Intalnirea cu sufletul pereche este adesea dureroasa. Cum ne gasim jumatatea si cat de importanta este prima dragoste

1
De Cristina Tudor
25 aug. 2019

Prima dragoste si sufletul pereche. Ne aducem aminte mereu, si cu placere, de prima tresarire a inimii.

Apoi, toata viata, suntem in cautarea sufletului pereche, acea persoana care sa ne completeze la perfectie si alaturi de care sa vrem sa intemeiem o familie si sa imbatranim.

Psihologul colaborator al Doctorului zilei, Eveline Osnaga-Tibichi ne explica ce inseamna aceste doua concepte, care e diferenta dintre ele si, nu in ultimul rand, ne si arata cum sa ne gasim jumatatea.

Doctorul zilei: Cum cataloghezi prima dragoste si conceptul sufletului pereche?

Psiholog Eveline Osnaga: Sunt doua concepte diferite. Prima dragoste este strans legata de primele emotii care ne sunt starnite de o persoana de care suntem atrasi, in timp ce sufletul pereche este o intalnire karmica cu o incarcatura spirituala.

Nu multe persoane se pot lauda cu o prima dragoste si in acelasi timp sa fie si cu sufletul pereche. Acest gen de relatii, din exterior, pot parea perfecte, ideale, insa aceste relatii sunt epuizante, ne vulnerabilizeaza si, in final, nu fac altceva decat sa ne invete lectia pe care o avem de invatat.

Se spune ca prima dragoste nu se uita niciodata. Eu imi aduc aminte ca ma indragostisem pana peste urechi de colegul meu de gradinita, Liviu. Ne cafteam dimineata, la pranz si seara. Lasand gluma, hai sa vorbim de prima dragoste. Ce e ea, cum se simte si cand apare?

Un amalgam de stari

Povestea cu Liviu se incadreaza intr-un alt capitol, prima dragoste apare in general, in adolescenta desi nu este o regula in acest sens. Mai frecvent apare in adolescenta, pentru ca perioada acesta este marcata de ideea de a ne descoperi pe noi insine ca adulti, si dupa ce cautam explicatii, si dupa ce avem senzatia ca le stim pe toate, apare cineva care ne intriga pentru ceea ce starneste in noi. Prima dragoste apare ca un amalgam de stari, senzatii, emotii si sentimente, iar aceasta combinatie ne ajuta sa facem proiectii si in final sa ne indragostim.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.