4 semne ca esti intr-o relatie cu un narcisist

1
De Roxana Harcovei
31 iul. 2018

Ce anume este narcisismul si cand devine problematic in relatii?

Masca narcisistului este aceea a unui individ sarmant, afectuos, implicat emotional, carismatic, diplomat, iubitor si calduros. Si este asa de bine construita, incat oamenii nu reusesc sa vada dincolo de ea adevarata sa natura: o persoana fara capacitatea de a empatiza, careia ii lipseste un interes autentic pentru ceea ce face, simte si actioneaza persoana de langa el.

Victimele unei asemenea persoane intra intr-un cerc vicios din care le este greu sa iasa, deoarece pe de-o parte justifica si apreciaza personalitatea draguta, calduroasa si iubitoare pe care narcisistul o afiseaza la exterior, dar pe de alta parte nu pot intelege de ce uneori comportamentul acestuia este exact opus: manipulator si indescifrabil. Intr-un final, victima ajunge sa se invinovateasca pentru aceasta situatie, ignorand adevaratul caracter al narcisistului si sfarsind prin a se considera vinovata de starea de neimplinire si lipsa de satisfactie a relatiei.

Narcisismul se poate afla in antiteza sau la extreme, de la o incredere in sine de fier, la o tulburare de personalitate diagnosticata clinic. Cei care se afla la ultima extrema a spectrului sunt foarte manipulativi, ceea ce-i face tot mai dificil de identificat.

Mai jos, voi sublinia patru dintre semnele de alarma descrise in detaliu de terapeutul Nancy Carbone in Psych Central, care ar trebui sa te puna pe ganduri si sa-ti sugereze ca omul de langa tine ascunde o doza mai mica sau mai periculoasa de narcisism.

Romantismul inconsecvent

La inceput, un narcisist va face multe gesturi frumoase pentru a te surprinde. Si atunci cand nu va face asta, te va bombarda cu mesaje, apeluri si cadouri magulitoare. Acest lucru este adesea denumit „love-bombing”, un fenomen pe care Dale Archer, MD, il explica ca fiind o strategie de a te face dependent de narcisist. Diferenta dintre cineva care este cu adevarat indragostit de tine este ca el isi arata afectiunea pentru ca este grijuliu si isi doreste sa te faca fericita de dragul tau, nu al lui.

Abuzul psihologic si emotional prin manipulare

Asa cum a explicat dr. Stephanie Sarkis in Psychology Today, abuzul emotional si psihologic se refera la o forma de manipulare care este dificil de observat, intrucat intentia ei este de a pune la indoiala perceptia asupra realitatii. Acest lucru, pe langa increderea, farmecul si afectiunea narcisistului, complica lucrurile foarte mult. In loc sa fie o persoana autentica prin carisma, iubire si indrazneala, narcisistul va adopta aceste calitati din motive de auto-satisfacere. El se va comporta ca o persoana care ocazional este atrasa de tine. Narcisistul ar putea sa spuna “De ce preferi sa iesi cu mine la o cafea, avand in vedere ca ai fost plecata destul de mult timp din oras? N-ar trebui sa te vezi si cu prietenii tai?” Iar apoi, cand te intorci pentru a pleca, va schimba foaia si te va implora sa ramai, dandu-ti un sarut. Greu de inteles, nu?

Incalcarea limitelor

Atunci cand cineva alege in mod constant sa-ti ignore si incalce limitele, indiferent daca o face in mod subtil sau pe fata, el iti incalca, de fapt, dorintele si nevoia de siguranta. In plus, daca ii reprosezi acest lucru, va da vina pe tine, manipulandu-te cu ajutorul unei atitudini de auto-victimizare periculoasa si refuzand sa-si asume responsabilitatea faptelor. Indiferent de gravitatea gesturilor, trebuie sa stii ca nu trebuie sa permiti nimanui sa se joace astfel cu tine, timpul, nevoile si valorile tale.

Victimizarea si furia

Din ceea ce explica specialistul in tulburari de personalitate Randi Kruger, narcisistii se asteapta sa le prioritizezi nevoile. Daca nu o faci, se vor supara imediat, deoarece tanjesc dupa satisfactie instantanee si sunt extrem de egoisti. Daca ii atragi atentia asupra acestui comportamentul, s-ar putea ca tu sa sfarsesti prin a-ti cere scuze la finalul discutiei pentru ca narcisistul raspunde oricarui repros prin auto-victimizare. Pentru ca se bazeaza pe confirmari si lingusire constanta, pentru a evita sa-si asume inadecvarea si nesigurantele, narcisistii rareori isi asuma responsabilitatea pentru faptele sau cuvintele lor. Aceasta atitudine vine tot din lipsa de empatie si imposibilitatea de a accepta ca si nevoile celor din jur sunt la fel de valide ca ale sale.

Foto: Instagram – The Styleograph