O mentalitate gresita

1
De Andreea Raicu
10 sept. 2013

Stiu ca e un subiect sensibil, dar nu pot sa nu-mi spun parerea. Vad pe diverse retele de socializare, la televizor, discutii si chiar dispute intre iubitorii de caini, cum se autointituleaza si cei care ar face orice ca aceste animale sa fie eutanasiate.

Discutii fara sfarsit care nu duc la absolut nimic din punctul meu de vedere. Ambele tabere sunt inversunate, se invinuiesc reciproc… Fiecare are dreptate in felul ei, dar pana la urma ce facem sa schimbam situatia in care ne aflam? Cum procedam ca sa putem merge linistiti pe strada, intr-o capitala europeana  fara sa ne fie teama ca un caine flamand si haituit ne ve ataca?

Eutanasierea este o solutie spun multi. Chiar se vrea un referendum pe aceasta tema. Sunt foarte curioasa daca acesti oameni chiar cred ca eutanasierea va rezolva aceasta problema pe termen lung. Eu una, nu cred asta! Eu cred ca este doar o metoda extrema de a linisti lumea foarte revoltata din cauza unui incident dureros si dramatic.

Si am sa va spun de ce eu nu cred asta.

Mai stiti perioada in care s-au investit multi bani in sterilizarea cainilor de pe strada in ideea de a nu se mai reproduce ca in timp sa dispara? Metoda ar fi functionat perfect daca acesti caini carora li se implanta un cip in ureche pentru a semnaliza sterilizarea chiar beneficiau de aceasta procedura. De unde stiu ca nu erau sterilizati? Pentru ca am vazut o multime de catele cu cip care erau gestante…De atunci cred ca au mai aparut mii de caini fara stapan care se plimba pe strazi.  Si sunt convinsa ca nu sunt singura care a vazut asta.

Va intrebati probabil ce se intampla cu diversele ONG care au primit bani sa aiba grija de caini. Au facut adaposturi, au amenajat locuri, dar multe dintre ele sunt goale. De ce? La intrebarea asta puteti sa va raspundeti singuri.

Si eu am caine. Efi are 4 ani, il iubesc enorm si vreau sa-i fac viata cat mai frumoasa. Este un metis intre brac german si amstaff american, foarte greu de imperecheat fiind intre rase. In cautarea unei iubite de scurta durata pentru Efi, am primit destule idei printre care aceea de a-l lasa pe strada sa-si gaseasca singur perechea.  Nimeni nu si-a pus nicio secunda problema ce se va intampla cu acea catea care ar ramane gestanta sau cu puii care vor ajunge in scurt timp caini vagabonzi.

Exista stapani care au femele ai caror pui ii arunca in strada pentru ca nu au ce face cu ei. Exista oameni care isi lasa cainii pe strada unde alearga catelele in calduri.

Dupa aceste lucruri, mai credeti ca eutanasierea cainilor este o solutie viabila?

Ma intreb de ce trebuie sa exterminam o specie ca sa rezolvam o problema?

De fapt, totul se rezuma la noi, la mentalitatea noastra si la maniera in care facem lucrurile. Ma uit in jur si nepasarea, lipsa de grija, atentie… Toate ne vor omori incet-incet… Pentru ca indiferenta chiar omoara.

Vreau sa traiesc intr-o tara in care sa nu-mi fie frica sa ma uit la stiri si nici sa merg pe strada. Vreau sa traiesc intr-o tara linistita cu oameni constienti carora le pasa!