Instagram si Facebook nu vor fi niciodata cei mai buni prieteni ai mei

1
De Andreea Raicu
29 iun. 2019

Ma uitam zilele trecute pe contul meu de Instagram si am realizat ca mint. O fac prin omisiune, dar tot o fac, iar asa ceva nu se intampla niciodata intre mine si prietenii mei cei mai buni.

Cineva a remarcat ca am numai poze in care zambesc, in care arat arat bine si ma bucur. Primul impuls a fost sa spun ca nu este adevarat, dar am inceput sa imi analizez contul de Instagram si am realizat ca avea dreptate.

Recunosc ca m-a surprins sa descopar asta, pentru ca, prin intermediul postarilor mele, imi doresc sa arat cat mai mult normalitatea din viata mea, sa arat ca nu ma trezesc machiata si aranjata, ca exista viata si in spatele camerelor si ca traiesc si simt ca oricare alt om.

Ma gandeam ca atunci cand eram mici, parintii nostri faceau fotografii in momentele importante, precum zile de nastere, botezuri, nunti, momente pe care voiau sa le pastreze, amintiri de care sa se bucure peste ani si ani. Erau acele clipe in care sarbatoream ceva si eram fericiti si da, zambeam si radeam mult.

Nu vreau o iubire ca pe Instagram, cu filtre perfecte. Vreau o iubire REALA!

Nu sunt prea multi, insa exista si cei care fac fotografii la inmormantari.

Stiu, e socant, cel putin asa a fost pentru mine cand am fost pentru prima oara martora unui asemenea gest. Ma intreb ce ii face sa isi doreasca sa imortalizeze aceste momente, daca se mai uita vreodata la ele si ce simt cand le privesc.

Mi-aduc aminte ca la cateva luni dupa plecarea lui tata am avut o reuniune de familie la care mai toata lumea era imbracata in negru. Am facut cateva fotografii la care, sincer, nu am mai putut sa ma uit, pentru ca aveau o energie cu care nu voiam sa ma mai intalnesc.

Alegem sa surprindem momentele frumoase, care ne fac sa fim fericiti, sau cel putin asa mi se parea ca se intampla inainte de aparitia canalelor de socializare.

Instagram iti scade stima de sine? 3 tipuri de conturi carora sa le dai Unfollow chiar azi

Acum cred ca oamenii aleg sa faca fotografii in care sa arate ca sunt fericiti.

Viata nu este doar un zambet si o bucurie. Viata este si tristete si durere, si furie si multe alte emotii de care fugim, crezand ca asa nu ne vor atinge. 

In acelasi timp, nu simti nevoia sa te fotografiezi cand esti trist, deprimat sau fara energie. Cel putin eu, una, nu, insa prietenilor mei apropiati le pot arata ca sunt asa. Nu tuturor, ci doar celor foarte apropiati. 

Unele emotii, momentele grele, cele in care esti coplesit, ravasit, indurerat dupa despartiri de oameni dragi, dramele interioare sunt ceea ce nu simti sa imparti cu oricine. Alegi cu atentie in fata cui vrei sa devii vulnerabil, sa il inviti in cele mai intime locuri ale tale, in care iti vede cele mai adanci rani, durerile, tristetile.

Ce stim este ca toata lumea minte atat pe Fcebook, cat si pe Insagram, oricat de mult ar spune ca nu o face. Insa realitatea este ca o vom face in continuare, pentru ca niciodata nu ne vom putea arata pe retelele de socializare asa cum am face-o in fata prietenei cele mai bune, decat daca probabil iti doresti sa devii exhibitionista. 

Acest nou trend de pe Instagram s-ar putea sa-ti afecteze sanatatea mentala

De ce ai vrea sa te expui, sa te dezbraci in vazul tuturor doar ca sa fii autentic? 

Cred ca avem nevoie de cenzura si eleganta cu care in viata de zi cu zi alegem sa abordam subiectele in functie de natura relatiei pe care o avem cu cei din jur.

Eu aleg sa sa nu zambesc atunci cand nu simt si nici sa nu debordez de fericire cand in interiorul meu e plin de tristete.

Aleg sa postez momentele in care sunt bine, in care ma bucur de viata asa cum as face-o in fata unor amici sau cunoscuti, sa recunosc ca am trecut prin situatii grele, prin pase din care am crezut ca nu imi voi mai reveni, prin drame interioare si nu fac live-uri cu ele.

Imi asum ca viata mea nu e perfecta si fara niciun moment greu

Nu folosesc aplicatii care iti modifica pozele si te fac sa razi cu gura pana la urechi cand tu mai ai putin si-ti vine sa urli de durere.

Prietenii cei mai buni te tin in brate, te iubesc, te accepta asa cum esti, te sustin mereu si incearca sa gasesca tot ce este mai bun in tine.  Amicii tai sunt bucurosi de prezenta ta, de conversatia pe care o aveti, de timpul petrecut cu tine.

Stiu ca prietenii mei cei mai buni ma vor vedea mereu asa cum sunt, iar Instagramul si Facebookul vor ramane mereu amicii mei cu care ma intalnesc mereu cu drag atunci cand am timp si energie si nu cand trebuie sa fac frumos ca sa ma placa desi nu vreau.

Si cred ca de abia atunci incetez sa mai mint, pentru ca stiu cine sunt si care est raportul meu de prietenie cu aceste canale.

Nu o sa fim cei mai buni prieteni, dar cu siguranta vom fi cei mai buni amici, iar acum ca stim cum stam, vom avea o relatie cu adevarat autentica.

Foto: Arhiva personala