Ce ma face sa ma simt frumoasa si fericita

1
De Andreea Raicu
26 ian. 2022

Nevoia de conectare e vitala pentru fiecare dintre noi. In Puterea vulnerabilitatii, o carte pe care ti-o recomand cu drag, Brene Brown spunea ca “we are wired for connection”. Nu putem trai fara conexiune, oricat am incerca.

Cum stii daca ai parte de legaturi autentice in viata ta? Cum iti dai seama daca o conexiune este reala sau nu? Cum stii daca acea conexiune pe care o ai cu partenerul tau, cu prietena ta, cu mama ta… e adevarata?

E destul de simplu. Conexiunile superficiale duc la o viata traita doar la suprafata, fara profunzime, fara sa simti ca traiesti cu adevarat. Functionezi doar ca o masinarie – perfecta poate – insa dupa niste reguli care nu sunt ale tale, ci pe care le-ai invatat cand erai mic sau pe care ti le-a dictat societatea.

Nu vorbesti foarte mult despre ce simti, esti preocupat de cum esti perceput, nu vrei sa deranjezi si faci tot ce-ti sta in putinta sa nu fii judecat. De cele mai multe ori, fara sa realizezi, esti asa cum vor ceilalti si cum iti imaginezi tu ca trebuie sa fii ca sa nu dezamagesti.

Dar adevarul este ca majoritatea dintre noi cautam, in mod inconstient sau nu, o conexiune autentica, si asta pentru ca simtim ca ceva lipseste din viata noastra, chiar daca nu stim exact ce anume.

Multi, in timp, s-au obisnuit fara. Unii inca o cauta, doar ca atunci cand o gasesc nu au curajul sa ramana in ea.

Altii infloresc cand o gasesc.

Pentru a te bucura de o astfel de conexiune ai nevoie de curaj, pentru ca implica sa-ti dai jos toate mastile si scuturile care te apara, sa renunti la nevoia de a controla ce se va intampla.

Zilele trecute stateam de vorba cu un prieten pe care l-am considerat mereu extrem analitic cu tot si toate, care nu-si manifesta aproape niciodata emotiile.  Intr-un moment de vulnerabilitate, mi-a spus ca ar face orice sa simta si sa aiba parte de acea conexiune adevarata de care ii tot povesteam. Nu imi venea sa cred, pentru ca ani de zile incercasem – fara succes – sa duc mai toate discutiile noastre intr-o zona mai emotionala, simtind ca are nevoie de asta.

Mi-a recunoscut ca i-a fost mereu frica sa o faca, mai ales cu mine, pentru ca s-a gandit ca trebuie sa fie mereu puternic si deloc emotional, ceea ce nu ne ajuta sa avem o conexiune foarte profunda.

Iubesc oamenii care poti fi autentici, doar ca, din pacate, pe cei mai multi fricile nu ii lasa sa fie asa.

Acum, mai mult ca niciodata, avem nevoie de conexiuni reale. Din cauza retelelor de socializarea, multi avem senzatia ca suntem mai conectati ca niciodata, cand de fapt realitatea este exact opusul a ceea ce credem. Numarul mare de like-uri sau comentariile apreciative nu ne fac nici mai buni si nici mai frumosi, cu atat mai putin mai conectati cu cei care ne scriu.

De ce e important pentru mine sa am o relatie in care simt ca exista o conexiune adevarata:

  • Simt ca traiesc cu adevarat
  • Pot fi vulnerabila, am curajul sa fiu tot ceea ce sunt eu in momentele cele mai grele, fara sa imi fie frica sau rusine sa imi arat partile cu care poate nu sunt cea mai confortabila
  • Ma simt vazuta, auzita si simtita
  • Stiu ca poti spune orice fara sa fiu judecata
  • Stiu ca e cineva acolo mereu pentru mine
  • Ma simt fericita si plina de viata
  • Ma simt in siguranta si protejata
  • Indiferent cat de stresata sau anxioasa sunt, toate trec cand simt acea conexiune reala
  • Capat o forta incredibila si stiu ca, indiferent de orice, totul va fi bine
  • Iubesc neconditionat
  • Am mai multa incredere in mine

Cum poti avea o conexiune adevarata:

  1. Fii autentic, arata-te asa cum esti, spune ce simti
  2. Fii vulnerabil
  3. Fii dechis la oameni si situatii noi
  4. Spune DA mai des
  5. Fii prezent in interactiunile cu cei din jur
  6. Nu judeca
  7. Empatizeaza si fii acolo pentru cei importanti pentru tine
  8. Evita sa vezi mereu partea goala a paharului sau sa-ti faci scenarii negative cu privire la viitor
  9. Asculta
  10. Da-ti voie sa risti

In agenda 2022 am introdus o rubrica zilnica in care te sfatuim sa incerci sa observi daca ai avut parte de conexiuni reale. Acest indemn te va ajuta sa-ti analizezi mai cu atentie relatiile cu cei din jur si sa faci tot ce poti pentru a le imbunatati, pentru ca doar asa vei putea trai o viata implinita. Stiu ca nu e usor sa traieti autentic, dar e singur mod sa te bucuri cu adevarat de viata.

Foto: Arhiva personala