De ce avem mai mare incredere in fricile noastre, decat in fortele noastre?

1
De Andreea Raicu
18 mai 2022

De ce investim aceasta emotie atat de nociva cu atat de multa incredere?

Am dat de curand peste un citat al Rhondei Byrne, creatoarea fenomenului “The Secret”, care mi-a placut enorm si mi-am dat seama cat adevar sta in el, asa ca vreau sa il impartasesc cu tine. 

“Credinta inseamna sa ai incredere in bine, frica inseamna sa ai incredere in rau.”  

De ce suntem atat de inclinati sa ne fie frica?

Raspunsul sta in natura acestei emotii. La baza, frica este ceva absolut necesar fiintei umane, pentru ca ea ne tine departe de pericole. Daca in copilarie am avut parte de anumite evenimente in urma carora am inteles ca daca nu invatam sa ne protejam, vom suferi, atunci frica a devenit un mecanism de aparare, care ne tine departe de pericolul suferintei. Avem incredere in frica pentru ca ea ne tine in siguranta. Si pentru ca o practicam de atat de multa vreme, ea a devenit parte din noi, o parte atat de subtila incat de cele mai multe ori nici nu ne dam seama ca ea sta in umbra multora dintre comportamentele noastre. 

De ce nu putem pur si simplu sa avem incredere in bine?

In primul rand pentru ca nu avem acest exercitiu, al increderii intr-un bine suprem, din simplul motiv ca nici macar nu stim sa il definim cu adevarat. Este extrem de complexa aceasta notiune de bine si sunt convinsa ca ea inseamna lucruri diferite pentru fiecare dintre noi.  Si cum am putea sa avem incredere in ceva ce nu stim exact cum se simte, cand este atat de familiar sa simtim ceva rau?  

Din punctul meu de vedere, si mai ales din toata experienta mea de pana acum,  calea spre increderea in bine trece prin increderea in tine insati. Ca sa poti scapa de frici si sa poti sa privesti mai senina spre viitor, este necesar sa te cunosti mai bine, sa iti intelegi emotiile, starile, sa poti sa identifici acele resurse personale cu ajutorul carora sa te poti construi asa cum iti doresti si sa ai incredere in viata ca iti va da tot ceea ce meriti!

Ca sa poti sa incepi aceasta calatorie catre cele mai profunde colturi ale fiintei tale, ar fi bine sa incepi sa te observi – sa fii atenta la ceea ce simti, la cum te comporti, la alegerile pe care le faci. 

Vin in intampinarea ta cu un ghid foarte bun care mie mi-a folosit enorm in procesul de auto-cunoastere: Jurnalul Emotiilor.  

Jurnalul Emotiilor, 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Il gasesti pe shop.andreearaicu.ro. Nu este datat nicaieri, asa ca poti oricand sa incepi sa notezi in el lucruri pe care le observi la tine. Fa din scrisul in jurnal o rutina zilnica si vei vedea ca viata ta se va schimba in bine.

Foto: Alex Rosieanu