De ce este atat de greu sa traim in izolare? Sfaturi de la psihologul Georgiana Spataru

1
De Cristina Tudor
24 mart. 2020

Inchipuie-ti ca toata viata ta, de-acum inainte, va continua exact asa cum e.

Ai aceeasi munca, mergi in aceleasi vacante de pana acum, cu acelasi om si aceiasi copii, iei cina cu aceiasi prieteni si adormi in aceleasi brate. Vei vrea sa te trezesti in aceeasi casa a aceleiasi persoane care esti astazi? Daca te bucuri de vizualizarea aceasta, daca inima iti salta, esti imunizat impotriva oricarui virus si, mai ales, a lipsei de viata si de entuziasm.

Asa ca vei avea resursele necesare sa depasesti situatia dificila in care ne aflam cu totii – autoizolarea. Altora, insa, din teama, frica de singuratate sau starea de confuzie ca nu pot sa mai faca toate lucrurile cu care erau obisnuiti, nu le va fi tocmai usor sa isi pastreze o stare de bine, de liniste, de echilibru.

Ce recomand?

Psiholog Georgiana Spataru

1. Gandeste pozitiv, panica nu e solutia!

Stiu ca nu e simplu sa traiesti in autoizolare, mai ales atunci cand locuiesti singur. Nimeni nu s-a mai confruntat pana acum cu o astfel de situatie, dar avem toate resursele necesare sa stim sa ne stabilizam. Asa ca panica nu e solutia! Mintea limpede, ea ne poate ajuta sa relationam corect, sa decidem corect, sa ne continuam vietile in acest timp, de criza.

De ce este atat de complicat sa traim in izolare? Pentru ca suntem fiinte sociale. Asta in primul rand. Iar felul in care ne raportam la noi prin intermediul celor din jur ne ajuta sa ne reperam emotional. Asteptam confirmari, ne ajuta un gest frumos, o vorba spusa la momentul potrivit, o imbratisare lunga, un zambet. Suntem dependenti de oameni, asa cum suntem de aer.

2. Foloseste-ti toate resursele personale, acum e momentul!

Atunci cand suntem in situatii noi de viata, in perspective pe care nu le-am mai gestionat in trecut, mintea noastra emite de pe undele gamma ale creierului. Aceasta Corona-criza e o astfel de situatie. Asa ca acum e momentul tau! Foloseste-ti toate resursele personale – talentele, atitudinile deja formate, abilitatile si cunostintele – pentru a gasi solutii noi, pentru a trece cu bine peste perioada de izolare. Nu aveai timp sa citesti? Acum ai! Nu aveai timp sa iti dezvolti un hobby sau anumite cunostinte, fa-o acum. Nu vei sti cand trece timpul, nu te vei mai gandi ca esti departe de ai tai sau ca n-ai iesit de multa vreme din casa.

3. Danseaza!

Sa fim egoisti macar putin, pentru ca ne datoram o minte vie, sanatoasa, limpede. Cea mai importanta resursa din viata noastra suntem noi, asa ca acum avem toate motivele sa ne ingaduim un ragaz. Si sa dansam. Zilnic! Ne face bine sa ne descatusam emotiile, sa dansam cu copiii nostri prin casa, sa cantam impreuna cu ei, sa nu ne lasam acaparati de situatia momentului intr-atat incat sa uitam de lucrurile simple, care ne bucura. Sa atragem pozitivismul!

4. Tehnologia ne salveaza!

Dupa doua-trei saptamani petrecute de buna voie in izolare, sau poate mai bine, dar avand acces la comunicarea libera cu ceilalti, prin intermediul tehnologiei, o persoana poate sa simta o conexiune mai personala cu ceilalti, o apreciere mai mare pentru viata si o concentrare mai buna, fiind, in general, poate chiar mai fericit decat inainte.

View this post on Instagram

Tu cum ramai conectat in timpul distantarii sociale? Viata e scurta si imprevizibila si niciodata nu a fost mai evident acest lucru. Mai stii cum n-aveai timp nici sa dai un telefon unui prieten sau cuiva foarte drag pentru ca aveai mereu atat de multe de facut? Hai sa profitam de aceste momente pentru a fi productivi emotional. Asa ca suna-ti toti prietenii, toti oamenii cu care n-ai mai vorbit de mult. Intreaba-i daca sunt bine. Spune-le daca tu nu esti bine. Acum e momentul sa comunicam mai mult decat niciodata. Sa fim mai aproape decat am fost cand aveam, la propriu, toate oportunitatile de a fi aproape unul de altul si nu am facut-o. Posteaza o fotografie si spune-ne pe cine ti-ai dorit sa suni si nu ai avut timp si foloseste #IzolatiNUInstrainati. Avem nevoie de conexiune mai mult ca niciodata. #RaicuLifestyle #StayHome #StauAcasa

A post shared by Andreea Raicu (@araicu) on

Reconectarea cu alti oameni poate reduce singuratatea si ne poate ajuta sa ne readucem la o sanatate mentala si fizica bune. Asadar, poate e momentul pentru un apel video cu un prieten drag, cu parintii sau cu colegii de munca, ce spuneti?

5. Nu uita de sport!

Se incadreaza aici si dansul, mentionat mai sus, insa putem mai mult. Sportul ne ajuta inimaginabil de mult sa trecem prin aceasta perioada, ne ajuta sa ramanem echilibrati fizic si mental, asa ca nu omiteti sa faceti miscare zilnic! Sunt atat de multe optiuni sa va mobilizati! Cursuri online, coaching pe Youtube, LIVE-uri pe Facebook sau pe Instagram cu sesiuni de miscare tinute de traineri specializati. Profitati de timpul petrecut acasa, nu pierdeti timpul si luati-va astfel doza de energie zilnica. Daca voi n-o veti face, nu o va face nimeni pentru voi. Hai ca se poate!

Despre Georgiana Spataru

Georgiana Spataru este de profesie psiholog, iar in ultimii ani s-a dedicat ca facilitator de formare personala si coach, unei nise deosebite: cautarea fericirii. Astfel, a creat mai multe programe de dezvoltare emotionala si spirituala, printre care cursurile C.R.E.S.C. (Curs de Relationare Emotionala si Spirituala pentru Copii) si a inglobat crezul ei in conceptul Exercitii de Fericire.

Foto: Kyle Broad/Unsplash