4 idei toxice despre iubire pe care le consideram romantice

1
De Teodora Tirca
21 iul. 2021

Fie ca vin din modelul familial cu care am crescut, din comediile romantice sau discutiile cu prietenele, aceste idei toxice despre iubire ne pot impiedica sa fim fericite si sa construim o relatie puternica.

Despre iubire se spun si se scriu multe. Toti avem o idee despre cum ar trebui sa fie, insa e important ca uneori sa ne pozitionam in afara tuturor credintelor pe care le-am acumulat si sa privim lucrurile dintr-o perspectiva noua. Cate dintre certitudinile tale despre iubire sunt cu adevarat ale tale si cate sunt impuse de familie, societate, prieteni?

Pentru a face diferenta intre iubirea reala si cea toxica, trebuie sa renunti la aceste idei daunatoare:

1. „Iubirea adevarata nu presupune efort, totul vine natural”.

„Totul e usor cu persoana potrivita”, asta ne invata de zeci de ani comediile romantice. Si chiar asa se poate simti, macar pentru cateva luni sau un an. Insa orice relatie solida presupune efort din partea ambilor parteneri. De fapt, atunci cand incetam sa mai facem eforturi, conexiunea se dilueaza, partenerii se distanteaza, iar „flacara” de la inceput se stinge.

Dragostea adevarata presupune munca – asa a fost intotdeauna si asa va fi. Trebuie sa faci un efort sa-i intelegi celuilalt nevoile, dar si sa-ti exprimi propriile nevoi. Sa faci un efort sa comunici atunci cand ai vrea sa te inchizi in tine sau sa ai un ton pasiv-agresiv. Sa te gandesti la ce poti tolera si ce e absolut inacceptabil pentru tine intr-o relatie. Iubirea durabila nu vine de-a gata.

Ce faci cand toata lumea vrea un raspuns aici si acum? 4 limite eficiente in cultura urgentei

2. „Iubirea e tot ce ai nevoie pentru a face o relatie sa functioneze”.

Sigur, vrem sa credem ca iubirea e de ajuns – e una dintre cele mai romantice afirmatii. Dar lucrurile nu stau asa, din pacate. E un bun punct de plecare, e adevarat, dar nu e solutia oricarei probleme de care ne vom lovi in relatia de cuplu.

In realitate, ai nevoie de mult mai mult decat de dragoste pentru ca o relatie sa prospere, sa se dezvolte armonios. Ai nevoie de stabilitate, intelegere, compromis. Dorinta de a creste, atat individual, cat si unul langa celalalt. Daca lipseste oricare dintre aceste componente, singurul lucru pe care il va face dragostea este sa te tina prinsa in interiorul unei relatii toxice.

3. „Ne putem salva unul pe celalalt prin iubire”.

Nimeni nu poate nega ca iubirea este o forta incredibila, care poate vindeca multe rani. Insa ideea ca aceasta ne poate oferi adapost sau ne poate ajuta sa fugim de noi insine la nesfarsit este o iluzie. O relatie are nevoie de doi oameni sanatosi si echilibrati din punct de vedere emotional pentru a functiona. Lucreaza cu tine si incurajeaza-ti partenerul sa-si rezolve problemele emotionale inainte ca acestea sa va „sufoce” relatia de iubire.

Cum sa-ti exprimi nemultumirea fara ca persoana din fata ta sa se simta atacata

4. „Persoana potrivita va sti cum sa te iubeasca”.

Atunci cand ceva suna prea frumos ca sa fie adevarat, cel mai probabil… nu e adevarat. Nimeni nu va sti cum sa te iubeasca fara ca tu sa-ti comunici nevoile, pentru ca fiecare dintre noi a crescut in familii diferite, in medii diferite, si are o idee diferita despre ce inseamna sa oferi si sa primesti iubire. Vei astepta in zadar ca iubitul tau sa apara la usa dupa o cearta cu un buchet de flori si cuvintele potrivite care sa-ti domoleasca suferinta. Cel mai matur lucru pe care il poti face e sa vobesti direct cu partenerul tau despre ce iti provoaca suferinta si care sunt acele gesturi care te fac sa te simti iubita.

Foto: Unsplash.com.