3 moduri esentiale prin care sa fii mai fericita, potrivit unui psiholog din Finlanda, cea mai fericita tara din lume

1
De Georgiana Dorobantu
22 feb. 2024

Timp de sase ani la rand, Finlanda a fost numita cea mai fericita tara din lume.

Dar este o conceptie gresita sa credem ca oamenii de acolo se nasc pur si simplu cu o atitudine pozitiva, spune Frank Martela, un psiholog si cercetator finlandez.

„Este mai corect sa spunem ca Finlanda este tara care are cei mai putini oameni nefericiti din lume”, declara Martela pentru CNBC Make It.

Iar asta are legatura cu trei principii comune in societatea finlandeza, care contribuie la obtinerea fericirii, spune specialistul:

  • Un sentiment puternic de comunitate si apartenenta
  • Faptele bune pentru ceilalti
  • Gasirea unui scop clar in viata

Iata de ce sunt atat de importante si cum poti sa le incluzi in viata ta de zi cu zi, potrivit psihologului finlandez:

 

Comunitate si apartenenta

„Sa aiba alaturi persoane care tin la ei si la care ei tin la randul lor ii face pe oameni fericiti”, spune Martela. „Din fericire, acest lucru poate fi indeplinit si in conditii materiale vitrege”, adauga el. Chiar si atunci cand nu au un camin stabil, oamenii pot gasi fericirea petrecand timp cu prietenii, vizitand familii si conectandu-se cu ceilalti prin jocuri de carti si alte activitati distractive, arata studiile.

Femeile Alfa fac aceste lucruri diferit de toti ceilalti si atrag fericirea ca un magnet

Fapte bune pentru ceilalti

In ceea ce priveste faptele bune pentru alti oameni, potrivit un studiu realizat in 2023 la Universitatea din Ohio, Statele Unite, 122 de persoane cu anxietate, depresie si un nivel ridicat de stres care au facut fapte bune pentru ceilalti au raportat un nivel mai mare de fericire si satisfactie in viata. Acestea pot fi gesturi mici, precum acela de a-i spune cuiva ca arata foarte bine azi, sau unele mai mari, cum ar fi sa ajuti un coleg la un proiect sau de a cumpara un cadou din inima pentru cineva drag.

„Cand ajuti pe cineva, cand ai un impact pozitiv asupra celorlalti, nivelul tau de fericire si sentimentul de implinire cresc”, spune Martela. „In situatii de criza, oportunitatile de a ne ajuta unul pe celalalt sunt multe, iar asta ajuta de asemenea la cresterea sentimentului de solidaritate”, adauga expertul.

Gasirea unui scop clar in viata

Gasirea unui scop poate fi cel mai dificil punct dintre cele trei. Daca nu stii cu ce sa incepi, fa-ti o lista cu ceea ce te face fericit in viata, spune specialistul Harvard. Apoi incearca sa descoperi ce leaga toate aceste lucruri impreuna.

Plictiseala ar putea fi, in realitate, benefica pentru sanatatea si fericirea ta. Invata cum sa te folosesti de ea!

„Sentimentul puternic de scop in viata face mai usor de tolerat conditiile negative”, spune Martela. „De fapt, sa te concentrezi pe schimbarea acestor conditii este o alegere evidenta pentru un scop care poate impulsiona pe cineva si de a gasi insemnatate in situatia prezenta”, adauga psihologul.

Institutiile joaca un rol important in nivelul de fericire din Finlanda

Exista un alt aspect major care influenteaza moralul oamenilor din Finlanda, spune Martela. „Institutiile guvernamentale care functioneaza bine. Eu spun de obicei ca institutiile nu pot face oamenii fericiti, dar pot indeparta multe surse de nefericire”, declara specialistul.

Fericirea este in lucruri mici. Zece lucruri gratuite pe care sa le faci de astazi si care iti vor umple inima

Accesul la tratamente medicale si educatie, de exemplu, sunt teluri la care aspira multe tari din lume. Pentru Finlanda reprezinta realitatea. „Modul in care tara ta este condusa are un impact imens asupra fericirii tale”, declara Martela.

Daca esti inconjurat de tulbutrari economice, politice sau sociale „nicio practica de minfulness, jurnale de recunostinta sau alte interventii populare” nu iti vor imbunatati semnificativ nivelul de fericire, adauga expertul.

Foto: freepik.com