Cum se relaxeaza un neurocercetator la final de zi: 4 tehnici care te elibereaza de tensiune

1
De Irina Constantin
31 ian. 2022

Daca este cineva care ne poate spune cel mai bine cum sa ne relaxam, acel cineva ar fi un neurocercetator.

Intr-o lume in care presiunea si stresul sunt la ordinea zilei, poate fi destul de greu sa lasam totul in spate si sa ne relaxam. Avem nevoie de un set de tehnici care elibereaza tensiunea din minte si din corp. In plus, avem nevoie de o rutina clara, de la care sa nu ne abatem foarte des.

Chiar daca totul suna complicat, sfaturile unui neurocercetator te vor ajuta sa ramai motivata si sa pui in practica aceleasi metode de relaxare. Ai garantia ca functioneaza de fiecare data!

Iata 4 tehnici care elibereaza tensiunea, conform unui neurocercetator!

1. Conectarea la corp

Creierul uman se relaxeaza in momentul in care ii permiti sa se aseze „pe banca de rezerva” si sa nu mai rumineze non-stop cate un gand. Cum poti face acest lucru? Prin respiratie profunda si conectare la corp.

Daca termenul de „conectare la corp” nu iti sugereaza decat confuzie, afla ca nu este vorba despre ceva complex si dificil. Poti face o „scanare” a corpului chiar dupa ce inchizi laptopul de la job si te asezi confortabil pe un fotoliu sau pe canapea.

Trei pasi pe care sa ii urmezi daca simti ca deja ai ratat rezolutiile pentru noul an

Respira adanc, expira si mai adanc si indreapta-ti atentia catre degetele tale de la picioare. Cum se simt? Sunt tensionate sau relaxate? Le este frig sau le este cald? Muta-ti atentia catre talpi, apoi catre glezne, gambe, genunchi, coapse si solduri. Continua cu abdomenul, pieptul, umerii, bratele, gatul si capul.

Facand acest lucru, ii permiti corpului sa revina in centrul atentiei. Drept urmare, vei reusi sa eliberezi tensiunea acumulata in timpul zilei si vei reusi sa te conectezi mai bine si la emotiile tale.

2. Creativitatea

Cand cauti tehnici care elibereaza tensiunea, nu te duce mai departe pana nu iei in mana un creion si o foaie. Practicile creative pot fi suficiente, uneori, ele ajutandu-te aproape instant sa scapi de griji si ganduri intruzive.

Creativitatea se poate manifesta sub foarte multe forme, asa ca nu ezita sa incerci ceva nou in fiecare zi, pana gasesti ce ti se potriveste perfect. Poate fi vorba despre dans constient si liber, pictura, desen, muzica sau chiar proiecte DIY.

3. Vizualizarea

Incearca acest exercitiu „prescris” de neurocercetatori, care functioneaza oriunde te-ai afla. Asaza-te comod, respira, iar daca spatiul iti permite, inchide si ochii. Imagineaza-ti cum in jurul tau se formeaza, cu fiecare inspir, o bula magica de protectie. Pe inspir, aceasta devine din ce in ce mai clara, iar pe expir toate grijile ies din ea si nu se mai intorc.

Vizualizeaza bula in ce nuante doresti. Ofera-i textura, miros, imprimeuri sau orice alte detalii simti sa adaugi. Simte cum esti protejata si eliberata de toata tensiunea.

4. Hohotele de ras

Poate ca nu te asteptai de la acest sfat de la neurocercetatori, insa iata-l: daca vrei tehnici care elibereaza tensiunea, razi in hohote pana nu mai poti!

Rasul creste nivelul de endorfine si dopamina, in timp ce scade nivelul cortizolului. Este combinatia perfecta pentru un sistem nervos calm, echilibrat si fericit. Asadar, nu conteaza daca te uiti la o comedie, mergi la un show de stand-up comedy sau, pur si simplu, ai o discutie relaxata cu o prietena buna. Important este sa razi cat de mult posibil!

Foto: depositphotos.com