Cand tu esti propriul tau dusman. Semne ale auto-abuzului emotional pe care adesea le ignori

1
De Minerva Mircea
26 sept. 2022

Ai incercat vreodata sa observi de cate ori pe zi iti oferi cu ingaduinta apelative sau critici pentru diversele task-uri pe care nu reusesti sa le termini la timp, pentru o anumita reactie la o replica sau pur si simplu pentru ca ai uitat, din nou, sa uzi florile inainte sa iesi pe usa?

Oare ai depune mai mult efort sa iti observi acest obicei si apoi sa il stopezi, daca ai sti ca asta este una dintre cele mai rapide cai pentru a-ti deveni cel mai aprig dusman?

Ai auzit bine. Vesnica auto-etichetare si critica de sine sunt metode sigure pentru a te auto-submina. Incet, dar sigur, vei ajunge sa fii vesnic nemultumita de tine, de relatiile cu ceilalti, de experientele tale. Iar asta este, dupa parerea specialistilor, una din cele mai frecvente forme de auto-abuz! Parca nu iti mai place cum suna, asa e? 

Tuturor ne este, in mod paradoxal, mult mai simplu sa fim prietenii buni ai altora decat ai nostri.

Ne este mai simplu sa ne judecam decat sa ne apreciem, pentru ca ne pregateste pentru cele mai rele variante – pentru parerile si opiniile negative ale celorlalti, pentru esecurile noastre, pentru relatiile noastre disfunctionale – si mai mult, ne ofera o explicatie si o scuza pentru aproape orice nu merge bine: „ma asteptam”, „n-avea cum sa se intample altfel” , „intotdeauna se intampla asta”. Sa ne judecam si sa ne criticam ne este la indemana si nu presupune niciun fel de efort.

Fiii lui Pierce Brosnan nu stiau ca tatal lor este celebru: „Credeam doar ca are multi prieteni”

Dar ce inseamna, totusi, sa poti sa fii cel mai bun prieten al tau? Inseamna sa iti poti purta singura de grija, si nu in sensul de a te „descurca”, ci chiar de a „avea grija” de propria persoana, sa iti fii propria confidenta, propriul tau sprijin si chiar sursa ta de implinire. Inseamna sa te iubesti pe tine ca pe o persoana foarte draga tie!

Este, cu siguranta, un drum dificil pana sa ajungi sa te iubesti pe tine, sa fii propria sursa a fericirii, in contextul in care ai fost crescuta intr-un mediu in care toata lumea se bazeaza pe factori externi cand vine vorba de fericire si implinire autentica.

Recunoasterea modurilor in care te manifesti ca cel mai aprig dusman al tau si, respectiv, transformarea in cel mai bun prieten, sunt doua lucruri pe care cu totii ne suntem datori sa le facem, singura necunoscuta fiind momentul in care ar trebui sa ne apucam de treaba.

Pentru unii, acest moment vine in urma unui episod dureros, a unei crize in viata personla sau a unui incident care ii pune pe ganduri. Ideal, insa, este sa nu asteptam o drama ca sa ne apucam de noi. Ci sa demaram procesul imediat ce ne dam seama ca avem lucruri care pot fi schimbate in bine. 

Iata cateva moduri in care te auto-sabotezi fara sa iti dai seama:

  • Te auto-agresezi cu toate criticile posibile, in asa fel incat sa nu fii niciodata luata prin surprindere de cineva cu o posibila parere negativa. Tu le stii deja pe toate.
  • Ai incredere in altii mai mult decat ai in propria persoana. 
  • Te umpli de frustrare si iti alimentezi anxietatea pentru simplul fapt ca ai mai multa grija de confortul celorlalti decat de al tau personal. Nu stii sa pui limite!
  • Iti creezi asteptari nerealiste de la tine insati atunci cand setezi niste scopuri mult prea departe de tine si apoi te invinovatesti ca nu le-ai atins. 
  • Te identifici cu ceea ce gandesti sau cu ceea ce simti

Semne ca ai fost crescuta de parinti imaturi emotional

  • Astepti ca altcineva sau altceva sa vina sa te „salveze” sau sa rezolve diferitele situatii in care te afli; 
  • Iei greu decizii si astepti vesnic momentul oportun sau motivatia sa actionezi! 
  • Perpetuezi comportamente nesanatoase pentru ca este mai importanta pentru tine validarea celorlalti decat a ta personala in ceea ce priveste propria persoana
  • Refuzi sa te accepti asa cum esti, cu bune si cu rele, pentru ca ar insemna ca renunti sa-ti doresti mai mult de la tine insati

5 alimente pentru slabit pe care nutritionistii le au mereu in bucatarie

  • Scuza vesnica pentru tot ceea ce nu faci pentru tine este ca nu ai suficient timp
  • Eviti sa lucrezi la auto-control si disciplina pentru ca ti se pare ca in felul asta nu ai mai avea parte de „singurele lucruri care te bucura”. Incepi sa faci diferenta intre un „moft” si o dorinta pe termen lung
  • Folosesti foarte des „trebuie” in toate formele lui, „niciodata” sau „intotdeauna” – doua dintre distorsiunile cognitive despre care am vorbit AICI. 
  • Te concentrezi in general pe aspectul negativ al oricarei situatii si il ignori aproape complet pe cel pozitiv. 

Acum ca stii care sunt cele mai frecvente moduri in care te auto-abuzezi si iti produci, pe termen lung, o destabilizare in planul emotional, care poate avea urmari neplacute pentru calitatea vietii in general, incearca sa observi pe care dintre ele obisnuiesti sa le practici in viata ta si incepe, cu pasi mici, sa iti cunosti criticul interior, limitele si, mai ales, sa iti asculti intuitia in ceea ce priveste nevoile tale autentice. Si nu uita sa nu te mai iei atat de mult in serios!

Foto: