Adio, perfectionism! Cum sa nu mai fii atat de dura cu tine insati

1
De Cristina Tudor
21 mart. 2019

A trai concentrata pe perfectiune este un stil de viata extrem de stresant, care te face sa fii rea nu doar cu tine, ci si cu cei dragi. Poti lupta pentru a reusi sa obtii ceea ce iti doresti, poti munci pe branci pentru a ajunge acolo unde visezi, insa niciodata nu va fi de ajuns si asta din cauza asteptarilor nerealiste.

Ai asteptari mult prea mari de la tine? Sunt aceste asteptari uneori nerealiste?

Vrei sa ai o viata perfecta? Astepti perfectiune si din partea altor oameni?

Esti deseori dezamagita de faptul ca lucrurile nu merg asa cum aveai planificat?

Esti destul de dura cu tine?

Simti ca indiferent de ceea ce faci nu esti niciodata nu suficient de buna si intotdeauna ai ceva de comentat la adresa ta?

Perfectionistii stabilesc standarde imposibil de inalte pentru ei insisi si pentru oamenii din jurul lor, ajungand de foarte multe ori la frustrare, dezamagire si epuizare. Concluzia este ca a trai concentrata pe perfectiune este un stil de viata extrem de stresant, care te face sa fii rea nu doar cu tine, ci si cu cei dragi. Poti lupta pentru a reusi sa obtii ceea ce iti doresti, poti munci pe branci pentru a ajunge acolo unde visezi, insa niciodata nu va fi de ajuns si asta din cauza asteptarilor nerealiste.

Alternativa este sa imbratisezi umanitatea – imperfectiunile si neajunsurile tale – si sa alegi sa fii mai fericita cu ce ai. Sa apreciezi mai mult lucrurile marunte, sa te bucuri de ce iti face placere, sa fii tu insati, cu calitati si defecte.

Iata care sunt cele 10 modalitati de a renunta la perfectionism astfel incat sa fii mai buna cu tine:

1. In loc sa te simti in mod constant dezamagita, seteaza asteptari mai realiste. Cum aceste asteptari sunt imposibil de realizat, de multe ori ajungi sa te simti dezamagita, trista, frustrata. Reevalueaza situatia si invata sa faci pasi mici, dar siguri.

2. In loc sa te critici, invata sa te iubesti. Cu totii facem greseli; bunatatea te poate motiva sa fii mai buna, sa ai mai multa incredere in tine si, cel mai important, sa te iubesti pentru ceea ce esti.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Shutterstock.com.