E iubire adevarata sau o relatie confortabila la care ti-e greu sa renunti?

1
De Maria Dima
5 apr. 2020

Consemnarea la domiciliu, izolarea, amanarea planurilor, distractiilor si distragerilor de atentie ne-au fortat sa privim viata cu alti ochi. Ne dam seama ca avem nevoie de mult mai putine lucruri decat credeam. Ne imping sa ne reevaluam valorile, relatiile si oamenii apropiati. Poate cel mai important: ne obliga sa ne regandim alegerile.

Pretuirea relatiilor: am ales bine?

Situatia inspaimantatoare pe care o traversam vine cu mii de lectii pretioase. Unele sunt la nivel global, altele sunt atat de personale incat invata si umbra noastra de frica.

Acum traim pe deplin cu toate alegerile facute, fara pauze. Le simtim ca pe mancarurile greoaie dintr-un meniu de nunta, venind una dupa alta, care mai de care cu artificii si combinatii aparte.

Avem la dispozitie 24/7 esenta relatiei, nediluata de programe separate, de locuri de munca, petreceri de copii  sau cursuri, vacante care sa infrumuseteze situatia de fapt, si nici ape cristaline care sa spele adevarul dintre voi.

In bula zilelor noastre de cuplu, fie te bucuri de alegerile facute, fie le regreti teribil. Daca pana acum te puteai pacali cu o cina in oras, cu activitati separate, planuit de vacante si schimbari periodice de decor, azi nu mai poti fugi de realitatea, omul, situatia in care esti.

E iubire adevarata sau o relatie confortabila la care ti-e greu sa renunti?

Aproape ca nici nu-ti vine sa te gandesti la asta, nu-i asa? Poate, dupa ce se termina nebunia, o sa-i dai ocol acestei intrebari si poate te sinchisesti sa gasesti un raspuns. Nu am sa insist pe treaba asta, insa iti las mai jos inca o intrebare care sa te ajute sa ajungi la adevar, acum sau mai incolo.

Daca intreg mapamondul e in pauza, ia-ti si tu gandul de la cum sa umpli programul tuturor si ingaduieste-ti niste clipe de introspectie. Uita-te in jur. Asta e viata ta.

Nu ai costumul tau norocos sau pantofii cu toc de serviciu, nu ai machiaj sau par indreptat. Nu trebuie sa pozezi in cuplul perfect la mese fistichii in oras. N-ai nevoie sa va tineti de mana pentru poza perfecta. Iti place ce vezi in jur? De unde iti iei increderea sau linistea in acesta perioada? Gasesti tot ce ai nevoie la tine acasa?

E posibil sa ramai mereu indragostita? Motivul pentru care unele relatii se degradeaza in timp

Ce iubesti cel mai mult la partenerul tau: cine este sau cum te face sa te simti?

Sa zicem ca avem 2 parteneri.

Cand vine vorba de primul dintre ei, te bucura orice intalnire. Te simti minunat in preajma lui. Esti linistita si vrei sa stii totul despre el: frici, dorinte, placeri, noutati, pasiuni. Te face sa te simti femeie.

Partenerul numarul 2 e un tip super pasionat de jobul lui. E interesant, prezent si stie sa asculte. Nu are nevoie de tine, dar te alege in fiecare zi. Are limite, valori si dorinte bine stabilite. Adori compasiunea si determinarea sa.

Cele 4 comportamente nocive care ucid o relatie

Diferenta dintre atasament si iubire

Ai prins diferentele dintre cei doi parteneri creionati mai sus?

Sigur, primul tip e misto, dar cel mai mult iubesti modul in care te face sa te simti. Nu are legatura cu persoana lui. In schimb, la numarul 2, nimic din ce adori la el nu are legatura cu tine, ci cu el. Admiri calitatile lui si aspiri la ele.

In cuvintele psihologului M. Scott Peck, iubirea adevarata tine de implicarea ta sincera in dezvoltarea spirituala si bunastarea partenerului. N-are nimic de a face cu egoul tau.

Alte diferente intre atasament si iubire care sa te ajute sa-ti dai seama in care parte te incadrezi

Cea mai faina parte a atasamentului – Inceputul

Cea mai faina parte a iubirii – Totul.

Atasament – Intelegi tot ce-ti comunica partenerul

Iubire – Intelegi ce nu-si spune nici macar lui.

Atasament – Vreau sa ma faci fericita!

Iubire – Vreau sa fii fericit.

Atasament – o mare de asteptari pentru ca partenerul sa se schimbe

Iubire – o mare de asteptari pentru ca tu sa te schimbi in bine

Foto: Unsplash.com