Nu e deloc usor sa fii antreprenor. Si eu muncesc in fiecare zi, la fel ca voi toti

antreprenor
1
De Andreea Raicu
11 apr. 2019

Trecerea de la prezentator tv la antreprenor nu a fost usoara. Aceasta schimbare, ca oricare alta, a venit cu foarte multe la pachet: frica de necunoscut, teama ca nu voi putea face fata, puncte sensibile, concepte si tehnici pe care nu numai ca nu le mai abordasem, dar de care nici macar nu auzisem, foarte putin timp liber si foarte multe responsabilitati.

Citeam mai devreme pe site un articol despre un studiu conform caruia femeile atragatoare nu sunt vazute ca persoane de incredere la locul de munca. Nu era ceva nou pentru mine pentru ca, paradoxal, pana si ele, femeile atragatoare, cred despre ele acest lucru.

Eu, una, m-am confruntat cu sindromul impostorului mult timp (va povesteam despre asta in acest articol de blog) si inca o mai fac, asa ca daca eu nu am incredere in mine cum ar putea sa aiba altii?

Mai cred insa ca in societatea in care traim, indiferent cata incredrere ai avea in tine, vor fi barbati si, poate cel mai trist, femei care te vor judeca, te vor pune la zid si vor spune vrute si nevrute despre tine, vor face comentarii legate de felul in care ai ajuns intr-o pozitie sau alta, vor presupune ca cineva face lucrurile in locul tau. De ce? Pentru ca se stie… o femeie frumoasa nu ajunge sus decat „ajutata”. 

Ei bine, si eu ani la randul am crezut ca am ajuns sa prezint cel mai mare reality show al momentului printr-un noroc fantastic sau ca am inceput sa am succes cu ceea ce fac tot din acelasi motiv. Anii de munca si experienta parca dispareau cand cineva ma lua la intrebari si ma punea la zid.

Sfaturi de succes de la Tony Robbins, cel mai renumit guru de dezvoltare personala

Am fost intrebata des cum este sa fii antreprenor si cum a fost trecerea.

Cred ca in primii ani nici nu am simtit ca sunt antreprenor. Vesnic ma raportam la mine ca la o persoana care a lucrat 20 de ani in televiziune si acum are un business, dar fara sa simt neaparat acest lucru. Mi-a luat mult timp sa ma raportez la mine asa si inca nu cred ca reusesc sa o fac mereu. De ce? Din cauza lipsei de incredere in mine si, mai ales, a schimbarii atat de mari.

Pentru ca, practic, e o schimbare totala de mentalitatea, de viziune.

In televiziune tu esti cel care executa planurile minuntios create de altii, pe cand in antreprenoriat tu esti dirijorul, esti cel care alege, decide, creeaza si isi asuma responsabilitati.

In televiziune, ca prezentator, am avut bucuria ca cele mai multe proiecte in care am fost implicata sa fie un succes. In business, nu stau mereu lucrurile asa. Practic, tu esti „televiziunea” care creeaza multe proiecte, dar nu au cum sa iasa toate – ai proiecte care ies si proiecte care nu au un impact atat de mare pe cat ti-ai fi dorit.

In emisiune, cineva traseza o directie pe care tu o urmezi. Aici tu esti directia si toti ceilalti te urmeaza, sunt atenti la starile tale, la felul in care esti in fiecare zi, la entuziasmul tau sau la modul in care te raportezi cand nu iese ceva asa cum ai vrut.

Schimba-ti mentalitatea despre bani ca sa castigi abundenta

Acolo aveam vacante bine stabilite, aici am in functie de cum si daca se poate.

Acolo nu aveam grija banilor, pentru ca stiam ca vin regulat, aici lucrurile stau invers, pentru ca tu esti cel care trebuie sa se asigure ca sunt bani suficienti pana in ziua de salarii. 

Ai o responsabilitate fantastica fata de oamenii din echipa ta. Daca in televiziune poti alege sa pleci la finalul uni proiect, fara sa te gandesti la ce urmeaza, in antreprenoriat nu poti face asta, pentru ca ai o echipa de oameni la care trebuie sa te gandesti mereu. Nu poti sa nu ai grija de ei si de ceea li se intampla. Nu mai este doar despre tine, este despre ei, iar nevoile lor devin mai importante decat nevoile tale.

Am invatat ca este extrem de important sa iti cunosti oamenii, sa ii simti, sa stii ce le place, ce nu le place, ce au nevoie, ce ii motiveaza, ce ii incarca, sa stii cum sa ii abordezi indiferent daca tu ai o zi proasta sau nu, daca ti-e bine sau nu. Oamenii au nevoie sa fie ascultati, apreciati si sa vada ca munca lor e pretuita si conteaza. E important sa creezi un mediu in care echipa ta sa se simta bine, sa vina cu drag la munca, sa fie fericita, pentru ca doar asa pot da ceea ce au mai bun.

Astrologie: 6 zodii care au afacerile in sange

Oamenii fericiti si relaxati sunt mult mai creativi si productivi.

Cand stii ca ai presiunea zilnica de a face ceva, mai ales ceva ce nu iti place, nu ai cum sa dai randament… sau poate doar pentru o mica perioada de timp, dupa care clachezi.

Daca ai un business extrem de personal, e important sa gasesti oameni care au aceleasi valori ca tine si care sa creada in ceea ce fac, pentru ca doar asa poti crea o echipa care sa faca lucruri de succes.

Noi facem totul impreuna. Ne consultam pentru fiecare proiect si fiecare spune ce crede, pentru ca doar asa puteam crea lucruri frumoase.

Marturisesc ca am zile in care nu am energie si sunt foarte obosita, dar vin la birou si cand ma intalnesc cu fetele, uit, ma reincarc, ma bucura energia lor si dorinta de a face lucrurile cat mai bine.

In acelasi timp, un antreprenor trebuie sa aiba viziune, sa faca analize, sa creeze strategii si sa ia toate deciziile in perspectiva urmatoarelor periode, sa gandeasca mereu in avans, sa cunoasca piata si domeniul in care activeaza si sa anticipeze nevoile clientilor. Sa fie mereu la curent cu tot ce este nou si sa cunoasca tendintele care acum evoluaza mai repede ca oricand.

Si, nu in ultimul rand, sa fii un izvor nesecat de idei, sa creezi, sa faci lucruri si proiecte care sa fie diferite, sa aiba un impact asupra comunitatii tale, sa aduca plus valoare sau sa le imbunatateasca viata. Sa fii creativ indiferent de conditii si imprejurari.

Sunt multe puncte sensibile la inceput, asupra carora iti indrepti si dedici atentia, sunt multe lucruri pe care habar nu ai sa le faci si uneori gresesti si tocmai de aceea e important sa stii sa te motivezi singur.

Si pentru ca exista astfel de momente in care te simti nesigur, cand vine cineva si contesta ce faci, imaginandu-si ca doar treci jumatate de ora la birou ca sa-ti faci o poza, te doare.

Te doare pentru ca numai tu stii cate nopti nedormite de griji ai in perioadele mai complicate, cate ore de munca ai in fiecare zi, cate momente in care a trebuit sa te motivezi si cate si mai cate, despre care nu vorbesti niciodata. Nu spun ca ceea ce face un antreprenor e nemaivazut, doar va invit, pe cei care dati cu toporul, inainte sa o faceti, sa va ganditi cum ar fi sa va puna cineva munca la indoiala si sa va ia peste picior pentru ceva pentru care stiti ca ati muncit cu toata pasiunea si energia.

Brene Brown spunea ceva care mi-a placut enorm in cartea ei, Curajul de a fi vunerabil:

“O multime de locuri ieftine in sala sunt pline de oameni care nu se aventureaza niciodata in arena. Pur si simplu arunca cu pietre si pun etichete de la o distanta sigura.

Problema apare atunci cand ne intereseaza ce gandesc acesti oamenii. Cand suntem definiti de ceea ce cred oamenii despre noi, ne pierdem curajul de a fi vulnerabili. Prin urmare, trebuie sa fim selectivi cu privire la feedbackul pe care l-am lasat in viata noastra. Pentru mine, daca nu te afli in arena, unde esti expus loviturilor, nu ma intereseaza feedbackul tau.”

Dar e minunat sa stii ca esti liber si poti face lucrurile dupa sufletul tau, cu oamenii pe care ii vrei alaturi de tine, iar aici ma simt extrem de recunoscatoare, pentru ca am alaturi niste oameni minunati, loiali, pasionati si mereu acolo, mai ales in momentele mai grele, lucru pentru care multumesc in fiecate zi.

Foto: Arhiva personala