7 lucruri care se ascund in spatele replicii „Asa sunt eu, nu pot sa ma schimb!”

1
De Irina Constantin
5 mart. 2022

Unii oameni au drept motto aceasta replica si nu par dispusi sa renunte la ea prea curand.

Deseori, cand cineva spune „asa sunt eu”, urmeaza si un convins „si nu ma pot schimba”. Refuzarea schimbarii poate ascunde in spatele ei foarte multe lucruri, insa in niciun caz incapacitatea, literalmente, de a produce o schimbare de atitudine sau de comportament.

Iata ce poate insemna in realitate replica „Asa sunt eu!”:

1. Sunt confortabil cu aceasta versiune a mea

Unii oameni se dezvolta intr-un anumit fel, inca din copilarie, iar felul in care sunt devine mult prea familiar pentru ca schimbarea sa mai aiba loc. Iar daca identitatea lor le aduce avantaje de anumite feluri, confortul va prima in fata dorintei de evolutie sau schimbare.

2. Imi e teama ca nu ma voi putea schimba

In spatele unei replici aparent curajoase si asumate se poate ascunde si foarte multa frica. Unii oameni „se lauda” ca asa sunt ei, caci le este teama sa incerce sa fie altcumva. Chiar daca pana si ei si-ar dori acest lucru!

3. Nu stiu cine sunt daca renunt la aceasta versiune

Cand cresti intr-un anumit fel, intr-un anumit mediu, incurajat sa fii cineva anume, poate fi foarte dificil sa iti formezi un alt fel de fi si de a te comporta. Renuntarea la versiunea din prezent, versiune care iti este familiara, te poate lasa intr-o stare de confuzie enorma, nestiind daca poti fi altfel.

4. Simt ca nu am resursele necesare pentru a fi altfel

Refuzarea schimbarii, chiar daca pare ca are la baza rea-vointa sau ambitie, poate avea in spate o ingrijorare cu privire la resursele interioare. Unii oameni isi pot dori cu timiditate sa schimbe anumite lucruri, insa pot simti ca, momentan, nu pot.

5. Mi-e teama ca nu voi mai fi iubit(a) daca ma schimb

Fiecare om de pe planeta are cel putin un alt om care il iubeste exact asa cum e. Poate ca este vorba despre parinti, frati, rude, prieteni devotati sau parteneri. Cand cineva incepe sa se schimbe, cei din jur pot reactiona in foarte multe feluri.

Unii se pot simti amenintati, in timp ce altii pot pleca, dat fiind ca noua versiune pur si simplu nu le mai place. Iar acest lucru poate induce teama, chiar pana in punctul in care un individ renunta la orice schimbare, doar pentru a ramane pe placul cuiva.

6. Aceasta versiunea a mea ma face sa ma simt in siguranta

Cand cineva refuza vehement schimbarea, este posibil sa se simta in siguranta cu versiunea sa din prezent, iar alta versiune sa ii creeze anxietate, nesiguranta sau frica. De aceea, este important sa nu insisti cand observi semne de acest tip.

7. As vrea sa ma accepti asa cum sunt acum

De foarte multe ori, replica „asa sunt eu si nu ma pot schimba” se traduce in „asa sunt eu si vreau sa vad daca ma vei accepta in cazul in care aleg sa nu fac nicio schimbare”. Asadar, in spatele cuvintelor se poate afla o dorinta intensa de a fi acceptat si de a apartine, amestecata cu teama de respingere si teama de a nu fi suficient pentru cei dragi.

Foto: Unsplash.com