3 obstacole psihologice care ucid placerea sexuala

1
De Maria Constantin
9 mai 2023

Pentru multe femei, dorinta de a experimenta pe plan sexual se infrunta cu provocarea de a trai intr-o cultura saturata de mesaje dezarmante, greu de identificat si de prejudecati. Unele obstacole psihologice inradacinate de-a lungul timpului s-au perpetuat pana astazi.

Recunoasterea acestor obstacole poate duce la cresterea dimensiunii erotice a vietii unei femei. Mind Body Green arata care sunt trei dintre cele mai intalnite obstacole care impiedica dorinta sexuala feminina si cum pot fi depasite acestea.

Obstacolul 1: „Altii imi definesc dezirabilitatea”

E normal sa-ti pese de felul in care arati, mai ales cand este vorba despre cineva de care esti atrasa, dar sa faci un fix din a fi pe placul altora iti poate bloca dorinta sexuala. Renuntarea la aceasta abordare inseamna sa-ti schimbi atitudinea de la „Ce vor altii de la mine?” la „Ce vreau eu de la altii?”.

Mutarea atentiei de la perceptia altora asupra ta la propria experienta de viata necesita timp si putere. Cu timpul, vei ajunge sa-ti permiti sa fii asa cum esti, fara ca asteptari exterioare, imaginare sau reale, sa mai dicteze cat de dorita te simti.

Ce sa faci ca sa-ti redefinesti dezirabilitatea:

– Scrie pe o oglinda pe care o folosesti zilnic: „Dezirabilitatea ta vine din surse interne.”
– Fa o lista de activitati care te ajuta, care iti dau energie, vitalitate, bucurie si avant. Fa una sau mai multe dintre ele in fiecare zi.
– Cand te intrebi ce vor altii, schimba ideea in „ce vreau eu?”. Fa-ti timp pentru a te gandi la asta.

Obstacolul 2: „E treaba partenerului sa starneasca”

A-ti lasa partenerul sa-ti trezeasca mereu dorinta iti blocheaza dorinta sexuala. Aceasta asteptare are un subtext – „Fie stii sa ma starnesti, fie nu. Daca nu, nu esti o partida buna.” Asta te poate duce pe calea unor sperante nerealiste.

Vei depasi acest obstacol daca iti vei infrunta inhibitiile sexuale si rusinea, pornind de la cunoasterea propriului corp si a preferintelor sexuale la a invata cum sa vorbesti mai direct si mai deschis despre sex cu partenerul tau.

8 exercitii de feminitate: cum sa te bucuri de un boost de energie feminina

Gandeste-te ca esti dirijorul propriei tale dorinte. La fel cum dirijorii trebuie sa cunoasca bine fiecare instrument, trebuie sa-ti cunosti diferitele „sectiuni” ale orchestrei tale: cea emotionala, fizica, senzoriala, spirituala, psihologica, interpersonala, imaginara. Si in loc sa astepti ca muzica sa se nasca singura sau sa te temi ca nu se va intampla asta, incearca sa participi mai mult la crearea ei. Fii atenta la ceea ce e greu de stiut in fiecare sectiune a orchestrei tale in relatia cu partenerul.

Ce sa faci ca sa-ti cresti dorinta:

– Repeta-ti zilnic: „Sunt dirijorul orchestrei mele.”
– Cauta surse de informare despre educatia sexuala. Sunt multe site-uri si podcasturi care abordeaza aceasta tematica si ofera sprijin pentru limitarea inhibitiilor si a sentimentului de jena.
– O data pe saptamana, cand nu te poate deranja nimeni, intinde-te si experimenteaza atingand parti ale corpului pe care nu le atingi de obicei. Poti sa-ti pui muzica senzuala sau sa-ti aprinzi mai intai o lumanare parfumata ca sa creezi o atmosfera propice care sa te relaxeze. Atinge-ti genele, sprancenele, fata, abdomenul, genunchii, picioarele. Observa care atingeri iti provoaca o placere mai mare si transmite-i si partenerului ce-ti place cel mai mult.

Obstacolul 3: „Trebuie sa fiu feminina”

E minunat sa-ti accepti trasaturile feminine. Problema este asocierea subconstienta cu feminintatea: „E ceva feminin sa fii retinuta.”

Energia pe care de obicei o folosesti ca sa fii asa cum esti tu ajunge sa fie folosita pentru a ascunde, bloca sau reduce experienta ta reala asupra momentului. Acest blocaj poate face o femeie sa-si suprime ambitia, furia, bucuria sau alte aspecte ale firii sale pasionale, retezandu-i accesul la vitalitate, autenticitate si la dorinta sexuala.

Program de feminintate, 14 zile, 347 lei, redus de la 1407 lei; shop.andreearaicu.ro

Tu stabilesti cum arata feminitatea pentru tine. Tu trebuie sa stabilesti ce inseamna feminitatea pentru tine. Asta ar putea cere timp ca sa intelegi ce ai invatat despre feminitate in familie, in grupurile din care faci parte, la scoala si in comunitatea ta, dar si din diferitele culturi care ti-au influentat opiniile despre feminitate si masculinitate. E important sa stii ca a primi si a oferi placere sunt abilitati care ne apartin tuturor.

Ce sa faci pentru a-ti dezvolta identitatea feminina:

– Identifica partile tale pe care le consideri „nefeminine” si incearca sa le vezi laturile pozitive. Faptul ca le analizezi nu inseamna ca trebuie sa actionezi impotriva lor sau sa le negi, ci ca esti curioasa sa le cunosti.
– Cand simti ca este momentul potrivit, vorbeste cu partenerul tau despre unele dintre aceste parti pe care le simti lipsite de feminintate.

Foto: depositphotos.com