Nu mai incerca sa schimbi oamenii care nu vor sa se schimbe

1
De Cristina Tudor
12 mart. 2019

Nu toata lumea vrea sa se schimbe. In ciuda dorintei tale de a ajuta, nu ii poti face pe oameni sa se schimbe si nu le poti rezolva problemele.

Stiu, este dificil sa vezi cum o persoana draga se confrunta cu o problema dificila. In mod natural simti nevoia sa o ajuti. Vrei sa ii faci viata mai usoara. Vrei sa ii rezolvi problema si sa ii usurezi suferinta.

Incercarea de a tine o persoana iubita departe de tot ce este rau este un lucru minunat… insa aproape imposibil de realizat in momentul in care aceasta nu vrea ajutorul tau.

Nu toata lumea vrea sa se schimba. In ciuda dorintei tale de a ajuta, nu ii poti face pe oameni sa se schimbe si nu le poti rezolva problemele.

Ce este de facut in aceasta situatie?

1. Identifica ce se afla sub controlul tau

Tindem sa credem ca problemele care ne afecteaza trebuie rezolvate de noi. Spre exemplu, nu este problema ta demisia partenerului de cuplu de la locul de munca. Cu toate acestea, daca aveti banii la comun si apar datorii si nu mai reusiti sa fiti la zi cu platile facturilor – atunci aceasta este o problema care te influenteaza si pe tine.

2. Aminteste-ti ca de cele mai multe ori ajungi sa faci mai mult rau decat bine

Nu doar ca este aproape imposibil sa rezolvi problemele altor persoane, ci poti provoca din neatentie o serie de alte probleme atunci cand incerci sa ajuti oamenii care nu vor sa se schimbe.

Nu ai de unde sa stii de ce are nevoie altcineva. Eforturile tale de a ajuta pot transmite, de fapt, un mesaj daunator: „Stiu cum sa iti rezolv problemele mai bine decat tine. Nu am incredere in judecata sau in abilitatile tale. Esti prea slab, te lasi daramat de fiecare lucru marunt.”

De ce nu este bine sa rezolvi problemele altor persoane:

– oferirea sfaturilor nedorite duc la mai mult stres, la aparitia conflictelor si a unui impact negativ in relatie;

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com.