10 moduri subtile prin care persoanele toxice te afecteaza mental si emotional

1
De Irina Constantin
1 nov. 2021

Chiar si atunci cand ai un mindset puternic si sanatos, daca ai in jur oameni toxici, acestia vor gasi o modalitate de a se infiltra in mentalitatea ta si in starea ta de spirit.

Probabil ca si tu ti-ai spus, in sinea ta, ca oamenii toxici din jur nu au cum sa te afecteze. Totusi, felul in care acestia intra pe sub pielea ta si te fac sa iti pui la indoiala deciziile si starile este extrem de subtil. Fie ca o fac intentionat sau nu, aceste comportamente sunt extrem de nocive.

De aceea, trebuie sa stii exact cum te afecteaza persoanele toxice, pentru a putea sa fii constienta atunci cand acest lucru ti se intampla.

Iata cum te afecteaza persoanele toxice: 10 moduri subtile

1. Te fac sa te simti vinovata atunci cand este, de fapt, vina lor

Ai o stare de spirit neplacuta, cauzata de cineva anume? Daca este vorba despre o persoana toxica, aceasta nu isi va asuma niciodata comportamentul si efectul sau asupra ta. In schimb, se va supara pe tine sa te va face sa te simti vinovata pentru felul in care te simti si te porti.

2. Te implica in jocuri de putere, apoi te fac sa te simti prost

Cu siguranta, te-ai aflat in aceasta postura cel putin o data. Cineva ti-a „lansat” o replica aparent nevinovata, care te-a facut sa simti ca intre voi exista o competitie acerba. Iar atunci cand ai ripostat, ai fost facuta sa te simti rusinata de faptul ca te preocupa lucruri atat de superficiale.

3. Nu sunt exagerat de nepoliticoase, dar dupa interactiunea cu ele te simti mereu usor jignita sau trista

Persoanele toxice nu poarta niciodata o pancarta pe care scrie „bună, eu sunt o persoana toxica!”. Este de ajuns sa arunce cu mici rautati, sa iti vorbeasca pe un ton sarcastic sau sa te „impunga” cu mici remarci care, la final de interactiune, te vor face sa te simti rau fara sa stii de ce. Ai ghicit, este influenta lor!

4. Au reactii exagerate, apoi se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat

Te-ai certat cu o colega de birou pentru ca ea a inceput sa devina violenta, sa nu te mai asculte si sa nu te mai respecte? Daca este vorba despre o persoana toxica, aceasta nu va vorbi niciodata despre cele intamplate. Dimpotriva, se va preface ca totul este in regula. Iar daca vei adresa problema, iti va spune, probabil, ca exagerezi sau ca ar trebui sa treci peste.

5. Asteapta sustinere emotionala completa, insa nu ofera niciodata acelasi lucru

Stii despre ce vorbim: isi descarca toate problemele in fata ta, atunci cand va intalniti, asteapta sustinere morala completa, iar apoi nu sunt dispuse sa te asculte, la randul lor, sau sa te sprijine atunci cand vrei sa vorbesti despre tine.

6. Te vor numai pentru ele

Cum te afecteaza persoanele toxice? Uneori, dorind sa te pastreze numai pentru ele, indiferent ce presupune acest lucru. Te vor „certa” atunci cand iesi cu alti prieteni, iar cand le vei refuza invitatiile din motive personale, te vor face sa te simti egoista si o prietena rea.

7. Iti invalideaza emotiile si perspectiva

I-ai spus prietenei tale ca te-a deranjat comportamentul ei? O persoana toxica iti va raspunde de fiecare data ca nu este vina ei, ci ca tu esti prea sensibila, iei lucrurile prea in serios sau ai inteles gresit intentiile ei. Nu isi va cere niciodata scuze si nu va asculta ceea ce ai de spus.

8. Te fac sa iti pierzi increderea in propriile abilitati

Ai impartasit un nou succes sau un plan promitator cu o persoana toxica? Aceasta va face orice ii sta in putinta pentru a te descuraja. Iti va pune o mie de intrebari de tipul „si esti sigura ca o sa functioneze?”, „dar daca nu o sa mearga?” sau „ce faci daca se intampla x lucru rau?”.

9. Seteaza standarde duble

Daca tu nu raspunzi la telefon, esti o persoana rea si nu iti faci timp pentru relatia voastra extrem de importanta. Daca ele nu raspund la telefon, probabil ca au avut putina treaba, iar tu nu ai dreptul sa te superi.

10. Te contacteaza doar atunci cand au nevoie de tine

Crezi ca persoana respectiva este prietena ta de incredere. Iesiti impreuna in oras de cateva ori pe luna, iar apoi dispare subit. Daca ai nevoie de ea, nu este disponibila. Totusi, atunci cand ea are nevoie de tine, reapare ca prin magie. Iar daca nu esti acolo sa o ajuti – ai ghicit- se supara pe tine!

Foto: Pexels.com