Cand devine stresul cu adevarat toxic? Recomandarile expertilor

1
De Irina Constantin
24 apr. 2020

Putem fi cu totii de acord ca traim o perioada deosebit de stresanta.

Fiecare dintre noi simte in mod diferit stresul din aceste zile. Pentru unii, incertitudinea este de nesuportat. Altii isi ocupa timpul cu diverse activitati, pentru a se distrage de la stirile zilnice si de la ingrijorarile care nu ezita sa apara. Totusi, cand devine stresul toxic?

E normal sa stai acasa si sa n-ai timp de nimic – Iata de ce

Poate ca tu privesti stresul ca fiind ceva normal, un element al vietii, ca orice alta emotie. Sau poate simti ca esti acaparata de un stres oribil, care nu te lasa sa iti desfasori activitatile zilnice. Oricare ar fi cazul, specialistii spun ca exista mai multe tipuri de stres. De aceea, unele persoane sunt mai afectate decat altele, cand vine vorba de tensiunea resimtita in aceasta perioada incerta.

Cand devine stresul toxic? Diferenta dintre stresul normal si cel daunator pentru organism

Expertii spun ca exista o diferenta foarte mare intre stresul firesc si cel toxic. Stresul firesc apare la un moment dat si dispare odata ce situatia perceputa ca fiind stresanta se termina. Cu alte cuvinte, este un stres care apare si dispare pe baza unui anumit stimul.

Pe de alta parte, stresul toxic „ia raspunsul natural al organismului – stresul – si il extinde pe o perioada indelungata”, explica Dr. Lawrence Weinstein.

Cum reduci stresul indus de stirile despre COVID-19 in timp ce ramai informata

Stresul normal apare in situatii de incertitudine precum schimbarea locului de munca sau mutarea intr-un oras nou. Acesta este firesc si chiar iti ajuta creierul sa fie mai alert si sa se adapteze mai usor la schimbare. Dupa ce evenimentul stresant a avut loc, incepi treptat sa te simti din ce in ce mai relaxata, pana cand stresul dispare complet.

Spre deosebire de stresul firesc, stresul toxic se poate declansa in situatii tensionate precum o trauma sau un eveniment care ti-a schimbat viata. Acest tip se stres apare cand esti expusa in mod constant la „abuz, neglijare, violenta si conditii precare de trai”, explica Dr. Casey Green. In comparatie cu stresul normal, cel toxic iti poate crea un sentiment de neputinta, ca si cum situatia in care te afli nu are nicio rezolvare.

De ce conteaza atat de mult diferenta dintre cele doua tipuri de stres?

In primul rand, constientizarea nivelului de stres te ajuta sa gestionezi mai bine situatia in care te afli. De exemplu, daca stresul pe care il percepi este normal, te vei putea concentra pe depasirea situatiei care iti cauzeaza disconfort. In cazul in care stresul toxic pune stapanire pe tine, vei sti ca este momentul sa iei cateva masuri suplimentare de coping.

10 alimente care reduc stresul: Ce trebuie sa mananci in aceasta perioada

Asadar, daca te simti stresata chiar si atunci cand nu ai un motiv concret sau stresul cauzat de o situatie se intinde chiar si dupa ce aceasta s-a incheiat, ar fi bine sa iti rezervi timp suplimentar pentru relaxare. Incearca sa meditezi, sa pictezi sau sa te implici in activitati care iti permit sa respiri adanc si sa te concentrezi pe momentul prezent.

Foto: Shutterstock.com