Cata nevoie mai este de bun simt intr-o lume inclestata si rece? Explicatiile psihologului

1
De Cristina Tudor
9 oct. 2019

Explicatiile psihologului Alexandru Plesea: Ce poti face cu bunul simt intr-o lume “rece”?

Natura lucrurilor este data de interpretarile omului, iar principiile noastre, poftele, dorintele, placerile, senzatiile, toate au caracter schimbator in functie de interese. Mai mult decat atat, bunul simt este o stare a sufletului, trupului ii apartin senzatiile si poftele, iar mintii, inteligenta.

In opinia psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, lucrurile fizice nu sunt date sa atinga sufletul, acestea fiind in afara lui si raman neclintite, pentru ca lucrurile nu au simtaminte; insa oamenii si le atribuie prin atasament si le dau viata, iar interiorul omului devine sensibil si schimbator cand lucrurile se strica sau dispar. Acest fapt inteles ar salva multi oameni de la depresie si anxietate.

“Zambetul, recunostinta si rabdarea sunt atributele bunul simt, iar cu ele putem pleca la orice drum in viata. Ele conduc omul prin toate obstacolele, furtunile, dezamagirile. Ele sunt ca un extra-organ pe care noi trebuie sa-l purtam cu noi. Prin ele experimentam linistea vietii fara sa mai fim tulburati de orice furtuna din exterior.

Astfel, mintea ramane curata, limpede si atenta la ce are in fata, nu la ce este in departare. Bunul simt, acest limbaj al sufletului creste pana la ultima suflare, e o virtute care se dezvolta doar din vointa proprie. Bunul simt ne lipseste cand suntem nemultumiti.

Observam ca toti suntem in cautare de o casa mai mare, o masina mai mare, un job mai bine platit, bani mai multi, si lucrurile exterioare nu se vor sfarsi niciodata, insa semnul care ne arata cat de mult bun simt avem, este in modestia si multumirea interioara si atunci cand le avem si atunci cand le pierdem, astfel ramanem imperturbabili”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.