Ce sa faci pentru a rupe lantul de traume generationale si pentru a nu le da mai departe copiilor

1
De Irina Constantin
13 feb. 2022

Contrar anumitor pareri, cu totii avem traume. Acestea se transmit din generatie in generatie, fie ca ne dam seama sau nu.

Cand vorbim despre traume generationale, vorbim despre traume care s-au pasat de la o persoana la alta, de-a lungul timpului. Acest lucru nu inseamna neaparat ca mama ta, de exemplu, a vrut sa iti insufle o teama de abandon sau un sentiment de rusine cu privire la sexualitate. Acest tip de trauma se poate transmite in cele mai subtile feluri.

Stiind aceste lucruri, cu siguranta iti doresti sa scapi de orice traume generationale si sa nu le perpetuezi, rupand astfel un ciclu toxic. Iata cum!

Cum sa scapi de traume generationale si sa nu le dai mai departe:

Nu ezita sa ceri ajutor atunci cand simti nevoia

Parintii nostri au fost invatati ca trebuie sa se descurce singuri si sa nu arate niciun moment de slabiciune. Noi stim mai bine si putem schimba aceasta presiune imensa.

Pentru a inchide cercul de traume generationale, invata sa fii confortabila cu a solicita ajutor atunci cand ai nevoie. Nu conteaza daca e vorba despre deschiderea unui borcan, despre un sfat de cariera sau chiar treburi casnice. Mai mult, daca ai copii, cere ajutorul de fata cu ei sau roaga-i chiar pe ei sa te ajute cu mici taskuri usoare. Astfel, ei vor intelege ca este normal si sanatos sa apelezi la cei din jur atunci cand esti coplesita.

4 diferente majore care deosebesc „sufletele pereche” de „partenerii de viata”

Fii sincera cu tine

De-a lungul copilariei, fiecare dintre noi a interactionat cu adulti care se mint pe ei insisi. Poate ca se mint ca le este bine intr-o relatie cand, de fapt, la mijloc se afla abuzul. Sau poate se mint ca au viata pe care si-o doresc, desi viseaza zi de zi la o alta realitate.

Intrerupe acest ciclu si fii sincera cu tine. Raspunde-ti cat mai detaliat la intrebari precum „cine sunt? ce imi place? ce vreau sa fac? cu cine vreau sa imi petrec timpul?”. Oricat de dureros ar fi raspunsul, nu il ignora. Acesta va ramane cu tine, indiferent daca esti dispusa sa faci schimbarile necesare sau nu.

Invata despre limite si imprieteneste-te cu ele

Una dintre cele mai mari traume generationale are de-a face cu absenta limitelor personale. Fie ca ale tale au fost incalcate in mod repetat sau ai fost invatata sa le incalci si tu pe ale altora, de aici izvorasc comportamente toxice pentru tine si pentru cei din jur.

Rezolvarea? Aparent simpla, dar totusi complicata: invata sa recunosti importanta limitelor. Pune limite pentru bunastarea ta, observa si accepta limitele celorlalti, intelegand ca nu au legatura cu tine.

Invata metode de autoreglare emotionala

Cel mai probabil, adultii din jurul tau s-au comportat urat cu tine cel putin o data, fara ca tu sa ai idee ce ai facut gresit. De fapt, chiar nu facusesi nimic. Ai fost doar victima colaterala a emotiilor lor „varsate” in jur, fara intentie.

Pentru a intrerupe acest ciclu de traume generationale, invata sa te autoreglezi. Fa exercitii de respiratie si de grounding, recunoaste-ti emotiile, scrie-le in jurnal si invata sa reactionezi constient.

Cum se relaxeaza un neurocercetator la final de zi: 4 tehnici care te elibereaza de tensiune

Imbratiseaza placerea si bucuria, fara vinovatie

Bunicii nostri, poate chiar si parintii, au fost invatati sa se sacrifice pentru binele celor din jur si sa nu se puna niciodata pe primul loc. Placerea personala era incriminata si considerata motiv de vinovatie. Este posibil ca aceste credinte sa iti fi fost transmise si tie, la nivel subtil.

De aceea, este esential sa inviti placerea si bucuria in viata ta, sa le pui la loc de cinste si sa le prioritizezi. Iar daca ai copii, acestia iti vor urma exemplul!

Foto: depositphotos.com