Detoxifierea digitala, singura solutie cand butonul de „unfriend“ nu te ajuta dupa o despartire

1
De Maria Constantin
19 feb. 2020

Retelele de socializare ne ajuta sa tinem mai usor legatura cu prietenii si familia si sa impartasim momente din viata noastra. Dar accesul la viata fiecaruia are un pret. Mai ales daca ai trecut recent printr-o despartire.

Nu este ceva neobisnuit: multe cupluri care se despart inceteaza sa mai tina legatura, inclusiv pe retelele de socializare. Insa, desi s-au separat pe Facebook sau pe Instagram, inca mai apar in comentariile sau in postarile unor prieteni comuni. Iar cel mai rau e atunci cand Facebook posteaza un moment din trecut in care apare fostul sau fosta.

Aceste „incidente” neplacute nu sunt doar suparatoare, ci fac si mai grea despartirea, arata un studiu al Universitatii din Colorado, cu sediul in Boulder, Statele Unite, relateaza Mind Body Green.

Facebook, un cosmar fara sfarsit

Pentru a analiza efectul retelelor de socializare asupra despartirilor, cercetatorii au urmarit un grup de voluntari care au trecut printr-o despartire in ultimele 18 luni si care s-au confruntat apoi cu o reintalnire online. 19 persoane au fost intervievate, iar autorii studiului au descoperit ca atunci cand subiectii si-au sters fostii parteneri din lista de prieteni, i-au regasit in diferite moduri pe retelele de socializare.

Anthony Pinter, seful echipei de cercetare, a spus ca studiul contrazice presupunerea pe care multi oameni o fac – ca e de ajuns sa-i dai unfriend sau unflollow fostului partener si gata, nu mai ai de-a face cu el.

Multi dintre participanti au povestit ca au putut vedea noutati despre fostii parteneri, in News Feed, de la comentarii si like-uri pana la paginile de evenimente, anunturi despre noi relatii si multe altele. Plus, cireasa de pe tort, amintirea zilei, pe care Facebook o serveste ca pe un moment fericit din trecut, rasucind si mai mult cutitul in rana.

Nici cei care si-au blocat fostul partener n-au scapat – unii au primit sugestii de imprietenire in sectiunea „People You May Know”.

Detoxifierea digitala, cea mai buna solutie

Principalul motiv pentru care retelele de socializare nu te lasa sa te desprinzi complet de cineva este tocmai faptul ca scopul lor este sa uneasca oamenii, sa-i puna in legatura, nu sa-i tina la distanta. Reteaua e formata din toti pionii din jurul tau, mai apropiati sau mai indepartati, asa ca este aproape imposibil sa creezi o „gaura” in aceasta „plasa”. Ai, insa, la dispozitie cateva unelte cate te pot ajuta.

„Take A Break”, de exemplu, este o setare activa atunci cand activezi statusul „single” pe Facebook. Nu este acelasi lucru cu blocarea cuiva, dar va ascunde activitatea fostului partener in News Feed-ul tau.

Daca nu este genul care isi afiseaza statusul sentimental, poti sa bifezi si optiunea generala „Take A Break” din cadrul aplicatiei.

Cum transformi o despartire intr-o binecuvantare si iti schimbi complet viata

Autorii studiului sunt, insa, de parere ca dezvoltatorii retelelor de socializare ar trebui sa implementeze algoritmi mai eficienti care sa identifice mai bine subtilitatile relatiilor dintre doi oameni, precum prietenii mutuali si pozele postate in grupuri, pentru a limita posibilitatea reintalnirii celor care nu doresc acest lucru.

„Algoritmii sunt chiar foarte buni la urmarirea tiparelor furnizate de click-uri, like-uri si postari, dar sunt multe nuante in felul in care interactionam social cu oamenii si pentru care nu au fost create sabloane de interpretare”, a declarat profesorul Jed Brubaker pentru Mind Body Green.

Echipa de cercetare considera ca modul cel mai bun in care poti rupe legatura online cu fostul partener este sa-i dai unfriend, untag, block si sa incerci setarea „Take a Break” oferita de Facebook. Iar daca este necesar, o iesire de pe retelele de socializare, pana vei fi mai bine, te poate ajuta. Deocamdata, detoxifierea digitala ramane cea mai buna solutie de a-ti regasi linistea dupa durerea provocata de o despartire.

Foto: Getty Images.