Cum sa-ti comunici nevoile in cuplu fara sa-ti presezi partenerul

1
De Alice Moisescu
11 mart. 2019

Ce face o relatie sa mearga? Ei, bine, doi parteneri echilibrati emotional, doi parteneri care isi recunosc nevoile, care stiu cum sa comunice despre ceea ce isi doresc sa primeasca de la celalalt.

Nevoia de afectiune, cea de implinire sexuala sau de intimitate, cea de conversatie, cea de sprijin emotional sau cea de angajament in cadrul familiei… toate acestea reprezinta nevoi de cuplu.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 11. Stii care sunt nevoile tale?

Cum sa-i comunici partenerului ce iti doresti fara sa-l faci sa se simta incoltit

Comunica, insa fara sa-l faci sa se simta vinovat

Asculta cu deschidere inainte de toate. Apoi… incearca sa discuti cu partenerul tau fara sa-l contrazici. Acest lucru presupune folosirea unor propozitii de tipul „Nu ma simt bine atunci cand pleci la birou fara sa iti iei la revedere de la mine” sau „Inteleg ca muncesti mult, insa m-ar bucura sa gasim mai mult timp si pentru noi”. Felul in care aducem nevoia in discutie este foarte important, pentru ca daca partenerul va simti ca vrei sa-l faci sa se simta vinovat, va deveni defensiv.

In dialog cu Rupda despre comunicare si relatii sanatoase

Foloseste intrumentele potrivite de comunicare

Cere si ti se va da! Multi dintre noi nu cerem de teama ca nu vom primi… Insa vei descoperi cu stupoare ca lucrurile nu stau asa. Vei fi surprinsa sa constati ca poti primi ceea ce iti doresti atunci cand ceri. Arata-i, asadar, partenerului ce ai vrea ca el sa iti ofere. Mai multa afectiune? Sugereaza-i asta oferind-o la randul tau. Flori? Spune-i acest lucru! Ajutor in gospodarie? Negociaza inteligent! „Dragul meu… eu voi gati, insa am nevoie de putin ajutor. Te ocupi tu de vase?”. Invata sa-ti comunici eficient nevoile.

7 moduri de a comunica mai bine in relatia cu partenerul de cuplu

Transmite clar mesajul
Un mesaj poate fi transmis prin cuvinte, tacere, strigate sau lacrimi, prin rasete sau o mangaiere.„Nevoile psihologice de baza care asigura echilibrul emotional sunt cel mai bine satisfacute in conditiile in care comunicarea in cuplu este una libera, neconstransa. Ele sunt satisfacute mai putin sau deloc atunci cand comunicarea este deturnata emotional de respingeri, restrictii, jena, culpabilitate, teama sau ostilitate”, explica Onelia Pescaru, psihoterapeut si specialist in relatii de cuplu.

O conversatie de calitate, satisfacatoare pentru ambii parteneri, se caracterizeaza prin exprimarea in proportii echilibrate sau conform necesitatilor fiecaruia si ascultarea activa reciproca. Daca aceste aspecte nu sunt indeplinite, atunci unul dintre parteneri se va simti frustrat sau ignorat. Iar in cadrul unei relatii de cuplu este esential sa iti implinesti nevoile de baza.

Cum sa comunici eficient cu cei din jurul tau in functie de tipologiile psihologice

Foto: Shutterstock.com