7 semne care iti spun ca suferi de „complexul salvatorului”

1
De Alice Papuc
29 nov. 2022

Exista doua tipuri de oameni pe lumea aceasta: cei care daruiesc si cei care primesc.

Cei care daruiesc par sa detina resurse nelimitate de timp si de energie. Ar face orice pentru a ajuta pe cineva. Uneori, sunt atat de disponibili, incat tind sa para ca sufera de complexul salvatorului.

Ce este complexul salvatorului?

Complexul salvatorului poate fi atat un lucru bun, cat si unul rau, in functie de motivatiile care se ascund in spatele acestuia. Oamenii care sufera de complexul salvatorului tind sa creada ca au o chemare speciala pentru a-i ajuta pe ceilalti. Ei vad acest lucru mai mult ca pe o responsabilitate, decat ca pe o optiune.

Simptome ale complexului salvatorului

 1. Ai o dorinta puternica de a-i ajuta pe toti cei din jur

Daca ajungi sa te pui in situatii periculoase pentru a-i ajuta pe ceilalti sau te oferi voluntar in mod excesiv, s-ar putea sa suferi de un complex salvator. Daca tinzi sa dai totul pentru cei din jurul tau, daca ajungi sa te simti secatuita, aceste lucruri te pot afecta pe tine si calitatea vietii tale.

2. Stima ta de sine depinde de acest lucru

Fiecare om isi doreste sa fie folositor si sa fie admirat de cei din jur, insa daca stima ta de sine depinde exclusiv de aceste lucruri, s-ar putea sa ai un complex salvator. Toate eforturile tale extreme s-ar putea sa tina de o motivatie nu tocmai corecta.

6 mantre puternice pentru a iesi de pe drumul gresit pe care mergi si a te concentra pe ce este cu adevarat important

3. Esti codependenta

Doi oameni codependenti simt o nevoie vitala de a fi impreuna pentru a prospera in viata. Cand esti codependenta, vei cauta mereu sa ii salvezi pe ceilalti si sa te implici excesiv in viata lor. Daca simti ca cei din jur nu pot trai fara tine, iar acestia nu sunt copii mici, s-ar putea sa te confrunti cu un complex salvator.

4. Crezi ca doar modalitatea ta este cea potrivita

Oamenii cu un complex salvator tind sa creada ca doar ei stiu sa treaca prin viata, mai bine decat oricine altcineva. Ei sunt intotdeauna acolo, pregatiti sa te salveze si sa iti indice modalitatea cea mai buna de a solutiona o problema.

3 trucuri care te ajuta sa adormi chiar si atunci cand esti stresata – de la un expert in neurostiinta

5. Ai nevoie sa obtii puterea

Iti doresti sa obtii puterea cu orice cost. Mai mult decat atat, ai nevoie sa obtii puterea. La inceput, oamenii cu un complex salvator chiar vor sa fie de ajutor. Pe parcurs, odata ce laudele apar, acestea le confera un sentiment inegalabil de putere. Oamenii cu un complex salvator se hranesc cu aceasta putere. Chiar si atunci cand nu vor cu adevarat sa ajute, o vor face pentru a simti si mai multa putere.

6. Esti atrasa de oamenii slabi

Cei care sufera de acest complex sunt atrasi de oamenii vulnerabili. Astfel, se vor simti cavalerul pe cal alb, gata sa ii salveze din orice context si sa le schimbe viata.

4 zodii care nu au curaj sa puna capat unei relatii, chiar daca sunt nefericite

7. Incerci sa schimbi oamenii

Salvatorii iti pot sugera orice, de la un hobby nou si pana la o schimbare drastica in cariera ta sau in relatia de cuplu. Ei cred ca iti vor aduce beneficii inimaginabile, astfel ca tu le vei putea oferi laudele pe care le doresc cu atat de multa ardoare.

Foto: depositphotos.com