Acest mod de a impune limite garanteaza succesul in fiecare zi

1
De Maria Constantin
12 mart. 2022

Se vorbeste mult despre limitele dintr-o relatie si despre echilibrul dintre munca si viata personala, insa de cate ori ne gandim la limitele pe care le punem cand ne organizam timpul?

Asa cum spune o experta, toti avem la dispozitie acelasi timp, 24 de ore pe zi, iar felul in care le traim devine povestea vietii noastre.

Viata fara limite nu ar fi posibila. Avem nevoie de granite de tot felul, fizice sau imaginare, pentru a organiza spatiul si timpul. Nedra Glover Tawwab, terapeuta si experta in relatii, explica intr-un episod al podcastului pe care il realizeaza pe platforma Mind Body Green de ce este important sa acordam mai multa atentie limitelor de timp.

„Nimeni de pe planeta asta nu poate avea mai mult de 24 de ore pe zi. Este timpul tau si ai posibilitatea de a spune nu in privinta modului in care iti petreci timpul sau poti sa spui da”, a spus ea, adaugand ca daca iti incalci continuu limitele de timp, asta se intampla pentru ca o permiti.

Cand spunem da, daruim timp

In fond, este de parere Tawwab, timpul ne afecteaza modul in care ne bucuram de viata. Si de multe ori il daruim fara sa ne dam seama. „Cand spunem da, daruim timp”, a explicat ea.

„Trebuie sa fim foarte determinati in privinta felului in care folosim timpul, in care spunem da sau nu, fiindca este o parte imensa a experientei noastre”, a spus specialista mentionata.

Cum sa-ti organizezi timpul in mod eficient

Ea a adaugat ca persoanele care reusesc sa fixeze limite de timp inteleg valoarea timpului si, mai mult, ca pana si cele mai mici lucruri pot produce perturbari serioase. Toti credem ca un apel telefonic la care raspundem va dura doar un minut, dar ne trezim vorbind in continuare o jumatate de ora sau chiar o ora.

Oamenii de succes stiu cat valoreaza timpul

„Permitem sa se intample asta fara sa vrem si perturba ceea ce putem face intr-o zi”, a spus Tawwab. „Oamenii de succes inteleg valoarea timpului. Ei inteleg importanta fixarii limitelor atunci cand spun da si nu”, a continuat ea.

La sfarsitul zilei, a adaugat terapeuta, totul depinde de capacitatea ta de a-ti face timp pentru a-ti pastra energia, acordand timp oamenilor si lucrurilor care conteaza. Si sa intelegi ca nu le poti face pe toate. Tine de organizare si de rabdare, pentru ca fiecare zi este diferita si nu tot ce iti propui sa faci decurge asa cum te-ai astepta, astfel ca felul in care iti imparti timpul este esential. Incearca sa setezi un timp limita pentru fiecare activitate, mai ales atunci cand faci lucruri pentru alti oameni.

Foto: depositphotos.com