Esti la fel de fericit in realitate precum arati pe Instagram?

1
De Andreea Raicu
28 sept. 2021

Am vrut initial sa scriu o postare pe Instagram despre realitatea pe care multi dintre noi o cream prin ceea ce postam, „realitate” care de cele mai multe ori duce la frustrare, dar mi-am dat seama ca am prea multe de spus, asa ca m-am gandit ca mai bine va povestesc totul pe blog.

Ma uitam la pozele mele de pe Instagram si am realizat ca in cele mai multe dintre ele rad sau sunt super vesela, insa acest lucru nu reflecta in totalitate realitatea. Eu nu sunt mereu vesela, mereu plina de energie. Am zile in care nu sunt cea mai fericita, zile in care sunt obosita, sau zile in care nu ma simt bine emotional sau chiar fizic, doar ca nu simt sa fac poze cand sunt asa. Imi conserv energia pentru a ma reface, doar eu cu mine.

Insa stiu ca sunt multi oameni care, uitandu-se la feed-ul meu, isi imagineaza ca eu nu trec prin astfel de momente si ca viata mea e fara doar si poate numai lapte si miere. Am simtit sa scriu despre asta pentru ca stiu cat de frustrant poate fi sa te gandesti ca doar viata ta e dificila, in vreme ce a altora pare perfecta, fara un nor pe cer. Cheia, dragii mei, e in acest cuvant simplu: „pare”.

Stiu atat de multe femei care sunt nefericite pentru ca vietile lor nu-s perfecte, familiile lor nu sunt perfecte, joburile lor nu sunt perfecte, iar perfectiunea pe care o vad etalata cu lejeritate de ceilalti in social media le frustreaza si mai tare si le face sa se urasca si mai mult, atat pe ele, cat si vietile lor.

Nu ma gandeam ca cineva mai crede ca viata este cum se vede pe Instagram, dar inca mai sunt oameni cu aceasta impresie si nu putini.

Nu, viata nu este cum se vede pe Instagram.

Mai mult decat atat, chiar daca te numeri printre cei care stiu, in teorie, ca Instagramul nu prezinta realitatea, parca tot te frustreaza toate pozele alea perfecte si ai vrea sa fii si tu ca ceilalti… mereu vesela, fericita, iubita, impecabila, la restaurante si in baruri exclusiviste sau in vacante extravagante.

Eu, una, nu sunt fericita continuu si nu cred ca cineva este. Am momente in care am cercanele pana la gat si niciun chef de nimic. Am momente in care am probleme de sanatate sau sunt fara energie, in care nu am rabdare sau toleranta obisnuita.

Familiile si cuplurile nu sunt toate intr-o dragoste si fericire continua asa cum pozeaza. Ba din contra. Cum spune  Sonja Lyubomirsky, profesor in cadrul Facultatii de Psihologie din California si autor al cartii  The How of Happiness: A New Approach to Getting The Life You Want: cu cat e mai frumos si mai aranjat marul, cu atat e posibil sa fie mai gaunos pe dinauntru.

Nu pot sa vorbesc din perspectiva unui studiu, dar ce pot spune e ca am vazut atat de multe cupluri care nu sunt bine, au relatii disfunctionale, agresive, traiesc vieti duble sau paralele, in vreme ce postarilor lor din social media sunt inundate de declaratii de dragoste si momente in care isi striga fericirea.

Viata este facuta din momente mai bune si mai proaste si nicio poza perfecta nu le va rezolva sau le va face mai usoare. Rezolvarea vine doar cand accepti ceea ce exista si procedezi in consecinda, daca ai curajul sa faci o schimbare si nu iti mai pasa de ce zice lumea.

Asa ca nu mai visa la viata perfecta pe care o vezi afisata pe toate feed-urile.

Ea nu exista. Nimeni nu are viata perfecta. Toti o etaleaza, mintindu-se din dorinta de a nu fi mai prejos decat cei din jur. Nu intra in acest joc in care nimeni nu e, de fapt, fericit. E doar o competitie care cu siguranta nu poate duce decat la ceva care ne va afecta si mai tare sanatatea emotionala care este si asa fragila.

Conecteaza-te la tine si fii asa cum esti!

Cum sa faci asta in social media, cand toata lumea isi cosmetizeaza la sange fiecare zi? Cum sa fii tu altfel, cand am fost invatati ca e bine sa nu fim diferiti? Cum sa arati ca nu esti perfect intr-o lume care pare si se vrea perfecta?

Pentru inceput, te invit sa te gandesti la cateva lucruri inainte sa postezi:

  • De ce postezi? Care este obiectivul pe care il ai? Vrei sa impresionezi pe cineva? Vrei sa atragi atentia? Vrei sa transmiti un mesaj? Vrei sa contribui? Vrei sa te lauzi?
  • Daca ai o zi proasta, ce simti sa postezi? Nu trebuie neaparat sa povestesti despre ea daca nu vrei, dar nici sa afisezi o atitudine total contrara doar pentru a primi like-urile care sa iti redea pentru cateva momente acea stare de bine direct proportionala cu numarul de aprecieri.
  • Folosesti Faceapp si Facetune sau alte aplicatii de editare a fotografiilor care crezi ca te pot face mai frumoasa si mai fericita? Lucrurile functioneaza exact invers. Lucreaza la fericirea si frumusetea interioara si nu o sa mai simti nevoia sa folosesti nicio aplicatie.
  • Te-ai certat cu sotul sau cu iubitul sau relatia nu mai merge asa cu vrei? Am vazut ca tentatia este sa pui cat mai multe poze in care sa arati cat de fericiti sunteti. Crezi ca te ajuta? Daca da, cum si la ce?

E clar ca ne dorim cu totii sa traim intr-o lume mai frumoasa. Hai sa o facem sa fie asa incepand sa fim autentici, reali, aratandu-ne asa cum suntem, dandu-ne jos mastile care ne obosesc si care se ingreuneaza pe masura ce trece timpul, ajungand intr-un final sa ne schilodeasca pe interior.

Cu totii vrem sa fim vazuti, auziti si simtiti asa cum suntem, dar pentru asta trebuie sa avem curajul de a ne arata asa. Stiu ca astepti ca celalalt sa o faca primul, pentru ca te-ai simti mai in siguranta, iar orgoliul tau nu vrea sa cedeze. Dar ce se intampla cand si celalalt gandeste la fel ca tine? Nimic.

Da-ți voie sa fii tu! Ai acest curaj?

Foto: Arhiva personala