Cum influenteaza atasamentul intimitatea in relatiile de cuplu?

1
De Alice Moisescu
1 ian. 2019

Noi, oamenii, ne nastem cu nevoia de a cauta apropierea de persoanele semnificative din viata noastra… Asa functionam.

Nevoia de a fi aproape de cineva este atat de importanta pentru noi, incat creierul dezvolta un intreg mecanism biologic responsabil pentru crearea si reglarea conectarii cu persoanele cu care formam atasamentul. Astfel ca acest mecanism cuprinde comportamente si emotii care ne asigura de faptul ca suntem protejati si in siguranta in preajma celor dragi noua.

Cum influenteaza atasamentul intimitatea in relatiile de cuplu?

Atasamentul, sustin specialistii, este factorul principal care influenteaza calitatea relatiei intime si siguranta conexiunii emotionale dintre parteneri.

Sexul reprezinta o legatura puternica, importanta si esentiala in conectarea celor doi parteneri

Studiile atesta faptul ca excitarea ii determina pe oameni sa fie mai orientati catre relatiile cu ceilalti, mai deschisi, mai implicati… pentru ca ne acceseaza nevoia de atasament. Oamenii sunt, in general, mult mai reci atunci cand incearca sa faca din sex o simpla experienta senzoriala, tinandu-si emotiile blocate.

Cei care au o legatura de atasament sigura, au si o relatie sexuala mai buna

Ei reusesc ceea ce noi numim „sex sincron”. Ce inseamna asta? Partenerii isi descifreaza corect semnalele si intentiile, se ancoreaza unul pe celalalt si au, in ansamblu, o coordonare absolut uimitoare. Dar aici vorbim de multa implicare, de atentie oferita celui drag, de siguranta emotionala etc.

Sexul, in fond, are si o parte emotionala. Iar atunci cand ne simtim conectati cu partenerul nostru si suntem siguri de acea conexiune, ne vom putea deschide si ideilor noi, putem fi curiosi, putem experimenta si ne putem asuma riscuri.

Cum ne conectam emotional, asa ne conectam si sexual

Sexul este un dans al emotiilor… iar semnalele dintre cei doi parteneri sunt pasii de dans.

Cuplurile care au o forma sigura de atasament sunt mai deschise din punct de vedere emotional, isi pot gestiona si regla emotiile altfel si pot „jongla” cu acestea, simtindu-se liberi si flexibili.

Daca te adresezi unui astfel de cuplu, acestia iti vor enumera o sumedenie de motive pentru care fac dragoste: pentru placere, pentru eliberare, pentru impacare, pentru a oferi iubire etc. Iar sexualitatea lor capata, astfel, noi dimensiuni.

Rezumand cele mentionate mai sus, stiinta iubirii si a atasamentului afectiv ne ajuta sa ne cunoastem mai bine sa sa construim relatii fructuoase.

Acum intelegem ca implicarea emotionala in conditii de siguranta este ingredientul-cheie care ne face sa ne „aprindem” in pat, dar si in afara lui.

Cand sufletul ne este deschis si ne simtim in siguranta in intimitate si in relatia noastra de cuplu, putem redescoperi in mod permanent o infinitate de lucruri, iar dragostea si pasiunea se reinventeaza constant. Cu fiecare atingere, cu fiecare rasuflare… suntem mai aproape unul de celalalt. Si e minunat! 🙂

Foto: Shutterstock.com