Ce se intampla cand incepi sa-ti antrenezi creierul asa cum faci cu muschii

1
De Roxana Harcovei
12 dec. 2018

Orice aparat vei cumpara vine la pachet cu niste instructiuni, nu? Acolo gasesti informatii despre cum sa-l folosesti in asa fel incat sa functioneze si sa-l intretii intr-o stare buna, pentru o perioada cat mai lunga.

Insa creierul nostru vine fara un manual de utilizare, asa ca nu putem invata decat din experiente si din greselile pe care le facem. S-au facut studii si experimente in urma greselilor facute de cei care au trait inaintea noastra, astfel incat astazi sa ne fie mult mai usor sa intelegem cum functioneaza creierul in favoarea noastra.

Eu chiar cred ca de la creier porneste absolut totul: starea de bine, sanatatea mentala si cea fizica, propriile convingeri, cat si mentalitatea pe care o avem. Chiar si emotiile si sentimentele le simtim in functie de felul in care functioneaza creierul nostru.

Unul dintre principiile de baza este ca acest aparat, creierul, trebuie antrenat precum ne antrenam muschii, caci altfel se atrofiaza si nu mai functioneaza la capacitate maxima. Daca nu iti dezvolti cea mai importanta resursa care ti-a fost data, creierul, nu ai cum sa te simti bine, sa excelezi si sa fii sanatos. Totul porneste de la gandurile pe care le avem, apoi de la felul in care actionam si, mai tarziu, actiunile repetate constant se transforma in sinapse care ne determina caracterul, mentalitatea si convingerile pe care le avem.

Totul porneste din copilarie.

In acea perioada suntem ca niste bureti care absorb totul. De aceea sunt importante mediul in care traim, educatia si valorile pe care le primim. Acestea ne formeaza subconstientul, care la maturitate se manifesta exact in functie de obiceiurile pe care le-am avut in copilarie. Daca obiceiurile, convingerile sau mentalitatea noastra au fost formate intr-un mod gresit, lucrurile acestea vor iesi la iveala la un moment dat si ne vom da seama ca ceva nu este in regula.

Vestea buna este ca avem posibilitatea sa ne schimbam mentalitatea, insa avem nevoie de constientizarea propriilor greseli, de timp si rabdare, de dorinta de a lucra din greu la vechile obiceiuri pentru a le transforma in unele bune si productive.

Nu este vina noastra ca am crescut intr-un mediu anume, nu decidem noi familia in care ne nastem, insa in momentul in care ajungem la maturitate si ne dam seama ca nu facem unele lucruri tocmai corect, responsabilitatea de a indrepta ceea ce e in neregula este doar a noastra. Noi alegem cum vrem sa functioneze creierul nostru si avem libertatea sa-l reantrenam.

Pentru a ne antrena creierul sa functioneze in favoarea noastra trebuie sa urmam niste pasi, exact asa cum facem la sala pentru a ne antrena muschii.

Invata ceva nou in fiecare zi

Preferabil, identifica problema la care vrei sa lucrezi. De exemplu, eu lucrez la rabdare, nu sunt o persoana foarte rabdatoare si imi doresc ca lucrurile sa se intample la timp, insa sunt constienta ca timpul meu nu este si timpul celor din jurul meu, de aceea aleg zilnic sa invat cum pot sa-mi cultiv rabdarea. Incep prin a-mi da seama de unde vine aceasta nerabdare si ce m-a facut sa fiu asa, apoi gasesc metode prin care invat sa fiu rabdatoare. Cateva dintre ele ar fi acestea: aminteste-ti ca fiecare om are propria maniera de a aborda lucrurile si nu toti oamenii sunt la fel ca tine, seteaza-ti obiective mici si bifeaza-le, ia o pauza si analizeaza situatia in care te afli.

Mergi pe drumuri diferite in fiecare zi

Daca ai acelasi traseu zilnic, creierul tau ajunge la destinatie din reflex, fara sa gandeasca. Pune-l in miscare si fa-l sa gandeasca altfel.

Fa exercitii fizice

Exercitiul fizic ridica ritmul cardiac si astfel se pompeaza mai mult oxigen in creier. In acelasi timp, pe durata exercitiului corpul elibereaza hormoni, lucru care contribuie atat la relaxarea noastra, cat si la invatare si transmiterea mai buna a semnalelor in cadrul sistemului nervos.

Hidrateaza-te

Creierul tau este format din 90% apa. In momentul in care ti se face sete, creierul tau este deshidratat si nu mai functioneaza optim. Doza necesara de apa este 5% din greutatea corpului tau.

Renunta la televizor

Este demonstrat stiintific ca informatia primita de la televizor intra in creierul nostru fara niciun efort. Si de cele mai multe ori nici macar nu avem nevoie de aceste informatii.

Invata o limba noua

Este demonstrat ca daca poti invata cu usurinta o limba sau doua, la fel de bine poti invata si sapte limbi.

Citeste cat mai mult

Citeste articole si carti din diferite domenii, te ajuta sa iti dezvolti capacitatea de a intelege cum functioneaza lumea din jurul tau, cat si mecanismele care stau in spatele tuturor lucrurilor, te ajuta sa faci legaturi intre difete domenii de activitate si sa percepi lumea intr-un mod armonios. Informatia pe care o detii este tot ce poti avea mai scump.

Tu cum iti andrenezi creierul ca sa lucreze in favoarea ta si sa fie mereu in forma buna?

Foto: Shutterstock.com