Ce este terapia cu sunet verde si cum te poate ajuta sa te relaxezi si sa reduci stresul

1
De Georgiana Dorobantu
16 mart. 2023

Unii oameni au nevoie de liniste totala pentru a se putea relaxa, in timp ce pentru altii absenta oricarui sunet poate fi tulburatoare.

De-a lungul timpului, cercetatorii au descoperit ca sunetele au un efect puternic asupra starii de spirit, iar unele dintre acestea sunt folosite in cadrul terapiilor de relaxare, cea mai cunoscuta dintre ele fiind terapia cu sunet alb.

O noua optiune dezvoltata de specialisti este sunetul verde, care are capacitatea de a oferi celor care il asculta o senzatie de calm. Atunci cand il asculti – cu ochii inchisi – este ca si cum ai auzi o cascada curgand sau valurile marii care se sparg la tarm.

Ce este sunetul verde?

Sunetul verde este o variatie a sunetului alb, spune medicul audiolog Amy Sarw pentru wellandgood.com. Atunci cand il asculti, auzi de fapt toate freceventele de sunet pe care urechea umana le poate detecta.

Afirmatii pe care sa le spui in aceasta primavara pentru iubire de sine si pace interioara

Ceea ce diferentiaza un sunet de altul este nivelul volumului in ceea ce priveste puterea de distributie pe diferite frecvente. In cazul sunetului verde, exista mai multa putere in cazul frecventelor joase, la un nivel de 500 de hertzi, potrivit specialistei. Astfel este mai putin strident decat sunetul alb.

Rezultatul este un sunet care aminteste de multe zgomote din natura, precum ploaia puternica, valurile marii sau cascadele, spune psihologul Shelby Harris. Acesta este si motivul pentru care a primit denumirea de sunet verde, dar si motivul pentru care mai este numit „sunetul de fundal al lumii”.

Cum te ajuta sunetul verde sa te relaxezi?

Efectele relaxante ale sunetului verde au legatura cu asocierea auditiva a acestuia cu natura, spune Dr. Sarow. Intr-un studiu publicat in anul 1994, realizat de cercetatorii de la Universitatea Queen din Belfast, rezultatele au aratat ca in jurul saptamanii 19 de sarcina, bebelusii au reactionat la sunete de frecventa joasa, in jurul nivelului de 500 herti, aceeasi frecventa cu cea a sunetului verde. Specialistii considera ca atunci cand auzim acest zgomot il asociem in mod subconstient cu viata din pantec, care la randul sau ofera o stare de liniste, calm si siguranta.

Pe de alta parte, sunetul verde poate oferi o stare de relaxare si prin faptul ca estompeaza alte zgomote ambientale, precum cel al masinilor care trec pe sosea in timpul noptii, daca locuiesti intr-o zona cu trafic. „Sunetele de banda larga reduc diferenta de volum dintre sunetele pe care le asculti inainte de culcare si cele care te-ar putea deranja”, spune medicul Raj Dasgupta.

3 metode de self-care pentru perioadele stresante. Merita cu adevarat sa investesti in ele

„Poti sa asculti sunet verde inainte de culcare pentru a te deconecta si relaxa”

Cu toate acestea, il poti folosi inainte de culcare, pentru a-ti oferi o stare de calm, dar specialistii nu recomanda sa-l asculti pe toata durata noptii pentru ca ar putea sa-ti afecteze somnul, in loc sa-l imbunatateasca. „Poti sa asculti sunet verde inainte de culcare pentru a te deconecta si relaxa”, cu conditia sa dai volumul mic. Volumul ideal ar trebui sa acopere alte zgomote deranjante, dar in acelasi timp sa nu iti capteze toata atentia.

Este important de retinut ca pentru unele persoane acest sunet poate avea efectul opus, astfel incat sa provoace o stare de iritare in loc de calm. Daca sunetul verde este relaxant sau enervant depinde in mare parte de preferintele personale ale fiecaruia. Dar nu strica sa incerci si sa observi care este efectul in cazul tau. „Asculta-l si observa cum te face sa te simti”, spune Sarow.

Cum poti asculta sunet verde?

Exista numeroase optiuni, de la YouTube si Spotify, pana la aplicatii speciale instalate pe telefon. Iar variantele sunt nelimitate. Poti opta pentru sunet verde pur, dar si pentru cel combinat cu sunete din natura, precum sunetul de ploaie, valuri, rau curgand sau sunete din padure.

De exemplu, albumul Green Noise realizat Green Noise Therapy include zece piese, fiecare cu variatii diferite ale sunetului verde. Poate fi ascultat pe Spotify, YouTube Music si Apple Music.

3 lucruri simple care mi-au imbunatatit drastic increderea de sine

Green Noise al Thunderstorm Universe este o alta varianta, ce include 20 de piese cu sunet verde sau sunet verde combinat cu sunete din natura. Este disponibil pe Spotify si YouTube Music

Green Noise for a Quiet Mind, realizat de Green Noise Therapeutics, este un album cu o singura piesa, ce are o durata de o ora. Poate fi ascultat pe Spotify si YouTube Music.

Foto: depositphotos.com