Stimularea nervului vag, tehnica simpla care te ajuta sa te relaxezi, sa dormi mai bine si sa ai mai multa energie

1
De Georgiana Dorobantu
20 iun. 2023

Corpul uman ascunde in continuare multe secrete, desi este studiat in amanunt de mii de ani.

Medicina moderna si tehnologia din prezent au adus la descoperiri impresionante, iar unele dintre ele nu fac decat sa confirme tehnici si metode care erau folosite in mod intuitiv inca din antichitate. Una dintre acestea este stimularea nervului vag, care are capacitatea de a tine sub control anxietatea, de a ne oferi o stare de calm si a regla starile de spirit.

Unde se afla nervul vag si ce functii are

Nervul vag este una dintre cele 12 perechi de nervi cranieni care transmit impulsuri electrice intre creier si restul corpului. Nervul cranian 10, cunoscut si ca nervul vag sau vagus, este cel mai lung manunchi de nervi, fiecare dintre ei coborand pe fiecare latura a corpului, pornind de la creier si continuand cu gatul, inima, plamanii si abdomenul, pana la intestine.

Foto: depositphotos.com

3 trucuri spirituale pentru prelungirea longevitatii, recomandate de un expert

„Activitatea la nivelul nervului vag scade ritmul cardiac, ritmul respiratiei si tensiunea arteriala si ajuta la stimularea partilor din corp care trebuie sa fie active atunci cand ne recuperam, in special cand ne recuperam in urma stresului sau cand dormim”, declara medicul psihiatru si neurocercetator David Rabin pentru purewow.com.

Acest nerv are capacitatea de a regla functionarea organelor involuntare, precum stomacul sau plamanii, dar si starile emotionale si de spirit. Medicul Stanley Rosenberg sustine in cartea sa „Accessing the Healing Power of the Vagus Nerve” ca terapiile de stimulare a nervului vag au ajutat la tratarea unor afectiuni precum migrene, anxietate sau sindromul de stres posttraumatic.

Cum poate fi stimulat nervul vag pentru o sanatatea mai buna

Cunosti acel sentiment placut pe care il ai cand canti sau fredonezi o melodie? Potrivit instructoarei de yoga Melissa West, acel sentiment placut isi are originea in modul in care aceste activitati stimuleaza partea nervului vag care trece prin zona gatului.

Atunci cand acest nerv este stimulat, beneficiezi de unele efecte imediate asupra starii fizice si psihice. Stimularea nervilor parasimpatetici reduce ritmul cardiac, iar corpul intra intr-o stare de relaxare si refacere, care ajuta in procesul de vindecare.

AI a descoperit trei substante care pot combate celulele imbatranite, responsabile pentru Alzheimer sau cancer

Din punct de vedere mental si emotional, efectele stimularii nervului vag sunt imediate, spune specialista. „Masarea nervului vag combate raspunsul ‘lupta sau fugi’ a sistemului nervos simpatetic, astfel ca mintea ta este mai concentrata, limpede si relaxata. Are un efect calmant asupra emotiilor tale si vei simti un echilibru emotional”, adauga West.

Cum sa practici stimularea nervului vag

Specialistii spun ca obiceiul simplu de a masa zona gatului prin care trece nervul vag te poate ajuta sa te simti mai odihnita, relaxata si echilibrata din punct de vedere emotional.

Tot ce trebuie sa faci este sa masezi delicat partile laterale ale gatului, pornind din spatele urechilor. Incepe prin a-ti scutura mainile pentru a elibera tensiunea, apoi freaca palmele si pune-le pe abdomen, inspirand si expirand lent si profund. Aplica putin ulei de masaj in palme si maseaza lateralele gatului, pornind din spatele urechilor si continuand catre clavicula.

3 obiceiuri aparent normale care, in realitate, iti distrug sanatatea creierului

Alte metode simple te ajuta stimulezi nervul vag din interior. Instructorul de yoga Lucas Rockwood exemplifica intr-un tutorial video cum poti face asta, oriunde te-ai afla. Prima metoda se concentreaza asupra stimularii sectiunii nervului vag aflata in zona gatului. Este o metoda folosita in practica yoga de mii de ani si poarta denumirea Bhramari. In acest caz, este necesar sa scoti un sunet localizat in gat care va face sa vibreze nervul vag.

A doua metoda se foloseste de respiratie pentru a stimula nervul vag. Ce trebuie sa faci este sa inspiri timp de patru secunde, sa pui barbia in piept si sa-ti tii respiratia timp de 4 secunde, apoi sa ridici barbia si sa expiri timp de patru secunde. Acest exercitiu de respiratie stimuleaza sectiunea nervului vag situata in zona diafragmei.

Cea de-a treia metoda presupune masarea delicata a urechilor. Prinde fiecare ureche intre degetul mare si cel aratator, apoi fa cinci miscari cirulare delicate in fata, apoi cinci in spate. Astfel stimulezi nervul vag ce trece prin spatele urechilor. Poti practica aceasta tehnica oriunde, de fiecare data cand te simti stresata sau obosita.

Foto: depositphotos.com