Definitia barbatului indisponibil emotional

1
De Alice Moisescu
25 oct. 2018

Majoritatea barbatilor isi doresc sa fie intimi din punct de vedere emotional, spun expertii. Dar ce se intampla cand intalnesti pe cineva care transmite chiar opusul?

Pentru multi barbati, insa, impartasirea emotiilor este un proces chinuitor. Este vorba de o deschidere nu doar fata de o alta persoana, ci si fata de sine. Disponibilitatea emotionala inseamna sa confrunti probleme intime, in loc sa fugi de ele.

Iar acest lucru inseamna sa fii confortabil cu vulnerabilitatea.

Iar a fi sau a nu fi disponibil emotional nu are in final nicio legatura cu iubirea, ci cu modul cum barbatii au fost conditionati. Depinde de ei, insa, sa si faca alegerea de a se schimba. Dar, uneori, schimbarea este un pas mult prea mare si inspaimantator pe care, cand il va face, un barbat va gasi si motive sa fuga, sa se ascunda… din nou si din nou.

Ce se ascunde, de fapt, in spatele acestui mecanism de aparare in fata emotiilor si vulnerabilitatii este frica de respingere, de a fi raniti si de a nu fi de ajuns pentru celalalt.

Barbatul indisponibil emotional: Da vina mereu pe celalalt in relatii

Fie ca vorbim de o prietenie sau o relatie romantica, persoana indisponibila emotional nu recunoaste ce impact are asupra relatiei faptul ca nu se deschide cu adevarat. Prefera sa puna responsabilitatea relatiei pe umerii celuilalt si cand lucrurile se complica… sa se retraga.

Barbatul indisponibil emotional: Intra in relatii care se consuma repede

Persoanele indisponibile din punct de vedere emotional grabesc inceputul unei relatii. Lucrurile se intampla cu repeziciune si lasand impresia ca totul este minunat. Intr-o relatie romantica in care un barbat nu este disponibil emotional, acesta se va avansa spre partea intima foarte repede si nu pentru ca vrea doar sex.

Barbatul indisponibil emotional: Nu confrunta problemele

Toate relatiile presupun si aspecte mai putin placute, si acestea trebuie confruntate din cand in cand. Asa se traduce adevarata intimitate in relatia de cuplu. Trebuie sa vorbim, asadar, si despre adevaruri inconfortabile, si despre nesigurante si piedici personale care pot afecta relatia. Un barbat indisponibil din punct de vedere emotional va fugi de astfel de discutii, fiindca il fac sa se simta nesigur si vulnerabil.

Barbatul indisponibil emotional: Crede ca totul i se cuvine

Barbatii care functioneaza din aceasta zona a indisponibilitatii emotionale cred ca totul are legatura cu emotiile, cu dorintele si cu nevoile lor. Dar in relatii este vorba despre cum potrivim toate acestea si in raport cu celelalte persoane implicate.

Foto: Shutterstock.com