Cate feluri de intimitate exista? Raspunsul te va uimi

1
De Mara Ionescu
24 nov. 2019

Desi „intimitate” este un cuvant care ii duce pe cei mai multi oameni cu gandul la sex, acest cuvant are sensuri mai profunde.

Si atunci cate feluri de intimitate exista? Ai fi surprinsa sa descoperi ca exista mai multe feluri de intimitate decat te-ai fi gandit! La aceasta intrebare au incercat de raspunda cei de la WellandGood. 

Sa fii intim cu cineva nu inseamna neaparat sa fiti dezbracati si implicati intr-o actiune fizica. Sentimentul de apropiere intr-o relatie (indiferent daca este sau nu romantic) necesita o combinatie a tuturor celor 4 feluri de intimitate: emotionala, mentala, spirituala si fizica. De aceea este important sa intelegem ce au in comun cele 4 tipuri de intimitate pentru a putea sa maximizam puterea fiecareia dintre ele.

Social media si intimitatea: ce este si ce NU este OK sa impartasesti in online

Potrivit dr. Helene Brenner, psiholog si autoare a cartii “I Know I’m In There Somewhere”, intimitatea se naste din interactiune si atentie. “Intimitatea inseamna o legatura directa intre doua persoane si implica sincronizarea celor doua persoane”. Daca vrei sa te simti intim, primul lucru pe care tu si partenerul tau trebuie sa-l aveti in vedere este sa incetati sa faceti alte lucruri si sa va acordati atentie totala. 

Cate feluri de intimitate exista?

Intimitatea emotionala

Pentru a putea fi dobandita mai usor, intimitatea emotionala presupune trei parti: sa nu te mai grabesti, sa simplifici lucrurile si sa spui lucrurilor pe nume. Analizeaza-ti cu atentie sentimentele inainte sa vorbesti. Iar atunci cand vorbesti, pune-ti emotiile in context ca sa le poti transmite cat mai direct. Fii cat mai sincera cu putinta si da-ti voie sa te simti vulnerabila. “Asuma-ti riscul de a nu te proteja. Nu te poti proteja in timp ce te conectezi intim cu cineva – acest lucru este imposibil. Arata-ti sentimentele”, ne sfatuieste dr. Brenner.

Intimitatea mentala

Intimitatea mentala reprezinta intalnirea a doua minti. Este una dintre acele feluri de intimitate care iti ofera satisfactie, provocari si este stimulatoare. Imagineaza-ti doua creiere mici la Paris, sorbind cate un pahar de vin, la lumina lumanarilor. Intimitatea mentala poate sa imbrace mai multe forme, chiar si o discutie despre un film sau o piesa de teatru pe care le-ati vazut, sau despre carierele voastre sau alte subiecte de interes comun. “Pentru unii oameni, aceasta este o mare placere, sa se provoace la nivel intelectual”, spune dr. Brenner. 

Cum influenteaza atasamentul intimitatea in relatiile de cuplu?

Intimitate spirituala

Aceasta forma este mai greu de intalnit, membrii unui cuplu sau doi prieteni au adesea o abordare diferita asupra spiritualitatii. Dar spiritualitatea poate sa imbrace forme diferite de expresie: poate este un cod de valori sau de etica, in locul limbajului. “Daca partenerul tau nu are inclinatii spirituale, iti poti gasi intimitatea spirituala explicandu-i ce te face sa fii o persoana mai buna sau ce da sens vietii tale”, a explicat dr. Brenner.

Intimitatea fizica

Intimitatea fizica este esentiala. Iti permite sa te relaxezi, sa participi la acel moment, sa dai, sa primesti si sa-ti exprimi partile bune. Intimitatea fizica inseamna crearea unei legaturi, excitare, apropiere, producerea si primirea placerii. Atingerea fizica este cel mai probabil limbajul iubirii pe care il vorbesc ambii parteneri.

Foto: Getty Images.