Cele mai bune carti despre prietenia adevarata + 5 filme intre prieteni!

1
De Iulia Claudia Dumitru
13 iun. 2019

De la Pip si Estella din Marile Sperante pana la prietena geniala a Elenei Ferrante, Lina, astazi iti prezentam cateva personaje ce ne-au facut sa credem in relatiile de prietenie.

S-au scris multe carti despre prietenie de-a lungul anilor si nici nu este de mirare! Perioada in care se leaga cele mai multe prietenii, adolescenta, este foarte ofertanta ca tema pentru scriitori. In aceasta perioada cu multe schimbari, facem tranzitia catre incitanta, inevitabila, infricosatoarea perioada adulta. Esenta adolescentei, atunci cand pericolul si incitarea plutesc in aer, a fost suprinsa in multe carti. Si redata in multe filme despre prietenie.

In aceasta perioada, oameni cu trecut diferit si caracter diferit se intalnesc si traiectoriile lor emotionale si de viata se lovesc. Explodeaza sau se intrepatrund. Si, uneori, ce ar fi putut fi o perioada cu dificultati ale tineretii devine o experienta de viata pretioasa.

Descopera mai jos cele mai bune carti despre prietenia ce transcede timpul!

Fetele de Emma Cline

Ed. RAO, 38 lei

Una dintre cele mai realiste carti de relatii, ce vorbeste despre cat de intensa poate fi prietenia dintre fetele adolescente. O carte ce porneste de la cultul lui Charles Manson, care a ucis-o pe Sharon Tate. In aceasta carte, eroina Evie este atrasa de cateva fete ratacitoare, in special de catre Suzanne. Evie va intra intr-o lume terifianta.

Prietena mea geniala de Elena Ferrante

Ed. Pandora M., 35 lei

Probabil ca scrierile lui Ferrante ne-au captivat pe toate. Autoarea reuseste sa vorbeasca din experienta sa de viata, asa cum ea insasi a declarat: „Pe la 15 ani am inceput sa scriu povesti despre fete curajoase ce ajungeau sa treaca prin expriente cu adevarat periculoase. In primul dintre fabuloasele ei romane despre prietenie, Ferrante vorbeste despre relatia dintre Lina si Elena. Atmosfera este in Napoli si este la fel de intensa precum legatura dintre cele doua fete.

Fetele de la tara de Edna O’Brien

Ed. Nemira, 44,99 lei

Intr-una dintre cele mai intense carti despre prietenie, Cait si Baba sunt doua fete ce se cunosc din copilarie si pornesc in aventura vietii lor la oras. O aventura cu mult umor si depasirea barierelor, o poveste despre evolutie.

Mici focuri pretutindeni de Celeste Ng

Ed. Litera, 39,99 lei

Povestea incepe cu un personaj adolescent ce declanseaza un incendiu in Shaker Heights, o suburbie dezvoltata, in care liberalismul nu are loc de „valorile traditionale”. Aici, o familie de rasa alba va incerca sa adopte un copil de rasa asiatica, iar comunitatea va fi sfasiata de acest detaliu. Cartea este, insa, focusata pe un grup de adolescenti si felul cum reactioneaza ei la aceste evenimente. Este inca una dintre acele carti despre prietenia adevarata, care prezinta iubirile, legaturile si visurile tinerilor.

Fiicele doctorului March de Mouis May Alcott

Ed. Litera, 24,90 lei

Pe lista de recomandari de carti despre prietenie trecem si un clasic. Little Women sau Fiicele doctorului March prezinta prietenia dintre surori ce sunt foarte apropiate. Publicata in 1868, cartea este la intersectia dintre copilarie si perioada adulta. In acest roman ni se vor prezenta traiectoriile vietilor celor patru surori.

De veghe in lanul de secara de J.D. Salinger

Ed. Polirom, 20,37 lei

Nu doar una dintre cele mai mari carti despre prietenie, dar una dintre cele mai mari carti din literatura. Actiunea il prezinta pe Holden Caulfield, ce ne aminteste cat de grea este adolescenta cu relatiile ei cu tot. Un personaj indreptatit, egoist va distruge toate relatiile de amicitie si pe cele de iubire, cu un comportament sabotor. De altfel, autorul spune in monologul lui Caulfield ca pe piatra sa funerara oamenii ii vor trece numele si o injuratura. Aceea cu „f”!

Marile sperante de Charles Dickens

Ed. Herra, 16 lei

Dupa ce li s-a facut cunostinta de catre Miss Havisham, prietenia dintre Pip si Estella, un tanar si protejata lui Havisham, incepe. Este una dintre cele mai frumos portretizate relatii dintre adolescenti. Multa confuzie si multa admiratie si frustrare din partea lui Pip pentru Estella, si o dorinta de a frange inimi a fetei. O poveste in care toti gasim ceva cu care sa ne identificam.

Sa nu ma parasesti de Kazuo Ishiguro

Ed. Polirom, 18,71 lei

Ia-ti cea mai buna prietena si vedeti filmul! Si apoi, cititi cartea aceasta. Una dintre cele mai bizare carti, ce va va bantui mult timp. O poveste despre prietenia dintre Kathy, Ruth si Tommy, insa o poveste ale carei valente nu le poti nicicum ghici, pana nu o citesti. Una dintre cele mai frumoase, indraznete si fragile carti despre prietenie.

5 filme despre prietenie pe care sa le vezi!

Si pentru ca am abordat deja ecranizarea cartii lui Kazuo Ishiguro, ceva mai sus, in care Carey Mulligan, Andrew Garfield si Keira Knightley apar intr-o poveste distopica, iata si cateva recomandari de filme de vazut cu prietenii sau prietenele.

The Perks of Being a Wallflower

Acest film prezinta povestea lui Charlie ce nu reuseste sa se acomodeze la o scoala noua. Pana cand isi intalneste la fel de „ciudatii” prieteni, ce vor simplifica totul.

The Help

The Help spune povestea unei tinere scriitoare, in anii ’60, ce va schimba paradigmele unei societati rasiste.

Thelma and Louise

Oare acest duo celebru mai are nevoie de vreo introducere? Evadarea lor dintr-o lume condusa de barbati este una dintre cele mai intense si puternice povesti cinematografice.

Dead Poets Society

In acest film, Robin Williams este profesor de literatura. El va schimba vietile studentilor de la o scoala traditionalista de renume, in pofida regulilor stricte ale administratiei.

Miss you already

O drama de vazut, pregatita cu cutii de servetele in preajma. Toni Colette si Drew Barrymore spun povestea unor prietene din copilarie ce trec acum prin provocarile vietii de adult: mariajul, copiii sau cancerul de san.

Foto: Instagram/Erin Sackman