Ce citim ne modeleaza și ne ajuta sa evoluam

1
De Andreea Raicu
24 iul. 2018

Vreau sa va vorbesc despre un lucru pe care eu in copilarie nu il consideram deloc important. Si nu doar ca nu il vedeam asa, dar eram absolut chinuita de parintii mei sa citesc. Nu-mi placea, nu suportam sa citesc. Nu spun acest lucru cu foarte mare mandrie, dar aceasta era realitatea la timpul respectiv: nu-mi placea sa citesc.

Atunci cand eram mica nu imi doream decat sa ies afara. Imi aduc aminte ca mi se spunea ca pot iesi la joaca doar in momentul in care am citit un anumit numar de pagini. Mi-amintesc ca odata citeam “Print si cersetor”, era vreo 4-5 dupa-amiaza, si auzeam afara copiii urland si strigand dupa mine. Eram foarte nervoasa ca nu puteam sa ies. As fi facut orice sa pot fi cu copiii afara. Am cautat tot felul de variante care sa ma ajute si marturisesc ca uneori mai citeam in diagonala, doar sa treaca timpul si paginile mai repede.:-) Plus ca nu puteam sa ma prefac ca citesc pentru ca ma gandeam ca voi fi si intrebata despre ceea ce citeam, iar momentul umilintei ca nu stiam era prea mult pentru mine.

Asadar, cum spuneam, nu ma simt mandra de acest lucru, dar asa se intampla atunci cand eram mica. Iar acum marturisesc ca imi pare rau ca nu am profitat la timpul respectiv pentru a citi toate cartile pe care ar fi trebuit sa le citesc in copilarie, lucru pe care nu l-am crezut atunci ori de cate ori mi s-a spus.

Din pacate, in ultima vreme, cititul este o activitate pe care oamenii nu o mai cultiva atat de mult

De abia de cativa ani incoace, am inteles importanta cititului in vietile noastre, dar ma bucur ca am facut-o pentru ca niciodata nu e prea tarziu. Cititul ne ajuta sa evoluam, sa ne dezvoltam, sa scriem, sa ne relaxam si chiar sa ne transpunem intr-o alta realitate, atunci cand poate vrem sa fugim de a noastra:-). Ne face sa vedem o alta perspectiva a lucrurilor, ne deschide orizonturi noi.

Din pacate, in ultima vreme, cititul este o activitate pe care oamenii nu o mai cultiva atat de mult, dar pe care eu o consider vitala in vietile noastre, si cred, ca atunci cand nu citim, suntem mult mai saraci, pentru ca toata acea bogatie pe care putem sa o luam din carti, toata acea informatie si toate acele lucruri, ne ajuta sa ne dezvoltam, sa fim mai buni si sa facem ceva mai frumos cu viata noastra, si, de ce nu, sa avem subiecte de conversatie cu foarte multi oameni din jurul nostru.

Am o prietena foarte buna, care, in fiecare luna, organizeaza impreuna cu un grup de prieteni, un club de carte. De fapt, ei au creat acest club de carte, in care se da o tema si toti trebuie sa citeasca aceeasi carte si san impartaseasca impresii si pareri despre aceasta. Mi se pare o idee geniala pentru ca vrei nu frei trebuie sa gasesti timp sa citesti.

Nu cred ca exista o zi in care sa nu citesc 2-3 pagini

Acum cartile ocupa un spatiu important in viata mea si nu cred ca as putea sa-mi imaginez viata fara ele. Cumva seara, sau dimineata, cand reusesc sa ma trezesc mai devreme, citesc 2-3 pagini sau un capitol dintr-o carte. Chiar si in masina am carti. Am prieteni care rad de mine cand le spun ca citesc in masina..da, cand e trafic, in loc sa stau cu ochii lipiti de teleofon prefer sa citesc ceve. Ma relaxeaza teribil plus ca imi face drumurile mut mai placute:-)

Pentru ca m-ati tot intrebat ce carti m-au influenta de-a lungul timpul am sa fac o lista cu cele care m-au ajutat, care au adus ceva bun in viata mea. Sunt carti despre care probabil am mai vorbit, dar avand tot timpul oameni noi in comunitate, imi place foarte tare sa vorbesc despre ele inca o data, mai ales ca unele dintre ele sunt primele care m-au ajutat sa intr-un in contact cu dezvoltatea spirituala.

Cartile mele de suflet


1. Darurile imperfectiunii – Brene Brown
2. Am crezut ca era vina mea, dar nu era – Brene Brown
3. Cand iubesti – Osho
4. Mananca, roaga-te, iubeste – Elizabeth Gilbert
5. Sufletul neinlantuit – Michael A. Singer
6. Un pamant nou – Eckhart Tolle
7. Man’s search for meaning – Viktor Frankl
8. Arta de a iubi – Don Miguel Ruiz
9. The rebellious spirit – Osho
10. The seven spiritual laws of success – Deepak Chopra
11. Sfantul, surferul si CEO-ul – Robin Sharma
12. What I know for sure – Oprah Winfrey
13. Miracle Morning – Hal Elrod
14. The food revolution – John Robbins
15. Puterea prezentului – Eckhart Tolle
16. Cele patru legaminte – Don Miguel Ruiz
17. Cele 7 desprinderi ale persoanelor eficace – Stephen Covey
18. Mitul fericirii – Sonja Lyubomirsky
19. In praise of slow – Carl Honore
20. Succesul redefinit – Arianna Huffington
21. Inteligenta emotional in leadership – Daniel Goleman
22. 15 lucruri la care sa renunti pentru a fi fericit – Luminita D. Saviuc
23. Spiritual bypassing – Robert Augustus Masters
24. Emotional intelligence – Travis Bradberry
25. Wellth – Jason Wachop
26. Deep work: rules for focused success – Cal Newport

Sper sa va ajute, sa va inspire si sa va faca viata mai frumoasa.

M-as bucura sa imi imparatasiti din experientele voastre, sa imi spuneti ce carti v-au placut si v-au inflentat.

Spor la citit.

Cu dragoste,

Andreea

Foto: Marius Dragne