdut intre ce TREBUIE sa faci, ASA SE FAC lucrurile si  DOAR ACUM se poate. 

Gandesti si analizezi mai mult decat simti pentru ca esti mai mult in minte si mai putin in inima. Daca vrei sa intelegi mai multe despre asta, iti recomand sa urmaresti documentarul The Power of The Heart de pe Gaia.

Mi-a lipsit sa fiu prezenta in Social Media si sa vad ce fac altii? 

Nici macar o secunda. Am avut tot timpul din lume pentru cei de langa mine, pentru ceea ce am simitit si am trait si mai ales pentru mine. 

Si nu am mai spus la tot pasul, spre disperarea celor din jurul meu: fa-mi si mie o poza; stai, nu manca, pentru ca vreau sa fac o poza; sau, hai sa mai incercam inca o poza ca asta nu arata bine. Banuiesc ca iti suna familiar, nu-i asa? 🙂

E adevarat, nu am la fel de multe poze cum aveam de obicei in vacantele de pana acum, dar am avut timp, liniste si spatiu. Noroc cu prietenii mei, care nu s-au putut abtine, asa ca am ceva poze frumoase facute de ei in locurile minunate in care am fost.

Cu greu am deschis azi aplicatia de Instagram, dar cu recunostinta pentru cele 10 zile si ce am castigat de la ele.

Inteleg ca dependenta de telefon si mai ales de Instagram te face sa te infiori si nici nu poti sa-ti imaginezi sa renunti la ele chiar si pentru o zi, mai ales cand imi aduc aminte de reactiile multora in urma cu cateva luni, cand a cazut Facebook-ul, Instagram-ul si WhatsApp-ul si s-a produs o panica generalizata.

Dar pe cat de groaznic pare sa fie, pe atat de bine este, asta daca ai curajul sa o faci. Pentru ca trebuie sa te avertizez: daca folosesti telefonul si Social Media pentru a te refugia de emotiile greu de suportat, de ceea ce nu iti place din viata ta sau daca de acolo iti iei confirmarile pentru cine esti, nu va fi usor.

Stiu ca in cazul meu si al multora telefonul si mai ales Social Media sunt importante si ne ajuta foarte mult, dar mai stiu ca telefonul este unul dintre cei mai mai mari factori cauzatori de stres, asa ca este nevoie de echilibru in relatia cu el. 

Iti las cateva lucruri care sa te ajute sa iti analizezi si reglezi relatia cu telefonul si cu social media:
  1. Cate ore petreci pe telefon? Cand simti sa iei telefonul? De cate ori pe zi? Cum te simti cand vezi ca nu ai numarul de  LIKE-uri pe care ti-l doresti la pozele tale, in comparatie cu ceilalti pe care ii urmaresti?
  2. Cum te simti daca iti uiti telefonul sau ramai fara baterie?
  3. Daca la intrebarile de mai sus raspunsurile tale contin cuvintele anxietete, agitatie, nervozitate, tristete e foarte posibil sa fii dependent de telefonul tau. Accepta asta. Dependentele nu pot fi depasite decat daca sunt acceptate.
  4. Fa-ti un plan care sa te ajute sa reduci timpul petrecut pe telefon: foloseste aplicatii care sa-ti reaminteasca sa-l lasi din mana si citeste Digital Minimalism, scrisa de Cal Newport
  5. Incearca metode de Mindfulness – precum meditatia – care te pot ajuta sa fii mereu atenta la ceea ce faci si simti in relatia cu telefonul

Te invit sa incerci sa te deconectezi de la Social Media si sa petreci mai putin timp pe telefon, macar cateva zile. Poate fi un experiment foarte interesant, despre care mi-ar placea sa imi povestesti dupa ce il faci.

Foto: Arhiva personala