Ergofobia: ce reprezinta teama de a munci si de ce te confrunti cu ea

1
De Alice Papuc
26 iun. 2023

Te temi de ideea de a avea un loc de munca? Te sperie interactiunea cu seful sau cu alte departamente de la locul de munca? Iata care ar putea fi cauza!

Teama de a munci este o teama cat se poate de reala si apartine tulburarii de anxietate sociala. Aceasta mai poarta denumirea de ergofobie si este caracteristica acelor persoane care se tem ca superiorii o sa-i certe, se tem sa interactioneze cu alte departamente sau se tem, pur si simplu, sa mearga la munca.

Cum sa eviti certurile la birou. 7 trucuri care sa te ajute

Care este cauza ergofobiei?

Ergofobia afecteaza doua categorii mari de persoane: persoanele care nu au lucrat niciodata, respectiv persoanele care au avut deja un loc de munca. Exista mai multe cauze care pot provoca aceasta teama aparent irationala, printre acestea regasindu-se:

Teama de respingere – poate ca ai avut, in trecut, un loc de munca in care mediul era unul toxic. Sau poate ca ai fost concediata si ai suferit consecinte ingrozitoare. Poate simti, in general, ca iti este greu sa te adaptezi intr-un mediu nou. Nu iti doresti sa te simti respinsa si de aici ajungi sa te temi sa incepi munca la un nou job.

Stresul – cautarea unui loc de munca implica, in general, stres. De la considerentele financiare, teama de necunoscut, interviurile si interactiunea cu noii colegi. Toate aceste lucruri te scot din zona ta de confort si ajungi sa te temi de toata ideea de munca.

Anxietatea – atunci cand suferi de anxietate, doar ideea de a interactiona cu oameni noi si de a acorda interviuri este una terifianta. Te temi ca nu vei face o impresie buna si ca nu vei obtine acel loc de munca.

Sindromul impostorului – ai avut reusite semnificative in cariera si ai fost avansata? Ai un post de management si totusi simti ca nu meriti si nu esti suficient de buna, oricat de multe lucruri ai face? S-ar putea sa suferi de ceea ce se numeste sindromul impostorului.

Experiente traumatizante din trecut – ai avut un job la care ai fost hartuita sau ai patit un accident grav de munca? Trauma te poate face sa resimti o teama profunda legata de ideea de a reintra in campul muncii.

Cum se manifesta teama de munca?

Exista multi oameni care ar prefera sa mai doarma cateva ore in loc sa conduca pana la munca si apoi sa stea 8 ore la birou. Cu toate acestea, simptomele sunt putin diferite in cazul persoanelor care sufera de ergofobie. Acestea includ:

  • Senzatie de ameteala, lesin, greata
  • Transpiratie, oboseala cronica, insomnii
  • Stare accentuata de anxietate, depresie, atac de panica

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, persoana care sufera de ergofobie pare o persoana complet normala. Daca aceasta nu isi impartaseste sentimentele, nu ti-ai putea imagina niciodata prin ce situatie trece. Ai crede ca totul este bazat pe factori externi. Teama de a merge la munca este interiorizata si doar persoana in cauza stie ce sentimente experimenteaza.

Ce este sindromul Peter Pan? Simptomele si cauzele acestei tulburari emotionale

Teama de a munci se poate trata

Desi nu este usor, teama de a munci se poate trata cu succes. Psihoterapia reprezinta cea mai buna solutie. De asemenea, exista cateva lucruri pe care le poti face chiar tu pentru tine:

Expunerea treptata – poti incerca sa ai, inainte de toate, un job part time sau project based. Sau poti incerca sa faci voluntariat sau sa te alaturi unei asociatii pentru o cauza in care crezi cu adevarat. Te vei expune treptat la un mediu nou si iti va fi mai usor sa iti gestionezi sentimentele.

Lucrul remote – ideea de a lucra de acasa poate fi mai usor de gestionat. Ramai in mediul tau, mediu care iti este cunoscut si familiar. Astfel, anxietatea este redusa, iar tu ajungi sa interactionezi mai facil cu colegii si superiorii tai.

Gestioneaza stresul – in timpul tau liber, alege activitati relaxante, care sa te ajute sa te simti mai bine. Iesi la plimbari in natura, fa sport, petrece timp cu cei dragi.

Organizeaza-te – noteaza-ti task-urile si prioritizeaza. Fa intai acele lucruri importante si astfel vei gestiona presiunea pe care ajungi sa o simti.

Foto: depositphotos.com