Cum te ajuta 20 de minute petrecute in natura sa reduci nivelul de stres

1
De Daniela Mitran
18 apr. 2019

Stresul este principala problema cu care ne confruntam in ziua de azi. Lucram multe ore la birou, ne agitam ca totul sa fie perfect in viata profesionala si personala si uitam sa avem grija de noi. De sentimentele, de bunastarea si de sanatatea noastra. 20 de minute petrecute in natura te pot ajuta sa eliberezi tensiunea si sa te relaxezi.

Poate ca nu de putine ori ai simtit nevoia sa te refugiezi, sa te retragi din cotidian, sa uiti de orice problema si pur si simplu sa te relaxezi. Sa fii tu. Sa fii tu cu tine, iar gandurile tale sa nu fie incarcate cu sentimente negative.

Indiferent care sunt situatiile cu care te confrunti, ce trairi ai sau cat de greu iti este, cateva minute petrecute in aer liber te vor ajuta sa te simti mai bine. Natura te ajuta sa iti eliberezi sufletul de stres, sa uiti de gandurile negative si sa ai o stare de bine.

20 de minute petrecute in natura sunt suficiente pentru eliberarea stresului

Potrivit unui studiu la care au participat 36 de persoane, cel putin 20-30 de minute petrecute in natura sunt benefice pentru reducerea stresului. Oamenii au nevoie sa fie in stransa legatura cu natura, sa sa detaseze de tot ce le provoaca stres. Si sa uite de probleme.

Daca ai tendinta sa analizezi prea mult situatiile cu care te confrunti, sa stii ca acest obicei nu este sanatos. Mai mult decat atat, daca incerci sa faci totul perfect, o sa pui prea multa presiune pe tine si exista o mare probabilitate sa esuezi. Nimeni nu poate face toate lucrurile perfect, asa ca nu te amagi cu gandul asta, ci focuseaza-te pe ceea ce este cu adevarat important pentru tine.

Da-ti voie sa gresesti, da-ti voie sa fii tu insati si da-ti voie sa te relaxezi! Doar 20 de minute petrecute in natura pot face minuni asupra starii tale de spirit.

Cum sa te bucuri de natura

Poate ca ai un program incarcat, iar timpul tau este destul de limitat si deja cauti scuze. Argumente ca nu reusesti sa programezi mai multe activitati placute sau ca nu ai suficiente parcuri in apropierea biroului sau a casei tale. Insa stii si tu ca aceste motive nu sunt credibile si ca trebuie sa te gandesti la bunastarea ta. Daca iti doresti si iti planifici, poti sa aloci timp pentru un ragaz in natura.

Cum sa te bucuri de timp in aer liber? Nu te gandi ca trebuie sa mergi la munte in fiecare weekend. Este suficient sa gasesti un loc in care te simti confortabil si pe care il consideri apropiat de viziunea ta despre ce inseamna „natural”. Poate fi un parc din cartier, o zona verde din oras, o gradina sau locul de joaca unde mergeai in copilarie. Orice zona cu verdeata si copaci care iti inspira calm si liniste poate fi asociat cu un colt de natura.

Deconecteaza-te de orice sursa de stres – telefon, laptop sau tableta – si bucura-te de minutele petrecute in aer liber. Sunt suficiente macar 20 de minute ca sa te simti mai relaxata si mai linistita cu tine. Elibereaza stresul. Respira mai bine. Uita de problemele de peste zi. Fii mai atenta la ceea ce iti doresti si la ce iti propui.

Si, sa nu uitam, la finalul fiecarei zilei de munca poti sa te bucuri de cateva minute de liniste. Indiferent de locul pe care il alegi!

Foto: Shutterstock.com