„Un tavan este sustinut de doi pereti aflati la distanta. Apropie peretii si tavanul se prabuseste” – asa este si intr-o relatie

1
De Mia Nicolescu
3 aug. 2022

Una dintre cele mai de folos lectii invatate in cabinetul de terapie este cea care imi arata ca „un tavan este sustinut de doi pereti aflati la distanta. Apropie peretii si tavanul se prabuseste”.

Abia trecusem de pragul adolescentei si eram o tanara care isi dorea sa fie independenta si sa cunoasca lumea. Independenta financiar, bineinteles, pentru ca de cand ma stiu am fost dependenta de oameni. Am crescut in casa cu doua surori mai mari, mereu dornice sa iasa oricand la o plimbare pana la magazin pentru aprovizionarea cu alimente, si o mama care ma menaja pentru ca eram cea mica. “Du-te tu in locul ei, ca ea este mai mica”, asa spunea mereu.

Cat de dependenta esti de partenerul tau, in functie de zodia in care te-ai nascut

DEPENDENTA DE OAMENI

Poate ca acest “tratament” de care beneficiam si faptul ca timp de 26 de ani nu am fost niciodata singura in casa, mi-a dezvoltat aceasta dependenta de oameni. Chiar si la scoala mergeam tot timpul cu colega de banca (ma lua din fata scarii), la liceu aveam o colega care, la fel, imi era vecina de cartier si mergeam impreuna, abia la facultate eram pe cont propriu, dar la facultatea ajungeam mai rar – probabil tocmai pentru ca nu aveam pe nimeni care sa imi tina companie pe drum. Prin urmare, peste tot pe unde ma duceam trebuia sa fiu insotita.

Asa se face ca relatiile mele de prietenie cu fetele care ma insoteau peste tot erau exclusiviste.

Indiferent cu ce alte fete ne petreceam timpul (in fata blocului, in perioada scolii primare, eram vreo 6 fete care ne strangeam in fata blocului in fiecare zi), noi doua ramaneam un duo de invidiat. Prietena mea trebuia sa fie disponibila la orice ora, sa imi povesteasca mie intai tot, sa ma cheme pe mine prima afara, sa nu mai invite pe nimeni la ea acasa si cate si mai cate alte bazaconii de genul. Oh.. si cate certuri nu au avut loc din cauza firii mele dependente.

Doar ca nu eram singura care avea “nebunia asta”. La un moment dat, colega de banca din liceu era si vecina mea de cartier, si pentru prima oara eu nu eram geloasa ca ea avea alte prietene, in schimb eu ii ascundeam ca raman peste noapte la o alta colega, pentru ca stiam ca o sa se supere.

SPATIU, LIBERTATE SI INTIMITATE

Si daca in prietenie lucrurile se prezentau astfel, cand am inceput sa cunosc baieti si sa ies la cate o intalnire, tindeam sa gresesc fix la fel. In capul meu, pentru ca relatia noastra sa functioneze, el trebuia sa imi dedice toata atentia si tot timpul lui. Daca nu imi dadea mesaj la prima ora a diminetii, era sfarsitul lumii pentru mine.

Daca trecea o zi si nu ne-am conversat prin mesaje de la prima ora pana seara tarziu, intelegeam ca el, de fapt, nu ma place. Deoarece, pentru mine, sa fim in contact toata ziua era siguranta mea ca baiatul isi doreste sa avem o relatie si, bineinteles, nu ma insala.

6 lucruri pe care sa nu le mai faci daca vrei ca relatia ta sa reziste

Asa am ajuns sa stau pe canapea in fata psihologului si sa ma plang ca nu am incredere in mine.

De ce nu am incredere in mine? Pentru ca baiatul cu care eram la vremea respectiva (aveam in jur de 22 de ani) nu imi oferea totul. De fapt, el imi oferea, doar ca eu voiam mai mult, si mai mult. Desi nu puteam sa raman la el peste noapte, eu tot aveam pretentia ca el sa imi propuna, confirmandu-mi astfel ca isi doreste compania mea. Alegeam chiar sa lipsesc cate doua zile de la birou ca sa pot sta cu el si in felul asta sa detin controlul, sa stau linistita ca el nu vorbeste sau se vede cu alte fete.

Si tot asa am ajuns sa inteleg cuvintele psihologului meu: „un tavan este sustinut de doi pereti aflati la distanta. Apropie peretii si tavanul se prabuseste”. Si chiar daca mi-a fost greu sa accept acest fapt, in continuare ma ajuta sa stiu si sa aplic in viata de zi cu zi.

CUM FUNCTIONEAZA O RELATIE

Astazi, nu imi mai scriu mesaje cu prietenele zi de zi, nu ne mai trimitem poze cand suntem la cumparaturi sau vedem ceva interesant in oras, dar astazi stiu ca ele ma iubesc si sunt acolo pentru mine, chiar daca nu stim una de cealalta cateva zile. Iar daca nu stim una de cealalta, inseamna ca nu s-a intamplat nimic deosebit in vietile noastre si nu avem ce sa ne povestim.

Cat despre relatie, pentru ca locuiesc sub acelasi acoperis cu partenerul meu de mai bine de 8 ani, am simtit pe pielea mea in repetate randuri cata nevoie este de spatiu, libertate si intimitate. Astazi ador momentele petrecute singura, cand ma eliberez si ma incarc pozitiv, asteptand sa ne reintalnim si sa petrecem timp de calitate impreuna.

Foto: Freepik.com