Care este diferenta de varsta ideala in cuplu?

1
De Larisa Giurea
27 apr. 2019

Se spune ca varsta este doar un numar daca va iubiti. Dar sunt intr-adevar sanse ca diferenta de varsta dintre tine si partnerul tau sa fie un obstacol in calea fericirii? Conform cercetatorilor americani, diferenta ideala de varsta in cuplu nu este doar un mit.

Cand vine vorba de diferenta de varsta intre parteneri, avem nenumarate exemple ca fericirea unui cuplu nu depinde de numarul de ani.

George Clooney este cu 16 ani mai in varsta decat sotia sa, Amal. Calista Flockhart este cu 22 de ani mai tanara decat sotul sau, Harrison Ford. Iar Michael Douglas avea deja 25 de ani, cand sotia sa, Catherine Zeta-Jones, venea pe lume. Diferenta de doua decenii dintre Emmanuel Macron si sotia sa, Brigitte Trogneux, a umplut paginile tabloidelor de cand acesta a devenit presedinte.

Deci este adevarat ca iubirea nu are varsta?

Cercetatorii de la Universitatea Emory din Atlanta sustin ca exista o anumita diferenta de varsta care garanteaza succesul unui cuplu.

Expertii au analizat relatiile a 3.000 de cupluri si au concluzionat ca sansele ca o relatie sa se destrame creste proportional cu diferenta de varsta dintre parteneri.

Mai exact? Cuplurile in care diferenta de varsta este de pana la cinci ani au doar 18% sanse sa se desparta. Sansele cresc la 39% pentru o diferenta de zece ani si 95% cand diferenta depaseste doua decenii. Pentru cuplurile in care diferenta de varsta este de peste treizeci de ani rata despartirilor urca la 170%.

Tineretea, bat-o vina!

Conform cercetatorilor, stadiile diferite in care cei doi parteneri se afla in viata reprezinta motivul principal al despartirii. Cu cat diferenta de varsta este mai mare, cu atat mai diferite sunt prioritatile si asteptarile in cuplu. Intr-adevar, nivelul de maturitate al partenerilor este de obicei foarte diferit la 20, 40, 50 sau 70 de ani.

De ce ti se pare ca timpul trece mai repede pe masura ce inaintezi in varsta

Din studiu reiese insa ca nu conteaza care dintre parteneri este mai in varsta. Rezultatele conclusive s-au obtinut in cupluri in care atat barbatul, cat si femeia erau mai in varsta decat partenera/partenerul.

Varsta conteaza, dar…

Expertii nu doresc ca acest studiu sa devina o lege scrisa in piatra, ci tin sa sublinieze ca fiecare relatie este totusi diferita. In ciuda scopului, cercetatorii au revizuit in cadrul studiului o multitudine de factori care nu au nicio legatura cu diferenta de varsta si care pot stinge treptat flacara iubirii: personalitatea, nivelul de stres si anxietate, lipsa de interese si hobby-uri comune.
Pana la urma, cate relatii nu se destrama din motive asemanatoare, indiferent de varsta?

Cum sa-ti comunici nevoile in cuplu fara sa-ti presezi partenerul

La nivel global, din punct de vedere statistic, barbatul este mai in varsta decat femeia in 67% dintre relatii. Diferenta medie de varsta in acelasi context este de 2,4 ani.

Conform studiului este important si numarul de ani pe care un cuplu il petrece impreuna inainte de a se casatori. Cuplurile care au fost impreuna cinci ani inainte de a face pasul cel mare au cu 76% mai putine sanse sa divorteze. Mai mult, cercetatorii cred ca exista o legatura directa intre numarul de invitati la nunta si sansele ca o casnicie sa fie trainica. Cuplurile care au un numar mai mic de invitati au mai multe sanse sa ramana impreuna.

Varsta ideala pentru casatorie, in functie de semnul astral

Diferenta ideala de varsta – mit sau adevar?

Statisticile intaresc ideea ca exista sanse minime ca un cuplu sa se desparta daca diferenta de varsta dintre parteneri este mica. O diferenta mai mica de un an inseamna ca sansele ca relatie sa se destrame sunt de doar 3%.

Rezultatele studiului ar explica spre exemplu despartirea dintre Demi Moore si Asthon Kutcher. Sau poate ca, exact cum spun expertii, varsta nu este singurul factor care poate duce la ruptura unei relatii.

Adevarul este ca rezultatele contrazic exemple concrete din lumea reala. Cu totii stim cel putin un cuplu care isi savureaza dragostea pe deplin, indiferent de varsta si de parerea cercetatorilor.

Pentru ca uneori , din fericire, nici macar stiinta nu este exacta.

Foto: Instagram/Allana Davison