Ce fac cand am o zi proasta?

Foto: Alex Rosieanu
1
De Andreea Raicu
17 aug. 2018

Cine n-are o zi proasta? Daca cineva va spune ca nu are o zi proasta, sigur va minte, dar asta nu inseamna ca ea trebuie sa ramana asa. Cine nu s-a trezit cu fata la cearsaf sau atunci cand s-a uitat in oglinda li s-a parut ca arata groaznic sau ca pur si simplu nu au chef sa se ridice din pat?

Eu una, desi sunt extrem de activa si pozitiva, am astfel de momente. Am astfel de zile. Si e perfect normal. E imposibil ca toate zilele sa fie la fel – numai lapte si miere.

Din momentul in care am acceptat acest lucru, nu m-am mai luptat cu mine, punandu-ma la zid pentru ca nu eram destul de productiva, eficienta, frumoasa si energica in fiecare secunda a fiecarei zile.

De exemplu, in zilele in care pot dormi mai mult, o fac chiar daca in general ma trezesc la 7 dimineata. Inseamna ca organismul meu e obosit si am nevoie de somn pentru a-mi da energie. Nu ma mai acuz de lipsa de productivitate doar pentru ca m-am bucurat de cateva ore in plus de somn.

Plus ca, oricat de grea ar fi o zi, poate fi rezolvata usor cu un pic mai multa odihna. Te trezesti cu mintea mai clara si mai odihnita si poti muta muntii din loc. In situatia in care nu pot face asta, asa, vad care sunt lucrurile care imi dau energie pentru a face fata unei zile pline de provocari:

Imi trezesc corpul facand miscare

Fie fac exercitii din aplicatia Equilibrum, fie fac salutul soarelui de cateva ori, sau pur si simplu imi pun o piesa care imi place si dansez in casa.

Caut lucrurile care imi fac placere din ziua respectiva

Uneori, cand totul devine prea mult, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa faci un pas in spate si sa te reintorci la lucrurile simple, care-ti fac placere. Cand am o zi proasta, incerc sa simplific lucrurile, sa ma concentrez doar pe ceea ce ma poate ajuta sa ies din starea respectiva. Ma joc cu Efi, catelul meu, ies la un pranz cu mama sau cu cea mai buna prietena, ma retrag o ora in parc, unde meditez.

Ascult un discurs Ted sau un podcast care ma mobilizeaza

E important sa te conectezi la oamenii care te inspira si te energizeaza. Care-ti transmit mesaje pozitive si care te ajuta sa vezi lucrurile mai clar, sa intelegi ca o zi proasta nu inseamna nimic in marea schema a lucrurilor.

Sun pe cineva care stiu ca ma poate motiva

In general, apropiatii te ajuta sa vezi lucrurile altfel. Pentru ca nu sunt afectati direct de situatia prin care treci, pot fi obiectivi si-ti pot oferi sfaturile si motivatia de care ai nevoie pentru a trece peste o zi proasta. Ei te ajuta sa vezi lectiile pe care le poti invata dintr-o perioada mai putin buna, te ajuta sa vezi partea buna.

Imi accept emotiile

Treaba cu emotiile e ca trebuie sa-ti dai voie sa le simti pana la capat. Sunt acolo pentru un motiv. Fiecare emotie isi are locul ei. Daca incerci sa refuzi sa-ti accepti emotiile negative pe care ti le da o zi proasta, vei obosi. Nu vei face decat sa le ascunzi undeva in tine, unde vor creste si te vor afecta mai tarziu. Daca iti permiti sa le simti pana la capat, te eliberezi de ele.

Respir adanc cateva minute

Incerc sa fiu prezenta in momentele alea, sa-mi impun sa cred ca macar atunci, in acele secunde, totul este in regula si nimic nu-mi poate perturba starea de bine. Ma uit in jurul meu. Simt cum aerul imi umple plamanii si ma relaxeaza. Ascult zgomotele din jur. Imi simt picioarele bine implantate pe podea, imi simt tot corpul gata sa faca fata oricarei provocari. Poate parea un lucru mic, dar ajuta foarte mult. Te centreaza si te ajuta sa-ti dai seama ca nimic nu e mai important decat prezentul si ca nimic nu e de nerezolvat.

Incerc sa privesc totul printr-un filtru pozitiv

Exista o parte pozitiva in orice situatie iar aceasta atitudine de recunostinta te poate ajuta foarte mult. Sunt in viata. Am oameni in jurul meu carora le pasa. Sunt capabila. Sunt puternica. Incerc sa rememorez toate motivele pentru care sunt recunoscatoare ca duc viata pe care o duc. E usor sa uiti cat de norocos esti cand ai o zi proasta, in care simti ca totul se naruie in jurul tau.

Important este sa fii constient de lucrurile pe care le simti si sa le dai voie sa existe, sa intelegi ca uneori nu poti, nu vrei sau nu simti.

Cu dragoste, Andreea.

Foto: Alexandru Rosieanu