40 de ani este varsta la care putem fi mai frumoase ca oricand

1
De Raluca Anton
18 aug. 2018

Povesteam zilele trecute cu un grup de femei faine despre care este varsta la care li se pare ca ating un prag optim al dezvoltarii lor. Cu toate ca ma asteptam ca raspunsurile sa fie “mijloc de 30”, varsta medie pe care ele au spus-o a fost 40.

Justificarea a fost ca acela este punctul in care multe dintre lucrurile pe care ni le-am stabilit pe plan personal au fost obtinute, am acumulat suficient de multe informatii, cunostinte si experiente incat sa putem spune ca ne este usor sa prezicem diverse contexte de viata prin care am putea trece, dar mai ales, viata profesionala ajunge la un optim.

Suna atat de bine aceasta perspectiva si ma bucura sa stiu ca grupul de femei din jurul meu o are, dar am hotarat sa dau un google search cu “woman at 40 years”. Ei, perspectiva prezentata acolo nu pare a fi la fel de optimista cu cea pe care prietenele mele o au.

Cateva exemple de pe prima pagina…

…“ce se intampla cu adevarat cu corpul tau la 40 de ani”, “lucruri pe care fiecare femeie peste 40 de ani vrea sa le stie”, “40 de lucruri care se intampla atunci cand implinesti 40 de ani”. Toate aceste titluri ne fac sa dam click si sa vedem de ce ravagii urmeaza sa ne aparam dupa ce implinim 40 de ani. Din pacate, niciunul de pe prima pagina nu ne spune ce putem face sa prevenim orice lucruri “groaznice” prin care am putea trece dupa ce am pasit peste prag.

In plus, in toate aceste articole se pomeneste de menopauza ca de ceva de care ar trebui sa ne temem si care are niste efecte devastatoare, care vor strica orice a construit natura sau noi prin eforturi monumentale, pana atunci.

Cu certitudine, menopauza vine la pachet cu o serie de modificari fizice, hormonale si emotionale, unele dintre ele putand fi observate inca din pre-menopauza, insa rolul meu de psiholog ma face sa va invit sa incercam sa privim aceasta perioada din viata noastra si printr-o alta lentila: aceea a atingerii potentialului maxim, aceea a existentei preventiei dificultatilor care tin de starea fizica, dar mai ales de cea emotionala, care vin la pachet cu modificarile hormonale, modificari hormonale care apar inca dinainte de aparitia efectiva a menopauzei.

Astfel, pe langa focusul clasic pe a manca sanatos…

… a face sport, a ne face controalele medicale anuale, va invit sa va ganditi si la sanatatea emotionala, la cat de bine va simtiti cu voi insiva, la calitatea relatiilor voastre, la calitatea oamenilor cu care va inconjurati, la felul in care gestionati evenimentele dificile prin care treceti, stiind ca, dupa o anumita varsta, din pacate, ne confruntam cu pierderea persoanelor apropiate.

Apoi, sa invatam sa ne cunoastem cat de mult psoibil din perspectiva resurselor pe care le avem, bucuriilor care ne fac sa zambim si sa incercam sa lucram la preventia  dificultatilor emotionale care pot sa apara in orice perioada a vietii noastre.

A ne gandi la menopauza numai din perspectiva lucrurilor negative…

…. care ni se pot intampla nu ne ajuta, neaparat, in a le gestiona, dar cu siguranta, toate acestea cresc anxietatea cu privire la o perioada din viata noastra care poate avea un rol la fel de important care orice alta etapa.

40 de ani nu este o varsta care incheie vreun capitol, 40 de ani este varsta la care putem fi mai frumoase ca oricand si putem merge catre o perioada care sa fie mai frumoasa decat oricare.

In plus, niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a putea invata lucruri despre emotiile noastre sau despre corpul nostru. Aici puteti gasi cateva informatii despre un eveniment care are rolul sa va ajute in acest aspect: https://holoproject.ro/now-what-cu-diagnosticul-la-specialist/.

Foto: Shutterstock.com