India – linistea care aduce liniste

1
De Andreea Raicu
22 ian. 2019

Pentru mine, India are o seminificatie aparte si cred ca e unul din motivele pentru care o gasesc atat de speciala. Este locul in care viata mea a capatat o noua dimensiune in urma intalnirii pe care am avut-o cu mine.

India este tara pe care o iubesti sau o urasti, nu exista cale de mijloc. Ori de indragostesti de ea si si te bucuri de tot ceea ce vezi, ori esti oripilat sau intristat de saracia pe care o vezi mai peste tot. India e tara pe care o vezi in functie de filtrul pe care alegi sa il pui.

Eu, una, am adorat-o inainte sa ajung sa o intalnesc. Am citit mult despre India, despre ce se intampla acolo, despre ce simti si ce vezi, atat de mult incat nu m-a mai surprins nimic.

Da, stiam ca este saracie. Da, stiam ca exista locuri in care miroase urat si este murdar. Da, stiam ca vezi cersetori la tot pasul. Tocmai pentru ca stiam toate aceste lucruri, nu am fost ingrozita de nimic (cum am auzit la multi dintre cei care au ajuns aici).

Am ales sa vad culorile incredibile, pe care le intalnesti la tot pasul, purtate de femeile frumoase, in tinutele lor traditionale.

Am ales sa vad florile colorate, privirile blande si pline de acceptare, amabilitatea si o cultura foarte bogata, cu obiceiuri complet diferite de ale noastre, care ma faceau sa vreau sa-i inteleg si sa-i cunosc cat mai bine.

India ma face sa ma simt ca si cand sunt in decorul unui film in care am privilegiul sa fiu spectator activ. Zgomotul, haosul, circulatia total dezorganizata fac din aceasta tara ceva extrem de atractiv de fiecare data cand ajung sa o vizitez.

Desi de data aceasta calatoria in India a fost un gest spontan, pe care l-am facut fiind in vacanta, a avut un impact putenic asupra mea. Eram in insulele Maldive, care sunt foarte aproape de India. Imi doream de mult cateva zile de liniste si stiam ca o calatorie intr-un centru de meditatie in India era ceva ce nu s-ar fi intamplat prea curand, din cauza lipsei de timp, asa ca m-am hotarat sa zbor pana in India, daca tot eram atat de aproape.

Am avut un an greu, iar cateva zile intr-un centru de meditatie, in care sa nu vorbesc cu nimeni si sa meditez, erau ca cel mai frumos dar pe care puteam sa mi-l fac, asa ca am profitat de ocazie si am plecat in India.

Cinci zile in ashram, cinci zile de liniste si meditatie in care urmam programul la care aplicasem.

Purtand in piept insigna pe care scria „silence” (semn ca am ales sa nu comunic cu nimeni, acest lucru fiind respectat de cei din jur), am putut sa ma bucur in liniste de fiecare clipa cu mine, cu emotiile mele, cu trairile pe care puteam sa le accesez mai profund.

Cinci ore de meditatie pe zi, liniste si mult somn m-au ajutat sa imi gasesc linistea pe care o cam pierdusem in ultima vreme. In toata agitatia, uitasem cat de binefacatoare e tacerea. De abia cand am regasit-o am inteles ca nu o mai aveam.

Tacerea e ceva de care nu numai ca am fugit toata viata, dar acum 7 ani, cand ales primul curs in care urma sa nu vorbesc nimic, perspectiva mi se parea de-a dreptul infricosatoare. Pentru un om care vorbeste mult, asa cum eram eu, tacerea era ceva de neconceput. Nu intelegeam sensul. De fapt, nici macar nu voiam sa inteleg.

De abia dupa ce am trait aceasta experienta am inteles cat de minunata este tacerea. De ce?

– iti creeaza o liniste fantastica, ce te ajuta sa te relaxezi intr-un mod nemaiintalnit
– te ajuta sa iti potolesti mintea, sa devii un observator al gandurilor care te chinuie neincetat
– iti creaza o legatura mai puternica cu tine
– ai senzatia ca ai mai mult timp si mai mult spatiu
– pe termen lung, tacerea favorizeaza memoria
– dormi mult mai profund si te bucuri de un somn odihnitor

Cele cinci zile au fost un dar minunat, care m-au facut sa ma simt mult mai bine, mai linistita, mai relaxata, mai empatica, mai rabdatoare, mai putin grabita, mai conectata cu mine si mai putin interesata de Social Media.

N-am simtit nevoia sa imi verific telefonul, mesajele, postarile de pe Instagram, sa impart cu oamenii ce fac. M-am simtit libera de tot si de toate, si asta pentru ca am fost mult mai conectata la mine si la nevoile mele. Mi-am promis sa nu mai uit sa stau departe de telefon din cand in cand si sa meditez indiferent de cat de putin timp.

Va invit sa incercati sa stati in tacere macar cateva minute pe zi. Sunt binefacatoare.

De abia astept sa imi spuneti cum v-ati simtit.

Calatoria in India a fost si o oportunitate perfecta pentru a ma vedea cu Iulia, buna mea prietena. Ma bucur mult pentru ea, ca are oportunitatea de a-si petrece fiecare secunda din viata in aceasta tara minunata si de fiecare data cand ne vedem ma incarc un pic cu energia ei molipsitoare.

Foto: Arhiva personala