O dimineata perfecta. 5 obiceiuri matinale ca sa-ti incepi ziua bine

1
De Andreea Raicu
18 mart. 2015

O zi buna se cunoaste de dimineata? Corect! Eu am cinci obiceiuri matinale care ma ajuta sa fiu plina de energie toata ziua si sa am o dimineata perfecta.

Nu-i asa ca una dintre cele mai mari dorinte ale voastre este sa aveti o dimineata perfecta in care sa leneviti in pat pana spre pranz? Da, stiu cum e! Doar ca am observat ca acest obicei e, de fapt, foarte nociv… Pe mine cel putin nu ma ajuta cu nimic sa intarzii in pat dimineata pentru ca am sentimentul ca am ratat startul zilei. Cand sunt obosita, prefer sa ma culc mai devreme, decat sa dorm mai mult in zori, cand totul in jur se trezeste la viata. Sunt un om matinal prin definitie, desi am si eu momentele mele care contrazic asta!

Mai bine te culci mai devreme decat sa te trezesti mai tarziu

Cand lucram la emisiunea “Ora 7. Buna dimineata!” ma trezeam cu noaptea in cap, adica la 4,30. La inceput mi s-a parut total nefiresc in comparatie cu ce traiau prietenii mei, dar am realizat in timp ca e un lucru extraordinare sa te trezesti atata de devreme: la ora 10 eu imi terminam treaba si aveam o intreaga zi in fata, de care sa ma bucur pe deplin!
O lectie am invatat de atunci: cele 24 de ore sunt doar o conventie! Cred ca cel mai bine cuantificam o zi in faptele noastre, in ceea ce am reusit sa ducem la bun sfarsit in ziua respectiva, in emotiile pe care le-am trait, in bucuriile pe care le-am facut, in lectiile pe care le-am invatat decat in cele 24 de ore de pe cadranul ceasului. Astfel, cu cat ma trezesc mai devreme, cu atat imi maresc sansele sa am o zi cu adevarat reusita.
Stiu ca e greu, stiu ca tentatia asternuturilor calde e mare, dar am adoptat niste reguli – cinci recomandari si o interdictie – care ma ajuta sa spun din toata inima “Buna dimineata!” celor din jurul meu.

O dimineata perfecta – 1. Ma trezesc devreme

Urasc sa intarzii! Pur si simplu mi se pare o lipsa de politete fata de cei care ma asteapta asa ca incerc sa fac tot ce depinde de mine ca sa ajung la timp la intalniri. Primul pas e sa nu ma trezesc pe ultima suta de metri. Imi pun ceasul sa sune devreme – mi-am format deja un automatism si de obicei deschid ochii inainte sa aud alarma – si asa scap din start de stresul agitatiei “Vai, nu ajung!”, “Aoleu, intarzii!”.
Imi dau suficient timp ca sa nu stau cu sufletul la gura inca de la prima ora. De altfel, eu cred ca ziua intreaga e influentata de modul in care petrecem dimineata asa ca prefer sa fiu plina de energie, vesela, pusa pe treaba, nu agitata si ingrijorata.

O dimineata perfecta – 2. Meditez 15 minute

Imaginati-va o zi ca pe o calatorie. Cu cat pleci la drum cu mai multe bagaje, cu atat iti va fi mai greu sa te deplasezi. Asa e si cu mintea noastra. Cu cat suntem mai incarcati de ganduri, cu atat e mai dificil sa razbim cu mintea limpede printre toate grijile si responsabilitatile unei zilei obisnuite.
Astfel, in fiecare dimineata meditez cel putin 15 minute. Ma eliberez de stres, de galagia gandurilor, de probleme. Stau pur si simplu si dau jos de pe umeri greutatea gandurilor ca sa pot pleca la drum in noua zi libera, cu loc suficient pentru ceea ce ma asteapta. Daca am mintea ocupata cu framantari inca de dimineata, unde sa mai incapa ceea ce acumulez in timpul zilei? Asa ca va recomand aceste momente de relaxare matinala. Veti vedea ce frumos e sa incepi o zi avand sufletul usor!

O dimineata perfecta – 3. Iau micul dejun

E cea mai importanta masa a zilei. Nu e o poveste de la nutritionisti, nu e un mit, e pur si simplu un adevar certificat medical. Nu sariti peste micul dejun pentru ca in timp veti avea probleme de sanatate – gastrita, ulcerul, anemia, obezitatea sunt afectiuni care au directa legatura cu orarul alimentar! – veti fi lipsiti de energie si va veti da peste cap metabolismul. Multi oameni spun ca nu manaca dimineata pentru ca nu au timp sau stare de asa ceva… Nici eu nu aveam, dar in timp mi-a intrat in reflex sa nu ies din casa pana nu imi iau doza de energei. Nici macar nu trebuie sa fie ceva complicat! Un smoothie, un porridge, fructe, sucuri verzi, cereale integrale cu lapte de migdale… Avem o multime de variante pe care ne putem baza cand vine vorba de a ne incepe ziua intr-un mod delicios si sanatos!

O dimineata perfecta – 4. Imi fac o lista cu ceea ce am de facut in ziua respectiva

Vi s-a intamplat sa aveti seri in care sa va simtiti epuizati si totusi sa nu vi se para ca ati fi rezolvat prea multe lucruri? Asta se intampla in zilele cand nu avem un program bine pus la punct. Fugim dupa o turma de iepuri si nu prindem niciunul. Ne alegem doar cu oboseala si cu frustrarile. Ca sa evit aceasta situatie – am trecut de multe ori prin ea, mai ales in perioadele cand nu aveam foarte multa grija de nevoile si dorintele mele, ci tot incercam sa-i multumesc pe cei din jurul meu – in fiecare dimineata imi fac un orar. Ca la scoala. Imi impart treburile in asa fel incat sa imi ramana timp si pentru mine si nu ma lungesc prea mult cu ceea ce am de rezolvat. Ca sa fim productivi avem nevoie de disciplina, vointa si concentrare. Cu cat avem un management al timpului mai bun, cu atat ne vom plange mai rar ca suntem prea ocupati! Testat, verificat!

O dimineata perfecta – 5. Fac exercitii fizice sau dansez

Sportul e un stil de viata pentru mine, stiti bine! Nu lipseste din nicio zi si din nicio dimineata. Dupa ce ma ridic din pat fac o serie de exercitii ca sa-mi trezesc si corpul. Indiferent daca in ziua respectiva urmeaza sa ma duc la sala, la inot sau la yoga, in zorii zilei am un ritual de energizare care imi pune in miscare tot corpul. Adevarul e insa ca nu am chiar intotdeauna chef sa fac sport asa ca apelez la cea mai placuta alternativa: dansez!
Da, dis de dimineata dau drumul la muzica tare si dansez prin casa! E amuzant, e revigorant, e cred cea mai buna metoda de a incepe ziua. Pana si Efi – cainele meu lenes – intra cateodata in jocul meu si fuge prin casa si se tavaleste pe jos de placere cand aude muzica si ma vede zbenguindu-ma pe langa el.

O dimineata perfecta – Log out!

In afara de aceste cinci obiceiuri pe care vi le recomand si voua, mai este un lucru care ma ajuta sa am cu adevarat o dimineata minunata. Nu ma uit la telefon! Hmm, greu de crezut nu?
Cati dintre voi nu dormiti cu telefonul la capul patului? Il folositi probabil si pe post de alarma si cand suna, il luati si va si deschideti e-mailul, ca sa vedeti daca ati primit vreun mesaj, va uitati pe Facebook, scotociti Instagramul.
E o mare greseala! Incercati o saptamana sa nu mai faceti asta. Uitati-va in telefon sau laptop la o ora dupa ce v-ati trezit. E timpul vostru.
Stati cu cei dragi – ii mai vedeti abia seara! – bucurati-va de voi insiva – propria companie poate fi uneori chiar cea mai buna dintre toate! – nu va logati la infinitul flux de informatii care de multe ori sunt negative si va imprima energia asta toata ziua. O sa vedeti ca o sa va simtiti mai liberi. Eu asa ma simt si cred ca fiecare dimineata poate fi o dimineata perfecta. Trebuie doar sa vrem!